Clubben op de club

De weekenden zitten vol de komende tijd. Twee rondjes van de viertallencompetitie, een teamdag met de vrouwen en dan half oktober twee weken naar Buenos Aires. Het is sowieso bridge wat de klok slaat, want tussendoor ballen we nog een paar keer op de club en oefenen nog een avond in de week. Het lijkt wel werk.

We hebben zes MK-paren op de club en twee paren die een niveau lager acteren. Daarnaast een peloton spelers van tweede divisieniveau en lager. Een bijzonder mix, maar het fit wonderwel.

Afgelopen week treffen we teamgenoten Bart Nab en Veri Kiljan op de club. Dit is het eerste spel:

W/OW

W

N

O

Z

spade icon B 8 5

heart icon A 9 6 5 2

diamond icon A B

club icon 7 6 4

spade icon 9

heart icon V 4

diamond icon H 9 6 5 2

club icon A B 10 5 2

spade icon H V 6 4 3

heart icon 10 3

diamond icon V 7 4

club icon 9 8 3

spade icon A 10 7 2

heart icon H B 8 7

diamond icon 10 8 3

club icon H V

Na de pas van west begint Veri met 1diamond icon en moet ik beslissen of ik de uitkomst vertel met 1spade icon. We zijn kwets, ik ben (zeer) minimaal en de maat heeft gezwegen. Drie rode vlaggen die een telefoonnummer mogelijk maken. Ik pas bedeesd.

Bart biedt 1heart icon en na 2club icon van noord volgt de vierde kleur, 3club icon van noord (minimum) en 3SA van zuid besluit het bieden. Geon moet uit en neemt even een momentje. Ik heb geen schoppen gevolgd en de kennis dat noord ten hoogste twee kaarten in harten heeft overtuigen hem met zijn vijfkaart te beginnen.

Zuid neemt heart icon10 met zijn heer en speelt meteen ruitentien via de boer voor de heer. Met de ruitenslag in de tas schakelt Nab over op harten en nadat west de slag neemt, komt nog wel schoppen, maar heeft zuid zijn negen slagen.

Stel ik had wel 1spade icon geboden, dan was west ongetwijfeld met die kleur begonnen. Zuid duikt de eerste ronde en west neemt slag twee met spade icon8 en speelt ook spade iconB. Die derde schoppenslag is voor zuid.

Winnend is nu ruiten naar de heer en harten en omdat beide azen bij west zitten, komt de leider ook net aan negen slagen. Speelt zuid eerst harten dan gaat het mis. heart iconV mag de slag hebben en de tweede harten is voor west.

Klaveren na ruïneert nu de verbinding. Zuid neemt in de hand en als hij heart iconH casht voor hij ruiten speelt, zegt west dank je wel met diamond iconA en twee vrije harten. Speelt zuid eerst ruiten dan neemt west de tweede ronde ruiten en speelt weer klaveren.

Wint de leider de slag in de hand, dan zijn de vrije ruiten onbereikbaar en neemt hij in de dummy dan krijgt de verdediging nog een ruitenslag aan het eind.

Het leukst is de variant nadat noord de slag maakt met diamond iconH en meteen de klaveren afdraait. West moet dan diamond iconA afgooien en oost diamond iconV en de hoge schoppen laten maken voor een down.

Spel twee is tegen twee jongelui uit de buurt:

N/Allen

W

N

O

Z

spade icon B 10 9 5 2

heart icon 9

diamond icon 10 6

club icon V B 10 6 5

spade icon 8 7

heart icon V 6 5 4 3

diamond icon B 7 4 3

club icon H 2

spade icon A H V 6

heart icon A 10

diamond icon H V 9 8 5 2

club icon 8

spade icon 4 3

heart icon H B 8 7 2

diamond icon A

club icon A 9 7 4 3

Na noords pas begint Geon met 1diamond icon en volgt zuid 1heart icon. Ondanks de vier punten aarzel ik niet om mee te bieden. Doublet is de keus. Ik beloof een vier of vijfkaart schoppen. Na 3heart icon van noord is het even stil en verzint Geon 4heart icon.

Hij maakt duidelijk dat hij een goede schoppenfit heeft en sleminteresse. Zuid haalt zijn schouders op en stoort lekker door met 5heart icon.

Na 4heart icon is er een forcing-pass situatie ontstaan. Dat betekent dat mijn pas na 5heart icon van zuid belangstelling toont om verder te bieden. Met een ongeschikte hand doubleer je dan.

De vraag is dan of mijn hand een pas rechtvaardigt. De 5-5 is mooi en dat geldt ook voor de controle in harten. Maar vier punten zijn wel erg weinig. Vrij vlot doubleer ik. Steenbakkers kent mijn boodschap, maar heeft een soort drie-verliezer hand. Zou ik geen enkele covercard hebben?

Het zou kunnen, maar de kans op een singleton harten is wel groot. De eventuele 4-4 fit baart wel enige zorg als de troeven niet rond zitten. Je moet de ruiten nog aan de gang krijgen. Met grote tegenzin past hij uiteindelijk.

Ik begin met club iconV voor de heer van de dummy, De leider speelt troef en Geon stapt op en casht spade iconV. Na enthousiasme bij mij volgt een kleine schoppen naar de boer voor een tweede rondje klaveren. Na diamond iconH laat zuid zijn hand zien en hebben we 500.

Het veld speelt 5spade icon en een keer 4spade icon+1 voor 650. Dat betekent een verlies van 3 imps ten opzichte van de datum. Toch is 5spade icon down te spelen. Een kleine ruiten uit, of diamond iconA als het in de andere hand zit en dan klaveren naar de heer. Een tweede rondje ruiten troef je en dat is +100. Dat je dat niet vindt…


Naschrift redactie:

Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.