Zwitserland wereldkampioen

Marrakesh (Marokko), 2 september 2023. Zwitserland is wereldkampioen in de open categorie op de wereldkampioenschappen bridge voor landenteams in Marrakesh (zie ook ons artikel van 17 augustus). Het winnende team bestond uit Sjoert Brink & Bas Drijver, Jacek Kalita & Michal Klukowski en Michal Nowosadzki & Pierre Zimmermann (foto). Laatstgenoemde is de sponsor van het team, maar haalde met zijn partner een indrukwekkende +0,64 imps per spel in de butler van de round‑robin. In de finale over 96 spellen versloegen zij Noorwegen met 264–194 imps. Het brons ging naar Italië, dat de ‘troostfinale’ won van USA2. We gingen weer kibitzen via Bridge Base Online (BBO).

Monnikenwerk

Op dit spel zien we een mooie verdediging:

Commentator David Bird (van de bridgende monniken) merkt op dat west eerst een rondje kan passen om er later in te komen. Maar ‘rondje passen, kijken wat er gebeurt’ is niks voor Klukowski. Zijn 4-opening noemt Bird vervolgens een ‘praktisch bod, ik mag dat wel’.

4 lijkt kansen te hebben, zowel maak‑ als downkansen. Noord start schoppen voor vrouw en heer. Klukowski gaat met ruiten naar tafel en speelt harten voor noords vrouw. Christian Bakke als noord doet het nu goed door een kleine klaveren te spelen voor zuids heer, gevolgd door een schoppenintroever voor de vierde slag. Dat ziet er des te knapper uit waar zuid als eerste afgooi op de harten geen duidelijk klaverensignaal kon of wilde geven (hun systeemkaart suggereert 2), maar een onduidelijk aandoende 6 afgooide. Bedenk ook dat NZ uit het bieden geen reden hadden vijf schoppen bij west te verwachten. Misschien had zuids distributiesignaal in ruiten (laag voor oneven) Bakke op het juiste spoor gezet. In elk geval kan de abt trots op hem zijn. Andere tafel:

Een geheel ander biedverloop, eindigend in 4 gedoubleerd. Dat gaat na dezelfde uitkomst een down doordat de leider – die bij de 1SA-volger geen singleton zal hebben verwacht – op enig moment zelf een tweede schoppen speelde, zodat noord niet kon of hoefde schitteren. 3 imps voor Zwitserland.

Oordeelsvermogen

Maar Noorwegen blijft niet lang op voorsprong, want spel 27:

2 toont beide hoge kleuren. Waarnemers verbazen zich over het Noorse bieden, te weten het doublet van noord met goede klaverensteun (1 is vanaf doubleton maar meestal langer) en het eveneens dubieuze doublet van zuid. 2 kan met pijn en moeite eentje down, doordat de leider nooit naar tafel kan. Het gaat echter K start, ruiten na, op tafel klaveren weg, voor het aas. Noord gaat nu in de fout door schoppen te spelen en al snel claimt Klukowski contract voor 470. Aan de andere tafel zien we succesvoller bieden:

Met hier 2 voor de hoge kleuren in essentie hetzelfde begin tot en met 2. Dan lopen de wegen uiteen. Zimmermann kiest in plaats van doublet voor 3, wat ook met dichte kaarten misschien toch op beter oordeelsvermogen wijst. Even later bereiken zij het koude 6. Dat is in één klap 16 imps voor Zwitserland.

Meer alerteerzeer

Intussen krijgen wij van de kant van de wedstrijdleiding nieuws over spel 5 van gisterochtend. We herhalen gemakshalve het diagram en we citeren (met minimale eindredactie):

Zuid legde 3 uit als echt en inviterend maar noord als splinter, dus oost kon ‘veilig’ passen. Toen zuid ook paste, had hij in de gaten wat er aan de hand zou zijn. Hij kreeg de kans zijn bieding te wijzigen (artikel 21B1a) maar besloot dat niet te doen.

Na het spelen heeft de wedstrijdleider een gewogen score vastgesteld op basis van 4 gedoubleerd door oost, wat in het scoresysteem zichtbaar was als 820 om op het berekende verschil in imps uit te komen.

Zwitserland heeft een review aangevraagd omdat ze het daar niet mee eens waren. De reviewer heeft de wedstrijdleider geadviseerd zijn beslissing te herzien en dat is vanochtend gebeurd: het tafelresultaat van 1130 is hersteld. Noten:

1. In Nederland dien je ook ongevraagd een ongebruikelijke bieding uit te leggen [met schermen en schriftelijk – IMP], internationaal is dat niet zo.

2. Het is niet duidelijk of het weergegeven alert op 3 aan beide kanten is gedaan; vermoedelijk alleen door noord omdat hij dacht dat het een splinter was (verkeerde uitleg).

3. Opmerkelijk dat Kluk met deze toch vrij matige hand een informatiedoublet op 3 gaf, waarmee hij op vierniveau zou willen spelen.

Slim bijspelen

Een simpel maar leerzaam spelletje:

2SA is mancheforcing met schoppensteun. Drijver als noord besluit na lang nadenken (of met het tablet tobben) ‘slechts’ 3 te volgen en het bij 4 te laten. Dat heeft hij goed gezien; inderdaad kunnen beide partijen niets maken.

Brink komt uit met A en oost speelt daar ‘slim’ de boer onder. Dat is echter niet zo slim als het bedoeld zal zijn. NZ spelen laag aan op het aas en noord zou van 965 nooit de 5 bijspelen. Zuid vervolgt dan ook met de heer en het contract gaat snel een down. Aan de andere tafel gaat zuid een down in 5. Dat is weer 4 imps voor Zwitserland.

Muiderbagger

Op dit spel zien we de Pools-Zwitserse versie van ‘Muiderbagger’:

2 toont een vijfkaart harten plus een lage kleur. In tegenstelling tot bij de Nederlandse Muiderberg is de lage kleur als regel een vijfkaart; daarentegen hoeft de hoge kleur niet goed te zijn (dat hebben we deze finale vaker gezien). 4 van noord mag dapper heten. Het gaat een down. Andere tafel:

Grude voor Noorwegen ziet in de oosthand geen vorm van openingsbod. Het doublet van Brink als zuid betekent volgens commentator David Burn iets als: ik wil wel doorbieden, maar als jij liever tegenspeelt, is dat ook goed (wat noord moet doen als hij geen van beide wil, blijft onduidelijk). Ook hier gaat 4 een down; het spel slaat uit.

Eenopening?

Wat open je met deze noordhand?

Dat je om op een eenopening te antwoorden zes punten zou moeten hebben, vindt de wereldtop iets voor beginners. 1SA, hoewel niet forcing, omvat ook een ‘doorgezakte’ verhoging. 2 is Gazzilli, onder meer elke sterke hand. 2 toont een zwakke verhoging en suggereert een pas. Maar na een manchepoging (!) gooit Brogeland hem toch vol. De manche is verre van koud, maar na start van Q – de enige start die niets weggeeft is schoppen – en mooi afspel weet Bakke het contract binnen te brengen. Andere tafel:

Bij Brink-Drijver zien we een andere aanpak van het spel. 2SA is 20–22, 3 is iets Niemeijer-achtigs. Ook 3 is verre van koud maar komt binnen. Dat is echter wel 7 imps voor Noorwegen.

Psych

In het hedendaagse bridge is de ‘psych’ bijna uitgestorven, maar niet helemaal (het bieden past niet in het diagram en gaat eronder verder):

Commentatoren vragen zich af of 1 een fout van de BBO-operator is, een misklik van de bieder (op een tablet!) of een psych. Aangezien de eerste twee mogelijkheden geleid zouden hebben tot herstel, blijkt het een heuse psych. Het is waarschijnlijk een wanhoopspoging om de aanzienlijke achterstand van Noorwegen, 41 imps op dat moment, te beginnen in te lopen.

Zoals psychers vaker overkomt, kiest Brogeland geen goed moment. Op 4 denkt Brink lang na maar besluit ten slotte ook dat te doubleren. Dat doet hij goed. Door het zitsel gaan alle manches in NZ down, ook 4 in de andere kamer voor 200, en Brogeland gaat zelf voor 300. Dat is weer 11 imps voor Zwitserland.

Aldus wint Zwitserland een finale die lange tijd spannend was, maar die vandaag en vooral vanavond meer en meer verschoof in Zwitsers voordeel. Beide partijen deden vaak goede en soms mindere acties, maar per saldo mag de overwinning van Zwitserland verdiend heten.

Overige categorieën

Het kampioenschap voor vrouwenteams om de Venice Cup werd gewonnen door Israël. Zilver was hier voor Turkije, brons voor China. Bij de seniorenteams was de d’Orsi Trophy voor Denemarken. Bij de gemengde teams om de Wuhan Cup ging het goud naar USA2. Zie ook de pagina met alle uitslagen.