Uit het clubleven (38)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Vraag vooraf
Het is Z/NZ. je hebt de volgende hand opgeraapt:
H 7 V 7 6 H 8 5 A V 10 7 2.
Je bent met je tijd meegegaan, want je hebt deze mooie 14 punter met een 5 krt geopend met 1 SA. No guts, no glory! De tegenstanders passen en je partner zet je na Stayman in 3 SA. West komt uit met 3 en dummy komt op tafel:
Z/NZ
A 10 9 2
B 5 4
B 7 6
H 8 3
H 7
V 7 6
H 8 5
A V 10 7 2
Jawel, je partner denkt ook: “Pas de courage, ni de gloire!” 3 SA is aan de hoge kant. Maar het is viertallen. Op tafel heb je de 9 gelegd en die houdt. Nu heb je 8 slagen. Als de tegenstanders zo vriendelijk zijn de aan te spelen, komt de 9e vanzelf. Je kunt natuurlijk ook direct een kleine naar de H spelen en hopen dat de A goed zit. Mogelijkheden genoeg. Wat wordt het?
We gaan viertallen.
Kommer en kwel bij de bridgebond. Maar de middagclub van de BOC Kennemerland groeit als kool. Op basis daarvan mijn advies voor de toekomst van het bridgen in Nederland: investeer in de senioren. Laat ons bejaarden niet ’s nachts langs des heeren dreven dwalen. Ga ’s middags bridgen. Gewoon lekker spelen en dan proberen met lesjes het niveau wat omhoog te krikken. Bij B.O.C. gaat dat uitstekend. Hoeveel senioren zitten ’s avonds alleen aan hun prak? Organiseer een wekelijkse drive met een maaltijd om 18 uur en daarna nog 12 spellen. Iedereen komt erop af en gaat lekker vroeg naar huis. En werf nieuwe leden met aantrekkelijke aanbiedingen. Niet gratis Spotify, maar 5 % korting op een traplift. Welke bejaarde wil nou geen korting op een traplift? Daar ga je toch graag voor leren bridgen? Ik bedoel maar: concentreer je op kansen die er wel zijn. De jeugd is te snel voor ons edele spel.
Op woensdagmiddag 11 januari 2023 gaan we voor het eerst viertallen. Nogal wat leden weten niet waar ze aan beginnen, maar ze hebben er zin in en er is prima begeleiding. En de club kent ook een aantal spelers van niveau, die het leuk met elkaar hebben. Chrétienne valt in en ik krijg deze hand:
H 7 V 7 6 H 8 5 A V 10 7 2.
Het is Z/NZ. Ik mag als eerste bieden. 14 punten en een mooie 5 krt: dat wordt 1 SA. Chrétienne vraagt met Stayman naar mijn verdeling en zet me in 3SA.
West komt uit met 3 en dummy komt op tafel:
Z/NZ
A 10 9 2
B 5 4
B 7 6
H 8 3
H 7
V 7 6
H 8 5
A V 10 7 2
Geheel volgens de afspraken biedt Chrétienne met 9 punten 3 SA en ja, dan zit je wel eens erg hoog. Ik leg op tafel de 9 en oost legt de 8. Die slag is van mij, en ik heb er nu al 8. Mijn wens is nu dat de tegenstanders de aanspelen. Dat levert vanzelf de 9e slag op. Hoe regel ik dat? Door zelf de kleur aan te spelen waar ik de tegenstanders liever niet mee zie komen. Dus hoppa, kleine naar mijn H en een kleine naar de B. Als de V bij west zit ben ik ook binnen. Helaas: ze zit bij oost. Die komt met A. Goed zo. West signaleert af, dus oost switcht naar : hij speelt de B. Die neem ik met de A, west legt de 4. Nu V, ook voor oost met de H. Oost vermoedt dat west nog V kan hebben: hij legt de 9. Die mag door naar de H. Mijn 9e slag is geboren. Eerst B, dan A en dan nog 3. West ziet er ongelukkig uit. Waarom niet met ruiten terug? Goede vraag. Antwoord: nou, omdat dat de kleur is van de leider. En daar leek het inderdaad lang genoeg op.
Zo lag het hele spel:
Z/NZ
W
N
O
Z
V B 6 3
10 9 2
A 10 2
6 5 4
A 10 9 2
B 5 4
B 7 6
H 8 3
8 5 4
A H 8 3
V 9 4 3
B 9
H 7
V 7 6
H 8 5
A V 10 7 2
Wij zijn de enigen in 3 SA. Niet de enigen die 9 slagen maken. 10 impen voor ons. En let wel: tegen behoorlijke tegenstanders.