Uit het clubleven (56)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Vraag vooraf
Het is Paren, O/NZ en je raapt als zuid deze hand op:
B 6 A H 4 2 A 10 8 5 3 2 H.
Het biedverloop is als volgt:
West
West
Noord
Noord
Oost
Oost
Zuid
Zuid
O/NZ
H V 10 7
10 9 7 6 5
H 4
A 9
B 6
A H 4 2
A 10 8 5 3 2
H
Je laat de slag naar de heer in je hand lopen (oost speelt de 6 bij). Dan sla je H. Bij west valt de V. In paren tellen de overslagen. Hoe ga je verder?
Geen sprake van keuzestress
Meteen maar een antwoord: west gooit V natuurlijk niet als hij nog een kleintje heeft. Die V lijkt heel verschrikkelijk op een singleton. Bovendien heeft hij met sprong geboden; nog een argument voor korte . Dus ga je naar de tafel en je neemt de snit over B volgens het principe van de beperkte keuze (restricted choice) van west bij het bekennen van de slag.
Geurt en ik spelen dit spel op het Step toernooi van 20.15 uur op Hemelvaartsdag. Het is paren. Op spel 18 raap ik als Oost bij O/NZ deze hand op:
A 8 5 4 3 8 3 B 9 7 V 8 6.
Het bieden gaat zoals bij de vraag vooraf.
Die 3 van Geurt belooft lengte bij een zwakke hand. Bij gunstige kwetsbaarheid en een partner die past, zoals hier, mag bij ons alles. Daarom bied ik geen 5. Het is zeer de vraag of wij 8 slagen bij elkaar kunnen rapen. En misschien jagen we ze wel naar slem als onze fit bekend wordt.
Geurt komt uit met B. Daar heb je het al: hij mist de 3 hoogste !
En dummy komt op tafel:
N
O
H V 10 7
10 9 7 6 5
H 4
A 9
A 8 5 4 3
8 3
B 9 7
V 8 6
Op tafel de 9, ik de 6 en de leider neemt de slag met de H. Hij vervolgt met H, waaronder Geurt de V legt. Dan speelt de leider 6, Geurt de 9 (hoog is even), op tafel de H en ik de A. Ik durf te wedden dat de leider naar tafel wil om de snit te nemen over B. Maar dat kan ook met . Zou Geurt A hebben? Dan loopt die in ieder geval niet weg, gelet op de lengte van de leider. Hoe dan ook: ik bevorder die snit graag en speel V terug, ook om Geurt over de verdeling van de te informeren. De leider neemt afscheid van 2 en neemt op tafel met de A. Dan volgt 10 van tafel, ik de 8, de leider een kleintje en Geurt neemt met de B. Nu claimt de leider de rest. Het hele spel:
O/NZ
W
N
O
Z
9 2
V B
V 6
B 10 7 5 4 3 2
H V 10 7
10 9 7 6 5
H 4
A 9
A 8 5 4 3
8 3
B 9 7
V 8 6
B 6
A H 4 2
A 10 8 5 3 2
H
Geurts hand valt niet eens tegen, maar we gaan minimaal 4 down en met goed tegenspel zelfs 5 down in 5.
Ho stop wacht!!! Zitten we op deze prachtige site voor gevorderde bridgers nou een dom spelletje met een mislukte snit te bespreken? Jazeker, maar weet je waarom? Geurt en ik scoren op dit spel maar liefst 88,75%!! Het spel is 45 keer gespeeld, waarvan 33 keer in . Slechts 5 keer halen de leiders 11 slagen, de andere 28 eindigen met 12 of 13 slagen. Hoe kan dat? Kennen de meeste leiders het principe van de beperkte keuze niet of hebben ze een excuus?
Ik heb hier onderzoek naar gedaan. Er zijn 33 biedseries die eindigen in een contract. 12 westspelers doen een volgbod in . 5 van hen gooien op de eerste slag in de V, om nog sterker de indruk te wekken dat ze maar 1 hebben. Dat helpt hier niks: de leider slaat toch A en H. Dat zijn de echte “eight ever, nine never” bridgers.
Maar er zijn ook 7 OW paren waarvan west geen klaveren biedt, maar oost wel schoppen! Dat suggereert korte harten in oost en dan is er veel minder reden om aan te nemen dat west kort is in . En dan zijn er nog 5 OW paren die geen volgbod doen, maar waarbij oost met 8 start (noord is hier leider). Dan zou ik ook de boer niet in oost zoeken.
Samenvattend: er zijn 33 leiders in een -contract. 5 pechvogels, waaronder onze tegenstander, nemen de snit wel en 28 mazzelaars nemen de snit niet. 12 van die 28 hebben inderdaad een reden om toepassing van het beginsel van de beperkte keus te wantrouwen. Maar 16 leiders hebben eigenlijk wel reden om de snit te nemen, 12 van hen zelfs hele goede redenen vanwege het volgbod van west. Maar ze hebben in dit geval door de snit niet te nemen het geluk aan hun kant en daaraan danken Geurt en ik dan weer onze goede score. We waren er blij mee.
Nabrander: een aantal westspelers leggen van VB als eerste de V, want die ziet er nog seccer uit dan de B. Maar ook west de B legt, moet je de snit nemen. Je ziet net zo vaak een secce V als B.