Net als Ajax
Afgelopen week begon de parencompetitie in de Meesterklasse en Eerste Divisie. Er is niets leuker dan paren in een homogeen, sterk veld. Anders dan bij viertallen moet je constant op je tellen passen en je ogen openhouden voor valstrikken van de tegenstanders. Paren heeft een slechte naam. De meesten zien het als spielerei en verschijnen niet met hun reguliere maat aan de start, maar om een dagje van de straat te zijn. Homogeen is het veld daarom niet en aan sterk, met slechts een duo uit de kernploeg, kun je ook twijfelen.
Daarnaast is er volop concurrentie. Het is 25 graden buiten, Feyenoord speelt tegen Ajax en MvdP houdt huis op de kasseien. In de tuin met twee beeldschermen dus.
Geen spellen daarom uit de parencompetitie, maar wat nog op tafel lag:
Z/NZ
W
N
O
Z
H B 10 9 7 3
4
6 5 3
V 3
A 8 4
A V 10 9 2
V B
9 7 5
V 5 2
8 5
8 7 2
A H B 8 4
–
H B 7 6 3
A H 10 9 4
10 6 2
Doorgaan, passen, doubleren of passen en verder bieden zijn de keuzes als zij vervelend doen. Na mijn 1 opening volgt west 3 en biedt Geon 4. Hij toont met dat bod een goede hand met hartensteun. Oost wil niet achterblijven en neemt vast uit met 4. Nu mag ik.
Mijn hand is al bij het 6 kaartje in de bak als ik me realiseer dat we afspraken hebben over een vergelijkbare situatie. Een nieuwe kleur belooft een controle zonder controle in schoppen en 4SA meldt dat de schoppen onder controle zijn.
Die wijsheid past hier echter niet. Ik wil een poging doen, maar niet vertellen dat er in klaveren een probleem is. Meteen 6 is zeker een optie. Met een geschikte hand kan partner er nog een bijdoen. Aan de andere kant is het lullig als ze tegen slem beginnen met twee klaveren. Toch maar 5?
Ik besluit dat 5 de klaverenstart uitseint en kies voor 5. Het bod belooft een aanvallende hand en laat de keus, daar ben ik goed in, aan partner.
Partner heeft niet lang nodig, hij vermoedt dat A weinig waard is in dit biedverloop en laat het bij 5. Na ruitenstart nota bene claim ik alle slagen. Na afloop zien we dat er zelfs drie klaveren buiten zijn, maar als ze er niet mee beginnen, ze allemaal weg zijn. Mijn 5 is te laf.
Aan de andere tafels nog meer kabaal. Matthieu Verhoeven opent ook 1 en na 3 van west heeft Jaap van der Neut geen gereedschap om sterke steun met harten te vertellen. Zijn 4 bod wordt door oost uitgenomen met 4 en de voorzitter past.
In zijn ogen, ze hebben kwets tegen niet een manche gedaan en de buren lijken te redden, duidelijk een forcing pas. Van der Neut vindt dat ook en herbiedt 6 met de noordhand. Na B uit maakt de leider ook alle slagen.
Aan de tafel met vier kernploegers begint Guy ook met 1, maar volgt west 4. Na 5 van Thibo biedt oost 5 en gaat zuid door naar 6. Na twee passen volgt een doublet, maar west kiest ook voor ruiten en dat is 1860.
Jan van Eck en Jaap Stern hebben hun tegenstanders gefopt en mogen het hebben in 5. 14 imps voor ze.
Conclusie: ik was net als de verdediging van Ajax. Slap en afwachtend.
Een wapen bij bridge is dat de tegenstanders niet weten wat je hebt. Als je maar met flinke overtuiging in je bak graait, doen ze het vaker fout.
Z/-
W
N
O
Z
7
B 6 2
9 7 4 3
H V 7 3 2
9 3
H V 10 3
5
B 10 9 8 6 5
A H V B 10 8 6 5 4 2
–
B 6 2
–
–
A 9 8 7 5 4
A H V 10 8
A 4
Ja, het zijn er tien.
Ik weet niet hoe jij je kaarten oppakt, er zijn erbij die dat een voor een doen en wat zij ervaren bij zo’n tienkaart is een foto waard. Irritante gewoonte trouwens. Pak ze alle dertien op, tel voor mijn part 4333 en schuif ze open in je hand. Een beetje tempo graag.
Tempo genoeg bij de senior trials in Engeland. Zuid begint met 1 en noord springt naar de manche. Aan een tafel volgt oost 4. Zuid biedt 5, noord 6 en oost nog een keer 6. Zuid doubleert dat en de verdediging kan drie slagen rapen, maar aan de tien schoppens doen ze niks. +300.
De andere kant hetzelfde begin, maar oost biedt niet 4, maar 5. Zuid gaat verder met een onduidelijke 5SA ( azen?) en noord biedt 6. Oost steunt zichzelf nog een keer en zuid weet blijkbaar genoeg en doubleert 6 voor dezelfde 300.
Een saaie wash, maar ik durf te wedden dat als zuid naar 7 was gegaan, oost nog wel een schopje erbij had gedaan. Het gaat vaak niet om het mooiste of beste bod, maar het brutaalste. Net zoals Ajax vroeger.
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.