
Verdedigen
Elk onderdeel van het spel heeft zijn charmes. Een potje fraai afspelen levert complimenten op van de hele tafel en ook geraffineerd bieden kan rekenen op goedkeuring van de andere partij. Maar voor mezelf is niets mooier dan de leider met een mooi plan op de knieën te krijgen.
Twee spellen, een van de club en de ander uit een vrije partij.
Z/Allen
W
N
O
Z
B 3 2
2
H B 9 8 4 2
H 8 3
10 9 7 6 5
A V 10 7
A 3
V 2
A V 4
9 3
7 6 5
B 9 7 6 4
H 8
H B 8 6 5 4
V 10
A 10 5
Bescheiden als immer stoppen we af in 4. Guy Mendes de Léon komt uit met een kleine schoppen en Bart Nab neemt met het aas en speelt schoppen terug. Matthieu Verhoeven neemt met de heer, trekt troef, speelt de schoppen vrij en geeft gul en galant nog een slag af.
Bart is er als de kippen bij om de leider te wijzen op een speelwijze die naar twaalf slagen leidt. Speel na H een troefje naar boven en troef een schoppen hoog. Trek de laatste troef met
V en speel twee hoge schoppen in noord.
Zuid gooit daarop zijn twee klaverenverliezers. Na de laatste schoppen volgt een rijtje troeven. West heeft al een ruiten gegooid op de tweede troef en gooit er nog twee op de hoge schoppen. Op de harten lawine krijgt hij het moeilijk.
West moet nog drie keer iets afgooien. Op de eerste twee harten gaat dat probleemloos. West kan een ruiten en een klaveren missen en bewaart twee keer heer-klein. Maar dan volgt de laatste troef en west moet een heer sec zetten.
Wordt het H dan gooit de leider een ruiten in noord, casht
A en steekt over naar
A om de hoge
V te spelen voor twaalf trekken. Gooit west een ruiten, dan gaat er een klaveren weg uit de dummy en speelt zuid ruiten naar het aas en maakt met
V de twaalfde slag. Een nette squeeze waar je achteloos aan de bar informeert of je clubgenoot er ook twaalf maakte op spel vier.
Het feit dat de leider twaalf slagen kan maken, komt omdat west beide heren heeft. Zit zuid in 6, ongetwijfeld via een schoppencue, dan weet oost dat schoppen na zinloos is.
Het is oost’s taak zijn partner te helpen en de communicatie om zeep te brengen, zodat de leider geen dwang kan uitvoeren. In de wetenschap dat west beide heren in de lage kleuren moet hebben om het down te krijgen, werkt klaveren niet. Zuid neemt simpel het aas en speelt zoals boven. Met ruiten na is de dwang eruit, want de verbinding me de dummy is aan gort.
Dus als je de tweede keer aan de bar dezelfde vraag stelt, tref je er minstens een die zegt dat ze bij hem down gingen omdat hij ruiten naspeelde in slag twee!
Een hapje of potje goulash is lekker. Of eerst een hapje en daarna een potje ook. Je geeft wat ruimer en schudt wat minder en dat levert bijna altijd wilde verdelingen op, Grote getallen zijn vast pandoer.
O/NZ
W
N
O
Z
A 10 9 7 2
10 8 2
B
10 7 3 2
B 6
5
H 9 8 6 3
A B 9 5 4
H V 8 5 4 3
V
A V 10 5 4 2
–
–
A H B 9 7 6 4 3
7
H V 8 6
Taak is om zelf te spelen. Het is vaak zo dat er bij goulash in beide lijnen een hoog contract mogelijk is. Na 1 van oost volgt zuid 4
en biedt west 4
. Na twee passen biedt zuid nog een keer 5
en na opnieuw twee passen komt er 5
van oost.
Zuid heeft wel genoeg lawaai gemaakt, maar na passen van zuid en west komt vrijbuiter noord nog met 6 langs. Hoofdschuddend ziet oost het allemaal gebeuren en met een oog op de renonce klaveren doubleert hij het laatste bod.
Eindelijk is iedereen uitgeraasd en mag west een start verzinnen. Schoppen is uit den boze, de keus gaat tussen klaveren en ruiten. Onzeker of het doublet van het Lightner soort is, meent west met ruiten meer kansen te hebben op down.B verschijnt op tafel en zuid is blij verrast met de dummy. Als de troeven een beetje goed gaan, schrijven we zo 1660.
De leider speelt klein in de dummy. Oost onderdrukt zijn teleurstelling, klaveren uit was een stuk beter geweest en peinst even. Het is duidelijk dat zowel west als zuid een singelton ruiten hebben. Uitkomen met boer-klein lijkt wat ver gezocht. Duiken en hopen dat west alsnog de klaverenswitch vindt is een optie. Overnemen en proberen een schoppen te cashen is futiel. Zuid heeft zeker een renonce.
De vraag is of west naar klaveren kan switchen als je na een forse denkpauze 2 bijspeelt. Oost ziet nog een derde optie. Hij neemt de boer over met
V en speelt
2 na.
Het verrassende effect is dat de leider nu een troefslag verliest. Hij kan met B troeven, maar dan groeit
10 bij west en als zuid klein troeft, troeft west over en speelt – eindelijk – klaveren voor +500.
Maar hoe het ook afloopt aan het eind is niemand tevreden. NZ omdat ze down zijn en OW omdat ze een koude 6 hebben gemist. Na
A komt oost aan slag en troeft vier ruitens in de dummy en zijn hand is hoog. +1210 Gedoubleerd, is dat maar. Spicy stuff!
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.