Een andere heer-boer beslissing

(door Jaap Hazewinkel)

Als je van een kleur HB hebt in dummy en twee kleintjes in de hand heb je een beslissing te nemen: welke honneur zit links: het aas of de vrouw.

Als verdediger heb je het vaak makkelijker: ofwel je ziet wat er dummy ligt ofwel je ziet welke kaart leider uit dummy speelt. Soms echter liggen er kleintjes in dummy. Welke kaart speel je?

Erover nadenken geeft in ieder geval de show weg. Waarom deze vraag?

Recent kwam in een partnership de volgende situatie voor.

Na een levendig biedverloop wordt noord leider in 5club icon, door OW gedoubleerd. Ruitenstart wordt getroefd, club iconA wordt geslagen (bij een 2-0 zitsel is het 5spade icon voor OW) en de leider speelt schoppen. West neemt met spade iconA en vervolgt ruiten, wederom getroefd.

Leider steekt over naar club icon10 en speelt een harten. Als je een falsecard gaat spelen moet je niet denken dus west speelt direct heart iconH. Leider neemt en vervolgt een kleine harten…. Oost speelde zonder denkpauze heart iconV!

Dat was kostbaar. Oost vond uiteraard dat west heart iconB had moeten spelen. Dat accepteerde west maar ook waren OW het erover eens dat heart iconV geen haast had. Als west heart iconH singleton zou hebben gehad, dan loopt heart iconV niet weg. De kunst is dus om niet in het tempo van leider mee te gaan.

Een week later gingen OW in de herkansing.

Noord wordt leider in 4heart icon via een transfer Walsh biedverloop.  West heeft weer een HB-combinatie. Na de inleidende schermutselingen speelt leider schoppen van tafel. Indachtig het voorval twee weken eerder speelt west netjes spade iconB bij. De leider neemt en speelt een kleine schoppen na, dit alles in een zeer vlot tempo.…

U raadt het al, oost legde opnieuw spade iconV in. NZ maakten als enigen 4heart icon.

Als leider inderdaad spade iconH zou hebben gehad, zou dan het slaan van spade iconH niet een betere kans zijn geweest? Natuurlijk.

Wat is nou beter in de eerste ronde? De heer of de boer? Ik ben geneigd te gaan voor de heer (al zijn er in bridge geen wetten). Leider gaat toch de snit wel nemen en het kan leider verleiden om zijn heil elders te zoeken mocht hij AV10 hebben. Ook kan partner zien of er haast is geboden bij het leggen van de vrouw, mocht hij die hebben.