Uit het clubleven (40)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Vraag vooraf
Je zit zuid, Z/OW. Je zit in 6. West komt uit met B en dummy komt op tafel.
Z/OW
V 8 2
H V 7 5 2
A 7 5 2
H
A H 10 7 6 5
–
10 4 3
A B 6 5
Ja, je zit weer erg hoog. Je kunt een punt toevoegen aan de agenda van de volgende systeembespreking. Maar nu moet je dit contract zien te maken. Heeft je plan een slagingskans van meer dan 50 %?
Hoog, hoger, te hoog?
Trouwe lezers van deze rubriek weten dat Chrétienne en ik bij BCG na de Butler serie zijn gedegradeerd naar de B-lijn. Nu wij met enige afstand naar dit drama kunnen kijken, moet de conclusie zijn dat wij dit in zeer hoge mate aan onszelf te danken hadden. Ietsje te druistig geboden en/of slordig afgespeeld en ook wel allebei op hetzelfde spel: ziedaar de ingrediënten van het echec.
Enfin, in de B-lijn gaat het ons goed: het moet gek gaan willen wij niet promoveren. We zeggen steeds tegen elkaar dat we rustig moeten blijven bieden en geconcentreerd afspelen. Dat laatste lukt beter dan het eerste.
Ik zit (gedraaid) zuid (Zuid/OW) en ik raap deze hand op:
A H 10 7 6 5 – 10 4 3 A B 6 5
Geheel volgens ons systeem leggen Chrétienne en ik dan het volgende biedverloop op tafel:
West
West
Noord
Chrétienne
Oost
Oost
Zuid
Rinus
Toelichting: 2 is echt en mancheforcing, 2 geeft een minimale opening aan, 3 legt de troefkleur vast en belooft overwaarde. Zonder overwaarde biedt noord 4. Nu geef ik een controle aan met 4. Chrétienne vraagt mijn tophonneurs en ik bied 6! en beloof 1 of 3 tophonneurs met een renonce . Lekker is dat: een renonce in de kleur van partner. Hierna ligt er nog maar één bod voor de hand: 5! Helaas verhinderen de spelregels dit en dus wordt het 6. Onze tegenstanders hebben het allemaal met ingehouden adem aangekeken en alle 4 vrezen we nu het ergste.
West komt uit met B en dummy komt op tafel:
Z/OW
V 8 2
H V 7 5 2
A 7 5 2
H
A H 10 7 6 5
–
10 4 3
A B 6 5
Ik kan 12 slagen halen: 2 in , 1 in als de A eruit is, 1 in , 6 slagen in en 2 ingetroefde op tafel. Dat gaat lukken als A in oost zit. Dus hup: ik neem de eerste slag met A op tafel, speel dan eerst H en dan H. Oost weet dat ik geen hebt en legt een kleintje. Ik gooi een kleine af en west pakt de slag met de A. En komt dan met 3!!! Nu zitten we wel in de B-lijn van BCG, maar west is niet achterlijk: ze heeft geen ruiten meer!
Het is verder eenvoudig: op tafel troef 2, oost de B, ik de H. Dan een kleine getroefd op tafel, op V de laatste weg, een kleine in de hand getroefd, B op tafel getroefd met de V, weer een in de hand getroefd. Dan trek ik in 2 slagen de laatste troeven (beide bij W) en claim de rest. Oost tegen haar partner: “Waarom kom je nou niet met na?” Het antwoord kent u inmiddels. Zo lag het hele spel:
Z/OW
W
N
O
Z
9 4 3
A 10 8 4 3
B
10 7 4 2
V 8 2
H V 7 5 2
A 7 5 2
H
B
B 9 6
H V 9 8 6
V 9 8 3
A H 10 7 6 5
–
10 4 3
A B 6 5
Uiteraard waren wij de enigen die “rustig biedend”, zoals afgesproken, dit klein slem boden. En goed afgespeeld: één leider ging zelfs 1 down in 4. En de maakkans? Meer dan 50%. Want als A verkeerd zit heb je altijd nog kans dat de uitstaande 5–1 verdeeld zitten met de singleton bij west. Hoe groot zou die kans zijn? Op de website van Himbuv vind je het maniakaal exacte antwoord: precies 7,2671%. Kortom: dit is een zeer verantwoord slem! Bijna 60% kans!