Uit het clubleven (102)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Patton
BC Josephine heeft het eerste Pattontoernooi uit haar geschiedenis achter de rug. Was het wat? Echt wel! Om te beginnen verloor ons viertal de eerste ronde met 1 – 15. MAAR: er bleek een probleem te zijn met de duplicatie van de spellen en dus werd deze ronde geskipt. Als je dan nog niet wint… Aan de finish bleken we 1 VP meer te hebben dan onze eerste achtervolger. Dat is genoeg. Het wordt immers in de annalen vastgelegd. Over 40 jaar zal men nog steeds de winnaars van de Eerste Patton bij Josephine (de EPJ) kennen. Andere deelnemers zijn dan al lang vergeten.
Ik vind het een uitdagende spelvorm. Je moet alles willen: manches en overslagen. In klassiek Patton telt een verschil van 10 punten niet: 3SA+1 staat gelijk aan 4C. Voor de EPJ (zie hierboven) had de TC verordonneerd dat elk verschil in de parenscore zou leiden tot een 2-0 of 0-2. Bij ons hakte dat er nogal in. In de vermaledijde eerste ronde bleken onze tegenstanders op twee spellen hetzelfde aantal slagen te hebben gemaakt in SA als wij in of .
Verder was het leuk. Ik speelde voor de afwisseling weer eens een spel waar ik achteraf echt tevreden over was. De spellen zijn niet op de site terug te vinden, maar het ging als volgt:
Ik zit zuid bij Oost/niemand en ik raap dit op:
B 9 8 6 H 4 3 A H 8 2 7 5
Oost opent 1. Nu is mijn H vier punten waard en dus doubleer ik. West biedt 1 en Geurt biedt nu 3! Dat doet hij anders nooit: ik sla hier nogal van achterover. Oost vraagt om informatie. Ik meld dat mijn partner in ieder geval punten heeft. Oost past vervolgens en ik begin te vermoeden dat Geurt sterk is met echte schoppen, maar die heeft west ook. Ik bied daarom 3 SA. Dit wordt rondgepast.
West komt uit met 6. De dummy komt op tafel:
O/-
A V 10 2
A 10 8
B 4
B 9 6 3
B 9 8 6
H 4 3
A H 8 2
7 5
Geurt heeft zeker echte . Die gaan vier slagen opleveren. Dan zijn er ook nog twee slagen in zowel als . Dat zijn er acht; de 9e is niet in zicht. Zeker niet in : de tegenstanders hebben hoe dan ook eerder vijf slagen dan ik negen. Misschien dan in ? Oost heeft de punten, als hij van onder de V moet komen… Oost is ook kort in , hij moet kaarten gaan lozen als ik die kleur ga spelen. Daar ligt een kansje.
Op tafel 8 voor de 9 van Oost. Een keer duiken kan nooit kwaad. Oost komt terug met V voor mijn H. Dan speel ik viermaal schoppen en snij de H van west eruit. Ik eindig met de Aas op tafel. Oost bekent 1 maal en gooit verder weg: een kleine , een kleine en 10. Daar kan ik wat mee: kleine van tafel voor de V van oost. Die speelt terug voor de A op tafel. Nog een kleine van tafel, nu voor de aas in oost. Die raapt zijn vrije op (uit de hand een kleine weg, op tafel een weg) en komt dan met een kleine .
West zal H hebben en dus moet oost V hebben. Ik laat de doorlopen naar de B en maak de 2 laatste slagen in . 3 SA contract!
Het hele spel zat zo:
O/-
W
N
O
Z
H 7 5 3
6 5
10 7 6
H 8 4 2
A V 10 2
A 10 8
B 4
B 9 6 3
4
V B 9 7 2
V 9 5 3
A V 10
B 9 8 6
H 4 3
A H 8 2
7 5
West zag het direct: oost moet met V nakomen. Die moet ik in de hand nemen en dan blokkeert de kleur. West maakt nog een of H. Waarom ik zo tevreden ben? Onze boterham is aan twee kanten belegd. 2–0 in de parenuitslag en een imp of 10 in de viertallentelling. Doe ons nog zo’n Patton!