ACBL stopt met stopkaart
Toronto (Canada), 26 juli 2017. De American Contract Bridge League (ACBL) gaat de stopkaart – maar niet de stopregel – afschaffen. Dat maakt de ACBL bekend via een artikel ‘Stop card hits big Stop sign’ in het Daily Bulletin van vandaag. Tot deze opmerkelijke stap werd besloten tijdens de NABC in Toronto (zie ook ons artikel van 19 juli). De maatregel gaat in per 1 januari 2018 en geldt voor alle toernooien onder auspiciën van de ACBL. Bridgeclubs hoeven de stopkaart niet uit biddingboxes te verwijderen, maar dat wordt wel aangemoedigd. Intussen blijft ook bij de ACBL de stopregel wel van kracht. In Bridge van mei 2016 leggen Rob Stravers en Siger Seinen de de stopregel als volgt uit:
Het stopkaartje heeft slechts één doel: voorkomen dat de volgende speler met zijn denkpauze aan partner ‘vertelt’ dat zijn hand sterk genoeg is om na te denken. Die informatie zou voor de partner een bepaalde bieding gemakkelijker kunnen maken. Elke sprong moet worden voorafgegaan door het stopkaartje.
Als redenen om het gebruik van de stopkaart af te schaffen noemt het artikel dat ‘spelers de stopkaart eerder gebruiken ten voordele van hun partner dan ten behoeve van de tegenpartij’; voorts dat onervaren spelers de zin ervan niet zouden begrijpen. Per saldo, aldus de ACBL, wegen de voordelen van gebruik van de stopkaart niet op tegen de nadelen van ‘misbruik’ ervan. Aangezien de stopregel wel van kracht blijft, moeten in Amerika spelers na een sprongbod rechts van hen nog altijd circa tien seconden wachten alvorens een bieding te doen, zonder waarschuwing anders dan het sprongbod zelf. (Dat snappen diezelfde onervaren spelers wél, meent de ACBL blijkbaar.)
Voor Nederland heeft (voor zover bekend) de NBB geen plannen om het gebruik van de stopkaart af te schaffen of anderszins iets aan de stopregel te veranderen.