Spel van de dag (111)
Een leerzaam spel voor iedereen
Wrocław, 18 juli 2024
De afgelopen weken werd in Wrocław het EK jeugdviertallen gespeeld, onmiddelijk gevolgd door het WK transnationals, viertallen en paren. Uit die parenwedstrijd pikte ik het volgende leerzame spel op.
W/Allen
W
N
O
Z
10 9 7 3 2
H 9 7 2
V 5 4
5
A H V 8
—
A H B 9 8 7 3
9 7
B
B 8 5 4
6
H V B 10 8 6 4
6 5 4
A V 10 6 3
10 2
A 3 2
Het bieden ging:
West
Madej
Noord
Austad
Oost
Pigulski
Zuid
Øberg
Zuid was een niet op haar mondje gevallen Noorse jongedame. Zij dacht natuurlijk: “Als mijn maat beweert dat hij zes kan maken op vrijwel zijn eigen hand, dan moeten mijn TWEE azen toch voldoende zijn om alle slagen te halen.”
Zo’n kaart krijg je niet iedere dag maar de redenering van Ida Marie lijkt me plausibel. Nu nog wel even het spel maken. Oost is niet aardig voor je: hij komt gewoon uit met H en niet met B. Dat zou dan de zoveelste keer zijn geweest dat ik mensen tegen groot slem zie uitkomen met hun singleton. Hopen ze op een aas bij partner, gevolgd door een aftroever? Meestal zal zo’n start de leider helpen omdat er onthullende informatie over het zitsel vrijkomt. Je weet dan vrijwel zeker dat de schoppen niet 3-3 zitten en dat je dus iets moet verzinnen voor je vierde schoppen. Die zul je op tafel moeten troeven want andere mogelijkheden zijn er niet. Omdat je eerst de hoge schoppen moet incasseren, moeten de troeven per se 3-1 zitten. Bij 4-0 ben je sowieso kansloos en bij 2-2 troeft oost ontijdig af. Wat doe je dus?
Je pakt A en mikt een klaveren onder A. Daarna laat je ijskoud 10 razen. Als je aan slag gebleven bent, pak je de hoge schoppens op, troeft de laatste schoppen, troeft jezelf terug in je hand en claimt (na troef trekken want anders krijgen we dát weer).
Marius Austad, ook een Noor, speelde zo en is daarom door de Bulletinredactie voorgedragen voor de afspeelprijs. Ik weet alleen niet of die prijs daar bestaat. Wel weet ik dat deze redenering altijd zal opgaan, ongeacht de uitkomst. Je denkt toch niet dat de schoppens rond zitten na zo’n biedverloop?