B.C. Onstein 1 aan kop in MK

Het eerste team van B.C. Onstein 1 heeft in de Meesterklasse een kleine afstand genomen van de nummers 2 en 3. Onstein 1 wordt gevormd door de TeamNL spelers Berend van den Bos-Joris van Lankveld, Danny Molenaar-Tim Verbeek en Guy Mendes de Leon-Thibo Sprinkhuizen.

Terug in de MK is B.C. Crash 1 na een afwezigheid van bijna 10 jaar. Het team promoveerde echter niet zelf uit de Eerste Divisie (het werd zesde) maar kon de plaats overnemen van B.C. Onstein 3. B.C. Crash 1 bestaat uit Bauke Muller-Simon de Wijs, Ed Hoogenkamp-Rob Helle en Bob Drijver-Ricco van Prooijen.

Spel 9 uit zitting 7 was vuurwerk:

Noord opende in de eerste hand met 1spade icon, hoewel deze kleur er eigenlijk uitziet als een vierkaart. Daarna haalde oost een speeltje van stal om zijn tweekleurenspel direct in de aanbieding te doen. Zuid knalde uiteraard 4spade icon en daarna kwam west tot leven met een kwetsbaar vrijwillig 5heart icon bod. Aan 8 van de 12 tafels vond oost daarna dat 6heart icon kansen moest hebben en bood dat. Vervolgens vermoedden 5 noordspelers dat oost niet lekker was geworden en doubleerden; ze schreven niet veel later -1660. Slechts één NZ-paar doubleerde niet. Twee paren hadden alle vertrouwen in het slem en namen uit met 6spade icon, zo ook de tegenstanders van Ed Hoogenkamp en Rob Helle. Dat hadden zij goed gezien want 6spade icon is slechts drie down als OW de introever in ruiten vinden. Dat lukte slechts aan 2 van de 5 tafels waar een schoppencontract werd gespeeld (3 paren mochten al 5spade icon gedubbeld spelen), omdat oost daar, na met club iconA te zijn uitgekomen, met een waarschuwende heart icon9 uitkwam (dat is niet de 3e, 4e of 5e van boven!). West wist bovendien dat de leider geen hartens meer had en dummy geen klaveren dus ruiten na was niet meer zo lastig. Tegen Agnes Snellers (zuid) en Wubbo de Boer gaf west een forcing pas nadat Agnes 6spade icon had geboden toen OW op zoek naar slem waren. Oost bood vervolgens grootslem met al zijn eerste controles en dat bleek geen gelukkige beslissing want de klaververliezer was onontkoombaar.

Uit de laatste zitting was dit een spectaculair spel waarin noord en oost de puntentelling moesten kennen om tot de juiste beslissing te komen.

De helft van het veld bereikte 6club icon en de helft kwam in grootslem. De noordspeler was de jongste van het veld: Ronald Goor, een van de Europese jeugdkampioenen van afgelopen zomer. Zijn partner Xavier Friesen opende 3diamond icon en west bood 5club icon. Een gewone sterveling zou misschien passen met noord, want je hebt wel heel veel verliezers. Een jeugdige enthousiasteling ziet minstens kleinslem zo niet grootslem voor OW gemaakt, en biedt wellicht 5diamond icon om OW het slembieden te bemoeilijken. Ronald beschikt over nog meer fantasie en verzint een list: doublet! Nu is ooit het redoublet met 50 punten verhoogd om het gratis doubleren van vijf laag als het koud zes is niet meer mogelijk te maken, maar dat geldt niet voor grootslem: dan kun je gratis het vijfniveau doubleren, want 7club icon contract is +1440 en 5club icon geredoubleerd +2 is “slechts” 1200. Zo geschiedde: Ronald doubleerde en oost, die de puntentelling niet helemaal paraat had, redoubleerde. In de uitpas durfde Ronald het niet aan en bood 5diamond icon, waarop oost alsnog 7club icon bood. Leuk en fantasievol geprobeerd van Ronald, maar de doubleertruc lukte dus nét niet!

Na 11 (van de 22 wedstrijden in de MK en 25 in de ED) is er een voorlopige stand (protesten zijn hierin niet verwerkt):

Meesterklasse

Eerste Divisie