Bekende arbiter schrijft voor IMP

Over een week of twee gaat IMP 7 naar de drukker waarin een aantal nieuwe rubrieken te vinden is. Daarna komt IMP 8 en ook daarin verschijnen nieuwe schrijvers. Een van deze ‘nieuwelingen’ is niemand minder dan Marc van Beijsterveldt (1960), arbiter in hart en nieren. Zijn artikelen gaan, hoe kan het ook anders, over arbitragezaken die hij overal ter wereld tegenkomt.

Marc van Beijsterveldt

Marc speelt bridge sinds 1983 (Theseus), later BC Goirle en is daar al zo’n 35 jaar wedstrijdleider en bestuurslid.

Zijn eerste toernooi als wedstrijdleider was een Océtoernooi in Nuland in 1987. “Ik was net TCL, een gerenommeerd deelnemend paar was Hans KreijnsRixi Markus. Eén arbiter kwam niet opdagen, ik was er als toeschouwer en Ton Kooijman gooide me voor de leeuwen. Het begon met het verkeerd verdelen van de spellen bij het handmatig dupliceren wat toen nog gemeengoed was, waardoor o.m. Carol van Oppen niet één maar twee spellen niet kon spelen die zitting – dat hij dat niet zo vriendelijk bracht, ben ik nooit vergeten”, aldus Marc.

Rixi Markus (1910-1992)

Bij de NBB werkte Marc van november 1991 tot april 2023, maar de bond moest noodgedwongen snijden in het personeel en helaas voor Marc moest hij weg. Marc is ook vele jaren bij de Meesterklasse en Eerste Divisie Viertallen wedstrijdleider geweest. Het IMP & Lombard Topcircuit organiseert hij van a tot z.

Ruim dertig jaar geleden deed hij een Internationale EBL-cursus. Hij slaagde met de hoogst mogelijke waardering A+.

Sinds 1994 (EK jeugd in Papendal) heeft hij vrijwel alle EK’s en WK’s voor de jeugd meegemaakt, later ook de ‘gewone’ kampioenschappen. Op alle continenten is hij inmiddels wel eens geweest (Sydney, Rio, Bali, Marrakesh, diverse US en Canada om er maar een paar te noemen).

Verder arbitreert Marc veel bij internationale toernooien en festivals in inmiddels meer dan 30 landen in Europa en daaromheen. Vaak in Zweden, op Madeira, Egypte, België, Duitsland, regelmatig in Hongarije, IJsland, soms op Malta, Turks Cyprus, Faeröer en van alles daar tussenin.

Nu is hij één van de negen (EBL) en vier (WBF) Chief Tournament Directors. Wil je alles daarover weten, dan kijk je op de website van de WBF.

Hij speelde lang geleden met zijn echtgenote Maria van der List in de viertallen, maar ook met onder meer Frank – Ton Bakkeren en Erik Klepke – Bart Nab als nevenparen. Terwijl Marc zich meer richtte op organisatie en WL hielden de anderen zich hoofdzakelijk bezig met spelen en dat ging hen niet slecht af; ze spelen allemaal al jaren in de (sub)top. Marc speelt nu in de TD viertallen en is daar ook RKL (groep 7).

Marc heeft veel geleerd van Ton Kooijman, Ruud Ruijg, Paul Vermaseren, Hans-Olof Hallén, Max Bavin en Antonio Riccardi.

Ton Kooijman

Het profiel van Marc bij de EBL vind je hier: 

Wil je de artikelen van Marc en vele andere schrijvers lezen? Maak dan gebruik van de kennismakingsactie van IMP, tijdelijk met gratis boek.