Chicago 2
We zijn nog even in Chicago. Nadat de laatste Nederlanders in de ronde van 32 bij de Spingold in het gras beten, richt de aandacht zich automatisch op Zwitserland. Of zoals je wilt De Lombard 1. Brink-Drijver spelen met Zimmermann en Nowosadzki en Gawrys met Klukowski en zijn de winnaars van vorig jaar. In de kwartfinale verslaan ze eenvoudig een Amerikaans team maar verliezen in de halve finale van Fleisher.
In de finale versloeg Fleisher Bremark en werd winnaar van de Spingold. Fleisher is een Amerikaan die speelt met landgenoot Martel. De teamgenoten komen uit Europa. Versace met Sementa en Lorenzini met Bessis.
Winnen doe je als je goed speelt en een beetje mazzel hebt. Het volgende spel is een combinatie van beide:
N/OW
W
N
O
Z
4 3
A H 6 2
B
A V B 7 4 3
H 10 2
V 10 5 3
H 8 7 3
9 5
A 5
B 9 8 7 4
V 6 4 2
10 2
V B 9 8 7 6
–
A 10 9 5
H 8 6
Na twee passen opent Martel de zuidhand met 2, een zwakke twee. Brink volgt 3 en noord steunt met 3. Drijver doubleert daarna negatief. Zuid past en west gaat naar 4. Weer volgen twee passen, maar zuid redt met 4, gedoubleerd door west.
Na de hartenstart van west kijkt zuid aan tegen drie verliezers in klaveren, een in schoppen, en problemen in ruiten. Je kunt een klaveren aftroeven in de dummy, maar dan moeten de troeven rond zitten. Als je begint met klaveren volgt een ruitenaftroever voor de verdediging.
Martel speelde dan ook eerst troef voor het aas van Drijver. Er volgden drie rondjes klaveren, de laatste getroefd in noord, waarna de leider de laatste twee troeven ophaalde.
In slag zeven volgde 10 via de boer voor de heer en de slag erna maakt 8 de slag. Vervolgens de gemarkeerde ruitensnit en een claim voor tien slagen. Een tegenvaller voor Brink.
De hartenstart lijkt normaal. Je kunt er zo maar vier van boven hebben, en met ruiten uit kun je de zeer waarschijnlijk tweede kleur van de leider gemakkelijk opblazen.
Versace komt aan de andere kant ook met harten uit en zuid troeft af. Gawrys speelt echter geen troef, zoals Martel, maar speelt eerst ruiten via de boer en de heer in noord om met klaveren te vervolgen.
West neemt H met het aas en casht ook V en speelt een derde rondje. In de dummy wordt getroefd, maar oost troef over en speelt ruiten. De leider legt klein, maar west troeft en zuid is eentje down. Een tegenvaller voor Gawrys.
Als de leider het plan volgt van Martel kan 4 niet down na H uit. De enige downstart is B. Als de leider dan in dummy neemt en troef speelt, neemt oost en geeft partner een ruitenaftroever. West kan er nog met harten uit, gaat in de slaapstand en wacht op zijn twee klaverenslagen.
4 Blijkt een goede uitnemer. Niet alleen maakt een van de leiders het contract, het geboden 4 contract kan niet down. Na schoppen uit kan de leider zelfs een uppie maken als hij met klaveren begint. Het 4-0 zitsel van troef is niet eens ongemakkelijk.
Het tweede spel verbaasde me. De afloop is alleen mogelijk bij twee sterke teams. Op de club zou het spel in een vloek en een zucht voorbij zijn:
N/NZ
W
N
O
Z
10 7
10 6
B 7 6 5 3
V B 9 5
A 3 2
H V 7 4 2
A 10 9 8
4
9 8 5 4
A 9 8 5 3
2
7 6 2
H V B 6
B
H V 4
A H 10 8 3
Op de club zou zuid na de opening van noord zich nog een rondje of twee kunnen beheersen, maar dan de azen checken en 6SA bieden. Regel 16 dicteert dat je met 19 tegenover een opening naar slem gaat. Zonder fit wordt het 6SA. Iedereen 50% in 6SA gemaakt.
Hoe verging het onze toppers?
Bas Drijver opent de noordhand met 1 en zuid stelt, beginnend met 2, wat vragen en komt achter een minimum met een 5-4 verdeling in en en een singleton klaveren als mijn kennis van hun variant nog up-to-date is.
Die wetenschap is niet gunstig. Je hebt wel een bult punten, maar waar komen de slagen vandaan? Vier in schoppen, drie in ruiten en twee in klaveren zijn duidelijk als noord twee azen heeft in de puntige kleuren. Maar de singletons in de lange kleuren zijn niet prettig om slagen te ontwikkelen. Brink stelt zich bescheiden op en laat het bij 3SA.
Na V uit voor het aas speelt hij B. Oost duikt een keer, maar na schoppen voor het aas en H verdwijnt het aas wel en heeft de leider na twee keer ruiten een gemarkeerde snit in die kleur voor twaalf slagen. Een tegenvaller voor Brink?
Lorenzini (zuid) en Bessis maken het bont. De Fransen bieden au naturel. Na 1 van noord biedt zuid 2 en herbiedt 2SA – mancheforcing na de 2 herbieding van partner. Noord verhoogt naar de manche, maar 4SA van zuid inviteert nu voor slem.
In het licht van de 12-14 punten die noord heeft beloofd, is zijn hand maximaal. 6SA zou niet vreemd zijn. Bessis biedt echter 5SA en het is niet duidelijk wat hij daarmee bedoelt. Lorenzini gaat daar eens goed over nadenken en komt met 6 op de proppen.
Als 5SA betekent: ik heb een max, kies jij maar de troefkleur, dan is 6 gevaarlijk, omdat het een 4-3 fit is. Vaak ontsnap je als de kleur een beetje rond zit, maar nu is het fout. Oost casht A en met de ruiten 5-1 ontkom je niet aan een troefverliezer. Een meevaller voor de Lombard!
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.