Veldhoven
In de laatste week van juli is in Veldhoven het Europees kampioenschap paren gespeeld voor de spelers onder de 31. In de juniorengroep kwamen Sibrand van Oosten en Stefan Thorpe met een zilveren medaille thuis. Daarna was dezelfde locatie plaats van handeling van het WK viertallen voor de jeugd.
Nederland is in alle vijf groepen van de partij en op het moment van schrijven doen de junioren het prima. Ze staan tweede net achter Amerika. Na vijf dagen kwalificatie volgen de kwart-halve en hele finale. Aanstaande maandag is alle pret weer over.
Het juniorteam, leeftijd onder de 26, bestaat uit Oscar Nijssen met Tim van de Paverd, Sibrand van Oosten met Stefan Thorpe en Youp Caris met Pim Dupont.
Ik kijk een setje bij Tim en Oscar. In de wedstrijd tegen Frankrijk winnen ze in vier spellen liefst 36 imps voor het team. Twee agressieve 3SA’en, een dubbele deelscore en een spel dat me zeer verbaast:
Z/NZ
W
N
O
Z
9
H 7
H 10 6 4 3 2
10 9 5 3
7 6 2
V B 8 6 5 3
V 7
7 6
V 8 5 3
10 9 4
A B 8 5
B 4
A H B 10 4
A 2
9
A H V 8 2
Aan de andere tafel heeft Sibrand de zuidhand met 1 geopend en na 3 van west en 3 van oost (een psych) gedoubleerd. Na twee passen jumpt oost naar 5 gedoubleerd door noord. De verdediging heeft vier slagen en de kosten zijn 300 punten. Dat lijkt, voor les Bleus een goede investering ten opzichte van de kwetsbare manche van NZ.
Aan de tafel van Nijssen en Van De Paverd opent zuid met 2, geen goed idee met zo’n tweekleurenspel, en west springt er ook in met 3. Zou oost verhogen naar 5 dan zit je plat met de zuidhand. Oost past echter en dat geeft zuid de gelegenheid zijn schoppens te melden.
Noord verhoogt naar de manche en oost past opmerkelijk genoeg weer. Niet tegen wel met tien troeven samen is het toch wel zeer aantrekkelijk om te redden. Tim van de Paverd krijgt echter gelijk. Na 10 uit voor het aas van de leider volgen twee rondjes troef en zuid is kansloos.
De klaveren lopen niet, H zit mis en het 4-1 zitsel in troef maakt de hand onspeelbaar. De leider probeert H en klaveren, maar als hij troeft met de 7 in de dummy, kan oost overtroeven. Met de hoge V, A en langzame hartenslag komt zuid niet verder dan negen slagen. Dat is met de automatische 300 van de andere kant toch weer 9 imps.
4 Kan wel gemaakt worden, maar amper in 7 ½ minuut. Je moet beseffen dat de troeven wel eens scheef kunnen zitten na het 3 bod en maatregelen nemen.
Win de klaverenstart en speel meteen ruiten na. West neemt en gaat met ruiten verder die je troeft. Cash dan een hoge troef en een andere klaverenprent. Ga er vervolgens met A en harten uit voor west. Op de nagespeelde klaveren van west gooi je een harten in noord. Oost kan wel troeven, maar is dan ingegooid. Troef kost de troefslag en met een rooie kom je in de dummy om in troef te kunnen snijden.
Als ik er goed naar kijk zijn zelfs 15 minuten niet genoeg. Goed gezien dus van Tim!
Op het tweede spel was de verdediging vriendelijk voor de leider:
Z/-
W
N
O
Z
10 8
B 10 9 6 4 3
V 5 2
V 2
7 6 2
H 5
9 6
A H 9 8 5 3
B 9 4 3
8 7
H 8 7 4
B 7 4
A H V 5
A V 2
A B 10 3
10 6
Na de 2SA opening van zuid deed noord een slempoging en vertelde en passant de lange klaverenkleur. Weinig fit in zuid, maar wel een paar kogels in de andere kleuren en dan ben je snel geneigd door te bieden. Het eindcontract werd 6SA.
West kwam met B en zuid won in de hand en speelde 10. Toen daar de vrouw op verscheen, timmerde zuid de klaveren van boven en kon een paar tellen later twaalf slagen claimen.
Geen wereldstart van west. Wel veilig, maar je legt geen druk op de zuid. Je weet dat de klaveren niet ongunstig zitten voor de leider en een agressief begin is beter.
Ruiten uit levert zuid een paar grijze haren op. Het plan om een klaveren af te geven kan niet meer, omdat je niet meer de baas bent in ruiten. Gelukkig is er voor zuid een ander parkoers dat tot succes leidt.
Neem H, als oost niet inlegt, geef je een klaveren af, en speel ruiten richting de negen in noord. West stapt op en speelt – bijvoorbeeld harten. Je wint in de dummy en steekt over in schoppen om de twee vrije ruiten te cashen.
In de dummy verdwijnen twee klaveren en west kan een harten missen. Nu cash je A waarop iedereen bekent, maar op V komt oost in de problemen. Hij moet B in drieën vasthouden en ook de schoppendekking. De regels schrijven voor dat je niet kunt passen bij het spelen, zodat de dwang de twaalfde slag oplevert.
Een stuk leuker toch dan een klavertje afgeven en claimen?
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.