Canon van bridgeboeken
Wat zijn de beste of op zijn minst de meest spraakmakende bridgeboeken aller tijden, de klassiekers die tot op de dag van vandaag iedere ambitieuze bridger moet hebben gelezen?
Wat zijn de beste of op zijn minst de meest spraakmakende bridgeboeken aller tijden, de klassiekers die tot op de dag van vandaag iedere ambitieuze bridger moet hebben gelezen?
Mijn eigen, strikt persoonlijke en sterk bevooroordeelde toptien:
- Simon, S.J. (‘Skid’), Why You Lose at Bridge, Cornerstone Library, 1946 (1977) (geen ISBN).
- Kelsey, H.W. (Hugh), Killing Defence at Bridge, Faber & Faber, 1966 (1972) (ISBN 0-571-06869-3).
- Reese, Terence, The Expert Game, Robert Hale & Company, 1958 (1973) (ISBN 0-7091-3941-1).
- Cohen, Larry, To Bid or Not to Bid – The Law of Total Tricks, Natco Press, 1992 (ISBN 0-9634715-0-3).
- Bird, David en Anthias, Taf, Winning Notrump Leads, Master Point Press, 2011 (ISBN 978-1-55494-759-1) en Winning Suit Contract Leads, Master Point Press, 2012 (ISBN 978-1-55494-769-0).
- Hughes, Roy, Building a Bidding System, Master Point Press, 2005 (ISBN 1-897106-02-5).
- Rubens, Jeff, The Secrets of Winning Bridge, Robert Hale, 1969 (ISBN 0-7091-1442-7).
- Bergen, Marty, Better Bidding with Bergen, Volume I – Uncontested Auctions, Max Hardy, 1985 (ISBN 0-939460-32-7) en Volume II – Competitive Bidding, Fit Bids & More, Max Hardy, 1986 (ISBN 0-939460-33-5).
- Woolsey, Kit, Partnership Defense in Bridge, Devyn Press, 1980 (geen ISBN).
- Auken, Sabine, I Love This Game, Master Point Press, 2006 (ISBN 1-897106-06-8).
(Werken bestaande uit meerdere delen zijn geteld als één.)
Aanvullingen dan wel alternatieve hitlijsten welkom!
Ik nomineer “The play of the
Ik nomineer “The play of the cards” van Terence Reese en Albert Dormer en “Rustig en Onrustig Bridge”van mr E. Heldring.
Hier mijn volstrekt
Hier mijn volstrekt subjectieve lijst:
Eervolle vermeldingen:
* staat op stapel; de ontmaskering van Fantunes, Smirpiek en Fischer-Schwartz
1. Voor mij staat nog altijd
1. Voor mij staat nog altijd Adventures in Card Play van Géza Ottlik en Hugh Kelsey bovenaan iedere bridgeboekenlijst, vanwege zowel de fantastische speeltechnische inhoud als de wijze waarop deze in een prachtige raamvertelling wordt gepresenteerd. Ottlik is ook de auteur van een beroemde Hongaarse roman School aan de grens (1959; Nederlandse vertaling 2003). Dat is dan ook aan Adventures te merken. Het is een van de weinige raamvertellingen – een vaak aangewend, maar doorgaans kinderachtig uitpakkend middel om minder saai over speeltechniek te schrijven – die ook literair overtuigen.
2–5. Ex aequo eindigen wat mij betreft een paar boeken:
6. Victor Mollo’s Bridge in the Menagerie, zijn debuut als chroniqueur van de onsterfelijke figuren van zijn Griffin’s Club, en hieraan mogen natuurlijk in één adem alle vervolgdelen worden toegevoegd.
7. Bridge at the Top (1977), de autobiografie (tot 1977 uiteraard) van Reese, die niet onder zijn hoofdwerken is opgenomen, maar in het hoofdstuk Histories, in de bibliografie van Engelstalige bridgeboeken, An Annotated Bibliography of Bridge Books in English, van Bourke en Sugden, welk werk voor mij eigenlijk ook bij de toptien behoort, maar dat is erg persoonlijk.
8. Biedsysteembouwers en conventieontwerpers zouden Roy Hughes’ Building a Bidding System als hun bijbel moeten beschouwen, en gebruikers van biedsystemen (dus wie niet?) als hun catechismus. Zijn The Contested Auction zou voor het tegenbieden dezelfde status moeten hebben.
9. Tot de mooiste bridgerubrieken die ooit zijn geschreven, behoren die van Maurice Harrison-Gray in het blad Country Life. Gelukkig is een uitgebreide keuze hieruit verschenen in Country Life Book of Bridge.
10. De eerste zes behoren tot de categorie classics die de tand des tijds glansvol hebben doorstaan en dat nog vele jaren zullen blijven doen. Bij de laatste drie is dat natuurlijk maar afwachten, maar ze zijn niet kansloos. Ik kan het niet over m’n hart verkrijgen de enige Nederlandstalige ‘classic’ niet als nummer 10 op te nemen: Heldrings Rustig en onrustig bridge, vanwege de taalbarrière uiteraard geen wereldbridgeliteratuur, maar toch een boek dat je zelfs aan het lachen maakt als je het maar even doorbladert.
Onvermijdelijk ontstaat aan het einde van zo’n lijst het gevoel andere boeken onrecht te hebben gedaan of ze misschien wel helemaal over het hoofd te hebben gezien. Het zij zo. Bridgeliteratuur is per slot van rekening net echte literatuur en hierin bestaan ook geen absolute toptien-lijstjes.
1) Adventures in Cardplay
1) Adventures in Cardplay Géza Ottlik en Hugh Kelsey
2) Country Life book of bridge Maurice Harrison Gray
3) Why you lose at bridge Skid Simon
4) Right through the pack Robert Darvas e.a.
5) Reese on play Terence Reese
6) Bridge in the menagerie Victor Mollo
7) At the table Bob Hamman/ Brent Manley
8) The bridge bum Alan Sontag
9) Play bridge with Mike Lawrence Mike lawrence
10) Rustig en onrustig bridge Ernst Heldring
Eervolle vermelding: Victorie in Veldhoven Onno Eskes en Jan van Cleeff
Joost Prinsen
Naast alle hiervoor genoemde
Naast alle hiervoor genoemde boeken;
W. Haver Prisma Bridgeboek
Reese&Brid: Miracles of Card Play, en opvolgers
Jeremy Flint: Bridgestrip
Toine van Hoof : Proefdoublet
Het standaardwerk over the Law
en ooit ongetwijfeld: Ed Hoogenkamp: de gebundelde verhalen van Barry&Harry!
Ach ja, dat doet me deugd:
Ach ja, dat doet me deugd: uit het Prisma Bridgeboek van Wim Haver (Het Spectrum, 1961, geen ISBN) heb ik indertijd bridge geleerd.
Jij bent daar toch te jong
Jij bent daar toch te jong voor, Rosalind!? Maar ik leerde er ook uit bridgen! Intussen stukgelezen. Anno 2015 met bieden antiquarisch, maar met af- en tegenspel nog onverminderd leerzaam!
In de opsommingen mis ik nog
In de opsommingen mis ik nog “Introduction to Weak Openings Systems, Regres System” van Lukasz Slawinski uit augustus 1975. Een wetenschappelijke benadering van biedsystemen. Ook de andere boekjes van Slawinski zijn de moeite waard.