Speedcard alleen in de laatste ronde
Het tempo op de club ligt hoog. Vaak, zeker in de laatste ronde, heeft het spelen wel iets weg van Speedcard. Velen wil snel weg, want waar je ook woont, het is een pokkenend vanaf Vorden. Het is slechts dankzij de uitstekende secundaire en voor sommigen ook primaire arbeidsvoorwaarden dat er nog volk is.
Dat door die snelheid weleens een slagje wordt gemist, nemen we op de koop toe. De volgende twee slems waren van halverwege de avond. Nog genoeg tijd dus.
W/-
W
N
O
Z
6 5 4 3 2
H 10 3 2
H 9 7
9
H V 10 8
A 7 5
A V B 3
H 3
7
8 6
10 8 5 2
V B 7 6 5 4
A B 9
V B 9 4
6 4
A 10 8 2
Dat het hoofdbestuur de driekaart harten als een vierkaart telde en me in 6 drukte laat ik buiten beschouwing. De meeste anderen vonden de goede speelsoort wel, namelijk zonder troef.
De opdracht is twaalf slagen zonder troef. Na schoppen voor de 9 tel je veel te weinig zekere slagen en het doel lijkt ver weg. Je begint met een ruiten naar de boer. Als die verliest heb je veel hartenslagen nodig. Maar gelukkig wint B de tweede slag. Je steekt (V) over naar A en herhaalt de ruitensnit. Ook die lukt. Je hebt er nu tien.
In dummy speel je nu een harten naar de vrouw. Stel dat west neemt en schoppen naspeelt. Je neemt in de dummy, oost heeft een paar klaveren afgegooid, en gaat verder met A en harten naar de boer. Valt 10 dan heb je twaalf slagen, maar helaas renonceert oost weer en er gaat nog een klaveren.
Met elf slagen zijn OW rijp voor de sloop. West heeft vijf schoppens, vier harten en zeker drie ruiten. Je speelt klaveren naar de heer en ziet west bekennen. Het hele plaatje wordt duidelijk. Oost heeft een schoppen, twee harten, vier ruiten en dus zes klaveren. Hij moet twee kleuren bezet houden en dat faalt als je na A ook 10 casht. Oost moet de hoge ruiten afgooien, of afstand doen van de klaverendekking.
Duikt west H dan steek je over in schoppen en speelt een tweede harten naar je hand en krijg je hetzelfde eindspel. De leiders in 6SA gingen allebei down en van de leiders in 3SA kwam er slechts een tot twaalf slagen. Het best verdiende hier tegenspelen na een 3 bod van oost. Een keer +1400 en een keer +800.
Dat het vaak spannend is in het bieden met mijn maat weet je wel. Op het tweede spel plaveide hij ongewild de weg naar slem:
Z/NZ
W
N
O
Z
10 8 2
V 10
10 9 8 4
V B 9 7
A V 7 6 4 3
B 7 5 2
B
8 2
H B 5
8 6
V 7 6 5 3
H 10 6
9
A H 9 4 3
A H 2
A 5 4 3
Na mijn 1 opening meende noord de schoppen te moeten vertellen ten faveure van meteen harten steunen. Ik geef toe dat elke verhoging nadelen heeft en je met 1 wat tijd kunt kopen. Na zijn bijbod bied ik gedachteloos 2 alsof we Gazilli spelen.
Ik overleef het, want de overkant jumpt naar 4, een bod dat ik niet meteen had verwacht. Wat heeft de man? In elk geval een fatsoenlijke schoppenkleur. Het aantal troeven is onduidelijk net als zijn honneurkracht. Omdat het meer zal zijn dan een simpele 2 verhoging, ga ik door en bied meteen 6.
Ik zie een schrikreactie aan de andere kant van de tafel. Blijkbaar had hij daar niet op gerekend en heeft dus toch een minimum. Gelukkig heb ik wat in reserve. Na 10 uit constateer ik dat het eindcontract matig is.
Na A speel ik schoppen naar het aas en troef een schoppen. Op H verdwijnt een klaveren en de derde ruiten troef ik in de dummy en ook de derde schoppen in de hand. Alles verloopt voorspoedig , nog geen ongelukken. Ik cash A en zie links de tien vallen. Op A bekent iedereen. Ik heb nog twee troeven in de dummy en als de uitstaande troeven 1-1 zitten, is het easy. Incasseer H en troef een klaveren en claim.
Als ik zo speel en de troeven zitten 3-1 dan ben ik down. Na de klaverenaftroever troeven ze de hoge schoppen en verlies ik nog twee klaveren. Ik verdenk west niet van een briljante 10 van V-10-x. Oost is de meest waarschijnlijke met een driekaart troef.
Na A laat ik H zitten en troef een klaveren en speel een hoge schoppen. Als oost voortroeft, troef ik over en troef een klaveren en speel weer schoppen. Een troefslag mogen ze hebben. Troeft iedereen op de vierde ronde schoppen, dan zijn de troeven eruit en met nog een troef en twee hoge schoppen ben ik er ook.
Oost kijkt even naar die vrije schoppen, maar gooit een ruiten. Tot mijn kleine verrassing troeft west met V. Ruiten of klaveren na troef ik in de dummy en heb nog twee hoge troeven. Twaalf slagen dus maar. Een keer dertien, de hebberds.
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.