Uit de oude doos (6); Mike Lawrence
Als je van Engelstalige bridgeliteratuur houdt, dan kun je niet om Mike Lawrence (1940) heen. Lawrence leerde in 1958 bridgen, nadat hij tijdens een experiment bij scheikundeles zijn hand verwondde en drie weken uit de running was. Omdat hij niks te doen had, dacht hij zijn tijd dan maar nuttig te besteden. Beste beslissing ooit.
Al in 1974 verscheen zijn eerste boek ‘How to read your opponents’ cards‘, waarin Lawrence uitlegt hoe je de missende honneurs bij de tegenstanders kunt lokaliseren. Het boek staat in mijn persoonlijke top 5.
Lawrence schreef ruim 20 boeken, o.a. over uitkomen, volgbiedingen, kaartcombinaties en false cards. Vanaf 1995 werkte hij enige tijd samen met Fred Gitelman met wie hij een serie bridgesoftware ontwikkelde waarmee de gebruiker op interactieve wijze bridge kan leren. De serie bestond uit zeven cd’s met verschillende onderwerpen. De achtste cd ‘Mike’s Advice’ was een soloproject van Lawrence. De cd ‘Counting at Bridge’ werd een groot succes en werd bestempeld als het meest bruikbare stuk bridgegereedschap. Zijn nieuwste (en laatste) boek is ook als E-book te verkrijgen. Kijk voor alle boeken van Lawrence op zijn website.
Fred Gitelman, vooral bekend van Bridgemaster
Mike had het geluk een oorspronkelijk lid te zijn van de Dallas Aces, een team samengesteld door de zakenman Ira Corn uit Dallas. Deze wilde dat de VS de wereldkampioenschappen zouden herwinnen na de jarenlange hegemonie van de Italianen. Hij nodige daarom een groep experts uit om naar Dallas, Texas te verhuizen. Aanvankelijk waren de spelers Bobby Wolff, Jim Jacoby, Bobby Goldman, Billy Eisenberg en Mike Lawrence. Een jaar later voegde hij Bob (Robert) Hamman toe, die het team de benodigde zesde speler opleverde. Deze laatste had besloten dat als hij de Aces niet kon verslaan, hij maar beter onderdeel van het team kon worden. Uitstekende beslissingen van iedereen, aldus captain Corn. Binnen een mum van tijd wonnen de Aces de grote Amerikaanse kampioenschappen en in 1970 brachten ze de eerste van twee opeenvolgende wereldkampioenschappen terug naar Dallas. Wil je de spellen van 1970 t/m 1979 bekijken, klik dan hier.
Lawrence (links) met naast hem de twee jaar oudere Bob Hamman en daarnaast de acht jaar oudere Bobby Wolff. Deze ‘krasse knarren’ leven alle drie nog. Bridge moet wel een gezonde sport zijn.
Het was tijdens de jaren dat Mike een Ace was dat hij schrijven en lesgeven aan zijn spelvaardigheden toevoegde. Ira speelde hierin ook een belangrijke rol. Op een dag verzocht Ira Mike dat hij naar zijn kantoor moest komen. Tijdens deze bijeenkomst gaf hij Mike de opdracht een boek te schrijven, iets wat hem op dat moment volkomen vreemd was. Toen Mike protesteerde wees Corn hem op het feit dat hij degene was die zijn salaris betaalde, waarna Lawrence overtuigd was. Een maand later had Ira Mike opnieuw in zijn kantoor. Deze keer was het om Mike te vertellen dat hij bridgeles ging geven. “Hier is een lijst met je studenten. Je begint over drie weken.” Zo ging dat in die tijd; “my way or the highway”.
Ik zocht contact met Lawrence, omdat ik interesse heb om een of meerdere boeken van hem in het Nederlands te vertalen. We hebben inmiddels al een akkoord over de copyrights bereikt, dus dat belooft wat. In Bridge Magazine IMP kunt u over niet al te lange tijd een groot interview verwachten met Lawrence. Een bijzonder mens met een enorm scherpe geest, zo is mij gebleken. Dan krijgt u ook antwoord op de vraag waarom hij de Aces verliet. Leuk nieuws dus voor abonnees van IMP. Nog geen abonnement op IMP? Neem er dan een vanaf 1 mei a.s. want vanaf dan geldt er een actie waarbij u gratis het boek ‘De Enige Kans’ erbij ontvangt.