Spel van de dag (113)
Met de meesters Europa rond.
Maarn, 6 oktober 2024
Het nieuwe viertallenseizoen is weer begonnen. Niet alleen in Nederland maar ook in o.a. Denemarken en Polen kruisen meesters weer de degens. De Poolse Ekstraklasa is jarenlang opgefleurd door allerlei Zwitsers van al dan niet Nederlandse origine maar dit seizoen treffen we daar alleen Luc Tijssen aan om de vaderlandse eer hoog te houden. Dat zal vast wel lukken want hij maakt deel uit van het team uit Gdansk waarin ik lieden aantrof als bv. Kalita, Klukowski en Kwiecien (K3?), aangevuld met enige spelers uit het Poolse vrouwenteam. Halverwege de round robin staan ze al een eindje los maar gezien de afsluitende rijstebrijberg van playoffs is er in die competitie nog niets beslist. Kort na Nieuwjaar gaan ze vrolijk verder.
Ter afleiding van het mooiste spel uit de Deense MK hier even een niet alledaags biedprobleem uit Polen als tussendoortje. Je bent west, rood tegen groen en opent 1. Er komt 3 en nu mag je maat. Die heeft: AHVx / x / AHVxxx en 10x. Je zult het maar hebben. Een goede oplossing is er eigenlijk niet want het spel zit vast vrij krom. Dat bleek wel: de datumscore (16x gespeeld) was ongeveer 0.
Het echte spel van de dag is dus een Deens gevalletje. Dit is een combinatie van mooi afspel, slecht afspel en onjuiste verdediging, allemaal op hetzelfde spel. Zó zag het eruit:
Z/Allen
W
N
O
Z
W
N
O
Z
V B 4 2
B 10 9 5 4
8 5 4
4
H 6 5
A H V 7 3
B 2
H 8 6
10 9 8 3
8 2
H V 10 9
10 5 3
A 7
6
A 7 6 3
A V B 9 7 2
Het favo eindcontract is natuurlijk 7 in zuid en met de hartens 4-3 is dat vlot gemaakt. De vrijgetroefde harten wordt slag 13. Eventjes de volgorde van de slagen goed timen en klaar is Kees. Gelukkig hadden de Deense kaartduiveltjes nog wat dynamiet in dit spel gestopt.
Aan tafel 1 kwam west uit met 4. De leider nam, speelde twee hoge troeven, stak over naar A en troefde een harten in zijn hand. Daarna volgden alle overige troeven. Omdat west de waarde van 8 niet inzag, ontstond er een klassieke dubbele dwang met schoppen als centrale kleur. West wilde liever beide majors (drie schoppens en zijn hoge harten) bewaren en oost wilde zijn drie schoppens en een hoge ruiten bewaren. Dat lukte natuurlijk niet want west moest een schoppen lozen en toen moet oost ook een schoppen dumpen (of de laatste hoge ruiten). Met Hxx nog in dummy kon daar toen de harten verdwijnen want west kon maar drie kaarten bewaren en dus niet VBx en een harten. Oost moest een schoppen bewaren omdat west dat verzuimd had en deed dus afstand van H. Een trotse Scandinavische leider maakte dus slag 11 (een beetje ontijdig) al met 7 maar zijn bijbehorende biertje was verdiend.
Aan de andere tafel kwam west uit met B. De leider had precies zo kunnen spelen als boven (in andere volgorde) maar verzuimde dat. Hij miskende de waarde van de hartendreiging tegen west en ging roemloos down.
Het aardige van het spel vond ik dat je (bij nader inzien) ook roemrijk kunt downgaan. Wat zou er van de dubbele dwang terechtkomen als west zijn rode kleuren bewaart en dus afstand doet van bijna al zijn schoppens? Oost kan nu al zijn hoge ruitens dumpen want wests 8 is nét eentje hoger dan de zuidelijke bierkaart. Oosts 1098 zijn voldoende wapens tegen dummy’s Kxx.
Het was misschien maar goed dat deze verdediging ter plaatse niet werd gevonden. Nu heeft de lokale bridgepers ook wat om over te schrijven…