Opruimen
Voordat al het geweld van het nieuwe seizoen weer losbarst, is het mijn taak, althans volgens mijn baas, mijn bureau op te ruimen. Een hoop verdwijnt in de papierbak, maar een roodomrand A4’tje met leuks van Herning bewaar ik nog even. Erop staan twee spellen die ik niet eerder kon gebruiken.
Het eerste spel komt uit de ontmoeting tussen Zweden en Italië in de 18e ronde. Peter Bertheau is de leider en Alfredo Versace zijn tegenstander. Dit is het hele spel:
O/Allen
W
N
O
Z
9 7 4
V 9 6
A 9 3 2
B 8 4
H B
H 8 4
H V B 7 6
V 7 5
A 6
A B 5 3
8 4
10 9 6 3 2
V 10 8 5 3 2
10 7 2
10 5
A H
Bertheau opent als zuid met 2 Multi en wordt een rondje later leider in 2. Aan de andere tafel is de Italiaanse zuid twee down gegaan in de manche.
Versace begint met een kleine harten en Sementa wint de slag met B. In slag 2 volgt ruiten naar het aas van west en in de volgende seconde ligt 9 op tafel.
Een fout van de Italiaanse grootmeester? Hij weet dat zuid 10 heeft. Het enige dat de leider moet doen is de slag laten lopen.
Het duurt echter een tijdje voor Bertheau verder gaat. Hij weet dat west weet dat hij 10 heeft en de leider weet ook dat west weet dat hij het weet. Waarom dan toch harten?
Het is een mooi voorbeeld van trapjespsychologie. Zuid kon zich niet voorstellen dat west hem een gratis slag zou geven en plaatste daarom A bij west. Van de holding A-9-6 is die volgorde normaal.
Onnodig om te zeggen dat Bertheau een vuile blik naar links gaf toen Sementa de heer met het aas pakte en west V liet maken. Zweden haalde echter nog steeds +110 en dat leverde samen met de 200 van de andere kant 7 imps op.
Ik vertelde het spel ’s avonds aan tafel en de vrouwen snapten het dilemma. Hun uitspraak was dat als het ze zelf zou overkomen aan tafel ze toch eerder geneigd zouden zijn west op een fout te spelen. Verschil moet er zijn.
Het tweede spel komt uit het duel tussen Zwitserland en Frankrijk:
W/NZ
W
N
O
Z
A 10 7 6 3
9 7 5 4
A 6 5 2
–
H 9 4
V B 6
H B 8
8 7 4 2
8 5 2
3
10 9 7 3
A V 10 9 3
V B
A H 10 8 2
V 4
H B 6 5
Na de 1-opening van Sjoert Brink als zuid in de vierde hand deed iedereen vrolijk mee. Lorenzini als west volgde 1, Bas Drijver steunde als noord zijn partner met 2 en oost vertelde zijn steun en goede kleur met 3. Brink sprong naar 4 en legde iedereen het zwijgen op.
Lorenzini begon goed met A en speelde ruiten na in slag twee. Brink won in de hand en speelde B na. Ondanks dat hij 10 zelf had – het lijkt erop dat zuid geen snit neemt – dook de Fransman en toen was het gebeurd.
Brink trok alle troeven en speelde V na. West kan nemen, maar moet dan de dummy in schoppen of ruiten aan slag brengen. Zuid kan twee klaveren opruimen en klaveren naar zijn hand spelen voor trek tien.
Duikt west V dan neemt de leider over met H, gooit een klaveren op de vrije ruiten en speelt weer klaveren op. Hij verliest dan A en twee klaveren, maar heeft zijn contract.
Zou west B nemen en schoppen naspelen, dan gaat de vlieger niet op. Zuid neemt in de hand en speelt A en harten naar de dummy. Met de troeven rond is het een peulenschil, maar door de vierkaart in west plots een onmaakbaar contract. Zuid kan wel twee verliezers kwijt, maar als hij klaveren speelt, stapt oost op en geeft zijn maat een aftroever.
Opstappen is wel te vinden lijkt me. Zeker ’s morgens vroeg als je nog helemaal bij de les bent. De andere kant bood 4 gedoubleerd in west. Na harten uit maakte de leider in de cross-ruff acht slagen en won evenzoveel imps.
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.
Ben eigenlijk wel benieuwd waarom Sementa zijn partner op het eerste spel geen introever in ruiten gaf, toen deze in slag 2 naar de sterke ruiten in dummy toespeelde…?
En waarom oost ruiten speelde in plaats van het meer natuurlijke klaverspel. Snel opruimen dit spel Y :-)