EK jeugd
Na afloop van de EK gingen de meesten naar huis. Even bijkomen van een of twee weken forse inspanning. Het gold echter niet voor iedereen. Zij waren de afgelopen week actief in Wroclaw. Daar werd de EK voor de jeugd gespeeld. In vijf groepen speelden de jongelui tegen elkaar. Nederland was in alle groepen vertegenwoordigd.
De afstand tussen Herning en Wroclaw is bijna 900 km. Met de auto doe je er ruim negen uur over. Marc van Beijsterveldt, de baas in Wroclaw, nam de trein en dat kostte hem ook een hele dag. Degenen die zich minder bekommeren om het milieu gaan vliegen. Het kost geen fluit en in een uurtje ben je dan in Polen.
De laatste tijd zitten we goed in de junioren. Tijdje terug werden ze wereldkampioen en als er een lichting afzwaait, staat de volgende groep alweer te trappelen om de plaats in te nemen. Het aantal bridgers neemt dan wel af, maar de top blijft in stand.
Oscar Nijssen en Tim van de Paverd zijn de exponenten van de nieuwe lichting. Tim doceert afspel in Wroclaw:
W/-
W
N
O
Z
B 8 6 5 2
A 10
6 3
V B 7 2
A H V 4
H 7 4 2
B 5 2
A H
9 7 3
V B 5
V 10 7 4
10 5 4
10
9 8 6 3
A H 9 8
9 8 6 3
Nijssen opent de noordhand met 1 en zuid biedt 1 bij. Na 1 van west maakt noord duidelijk met 2 dat hij niet onbemiddeld is en wordt het eindcontract 4.
West begint met een kleine schoppen en als je desperaat bent, laat je die doorlopen naar je tien, maar Tim vond dat niet nodig. Hij nam de slag in de dummy en speelde meteen een kleine troef. Oost klom erin met de vrouw en switchte naar ruiten.
De leider neemt met het aas en speelt troef. Gezien het volgbod zal A wel bij west zitten en dat blijkt. Na A speelt west weer schoppen. Die slag troeft zuid in de hand. Met 9 naar de heer wordt de laatste troef gehaald en de enige slag is voor V aan het eind.
Aan de andere kant zit de Franse leider via een 2SA opening en Stayman ook in 4. Het bieden ziet er uit alsof ze van de jaren zestig zijn, want op 3 antwoordt noord 3SA (beide majors) en beëindigt zuid met 4 het bieden.
West begint hier met V en zuid neemt in de dummy. De leider neemt vervolgens alle zwarte honneurs mee, in de hand verdwijnen twee ruitens en speelt dan ruiten naar zijn hand. Hij troeft – en dat kan nog net – een klaveren in noord, maar moet nu dringend troef spelen.
Hij kiest ervoor nog een ruiten naar de hand te spelen en ook zijn laatste klaveren te troeven. Dat leidt tot ongelukken. Oost troeft over en speelt 10. De leider troeft, maar nu troeft west over en de verdediging maakt nog twee troefslagen voor een down. Zuid verliest vier troefslagen en dat is wat veel.
Een paar spellen later een tweede voorbeeld van succesvoller afspel:
Z/-
W
N
O
Z
H B 6 3
9 6 3
V 5 2
B 7 5
V 4 2
A V 5
H 10 9 8
A H 8
9 8 7
8 7 4 2
7 4 3
4 3 2
A 10 5
H B 10
A B 6
V 10 8 6
Aan beide tafels is 6SA het eindcontract.
De Franse leider neemt de hartenuitkomst in de hand en speelt een kleine schoppen. West stapt op en speelt passief harten terug. De leider neemt en casht alle hoge slagen in de majors.
Vervolgens speelt hij vier keer klaveren en er resteert een eindspel waar iedereen nog drie kaarten in ruiten heeft. Je kunt V beide kanten opdoen en zonder enige aanwijzing doe je dat in de helft, sommigen vaker, van de gevallen fout. Zuid speelt ruiten naar de heer en is down.
Tim van de Paverd krijgt ook harten uit en concludeert dat het een passieve start is. Nu doe je dat meestal tegen 6SA, maar A en B in slag twee en drie volgen en als west vriendelijk de vrouw bijspeelt, tikt de teller naar elf slagen.
Schoppen naar de vrouw is een plan, maar Tim speelt voor het publiek. Hij casht alle rooie slagen en speelt de twee hoge klaveren van dummy en rondje drie naar de tien. West neemt en is ingegooid. Een kleine schoppen is voor de vrouw en de twaalfde slag is binnen.
Nederland verslaat Frankrijk en is op het moment van schrijven koploper bij de U26.
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.