Eva vs. Pepsi (1)
Robbie de Koster vertelt over partner Eva Poppe, die 3SA mooi afspeelde, maar met lege handen achterbleef. Een aantal weken later nam het paar revanche.
Van 19 augustus tot 3 september vond in Polen (Wroclaw) het officieuze wereldkampioenschap bridge plaats. De eerste week was het de tijd voor de open en vrouwen teams. De tweede week mochten de gemengde en senioren teams aan de bak. Mijn partner (Eva Poppe) en ik deden voor de eerste keer aan zo’n groot evenement mee. We begonnen met de gemengde viertallen, waar we een zestal vormden met Mark Thiele-Renée Verdegaal en de Duitsers Michael Gromöller-Anne Gladiator. Met wisselend succes zijn we er, helaas, net niet in geslaagd de finaleronde te bereiken. Na uitschakeling met het viertallen begon ook het parentoernooi. Ver boven verwachting werden we in de eerste kwalificatieronde vierde met een percentage van 62,5%. Na de tweede zitting stonden we nog vijfde. Naarmate de kwalificaties vorderden, stroomden er steeds meer paren in vanuit het viertallentoernooi en werd het veld sterker en sterker. Aan het eind van deze kwalificaties eindigden we op de 26e plaats en mochten naar de halve finale. Een prestatie waar we ontzettend trots op waren (en zijn!). De dag erop, tijdens de halve finale, bereikten we op spel 21 het contract van 3SA. We speelden deze ronde tegen May Sakr (USA) en de Pool Jacek Pszczola (Pepsi).
N/NZ
W
N
O
Z
V B
A V 8 4 2
7 5 2
10 4 2
H 5 3
B 10 7 5 3
10 8 4 3
3
10 9 8 2
6
H V 9 6
A H V 5
A 7 6 4
H 9
A B
B 9 8 7 6
Eva speelde als oost 3SA en hoewel zuid tijdens het bieden klaveren had gevolgd, startte ze met schoppen voor H van noord. Hierna ging het 3 voor het aas. Eva speelde H uit de hand voor het aas van zuid. 3 leek een lastig te lezen kaart want zuid speelde klaveren na in de hoop klaveren Vxx bij noord te vinden. Deze was voor 10 van west, waarna Eva een ruiten naar de 9 speelde voor zuids B, waarop wederom een klaveren na kwam. Schoppen terug was weer voor zuid, waarna de volgende eindfiguur was ontstaan:
N/NZ
W
N
O
Z
–
A V 8 4
–
–
–
B 10 7
10
–
9 8
6
9
–
7 6
H 9
–
–
Bij beide schoppens die Eva nu kon incasseren, keek Pepsi in noord erg moeilijk, waarop Eva noord op ruiten 10 én Hx speelde. Noord gooide overigens 10 en B weg, wat het éxtra moeilijk maakt. Dus toen na schoppen 9 en 8 de ruiten 9 niet hoog was, speelde Eva een harten naar het aas. Met helaas één down tot gevolg toen niet noord maar zuid in het bezit van H bleek. Mogelijk dat dit niet de beste speelwijze is en geen harten na vanuit zuid was verdacht. Maar op dit podium tegen een van de beste spelers ter wereld kies je bij de keuze tussen de snit of een squeeze uiteraard voor de dwang. In de halve finale was de eerste zitting, helaas, onder de maat en – hoewel we daarna wel op wisten te klimmen – was dit niet genoeg om ons voor de finale te plaatsen. Terugkijkend op deze ervaring, waar wij in de halve finale de enige niet-professionals waren, mogen we toch zeer tevreden zijn met ons resultaat. Een goede basis om aan het werk te gaan en ons te verbeteren.
Enkele weken later, tijdens het viertallentoernooi in Pula, bespraken we vooraf gekscherend hoe leuk het zou zijn om op alvast revanche te kunnen nemen op het spel in Wroclaw tegen Pepsi. En ongelooflijk maar waar, we mochten op tafel 1 op BBO tegen Sakr-Pszczola.
Op spel 5 (N/NZ) kreeg ik als oost de volgende hand:
AHV10642 6 A102 105.
Bij gunstige kwetsbaarheid besloot ik na een 1-opening van Pepsi direct 4 te bieden. Zuid bood 5, wat gepast naar me terug kwam. Tegen 5 wilde ik nog redden, dus ik besloot te doubleren. In deze situatie geen strafdoublet. Dit kwam uitgepast naar me terug. Het spel zat als volgt:
N/NZ
W
N
O
Z
B 5
H B 9
H 9 8 7 6 5
B 7
8 3
A 7 5 4 2
V 4
A V 8 6
A H V 10 6 4 2
6
A 10 2
10 5
9 7
V 10 8 3
B 3
H 9 4 3 2
Dit resulteerde in een score van +1100, wat bijdroeg aan een mooie overwinning van 24-2. Hiermee was de teleurstelling uit Polen weer verholpen. Tijd voor een (Pepsi) cola met een tik!