Allerlaatste WekoWijzer
Utrecht, 31 december 2022. De Wedstrijdcommissie (bij afkorting ‘Weko’) van de NBB heeft de 150e en allerlaatste WekoWijzer gepubliceerd. Dit periodiek verscheen sinds 1980 en was bestemd voor iedereen met belangstelling voor regelgeving rond bridge. Alle WekoWijzers sinds 2008 zijn voor NBB-leden na inloggen gratis te downloaden van de NBB-pagina ‘WekoWijzer’. Voortaan zal de Weko over spelregels en aanverwante zaken publiceren via artikelen op de website. Ook IMP heeft regelmatig aandacht besteed aan de WekoWijzer, laatstelijk in ons artikel van 11 mei 2021 ‘alles over online bridge’.
Naast de vaste rubrieken ‘Vragen aan het bondsbureau’ en ‘Uitspraken van de Protestcommissie’ bevat dit laatste nummer een artikel ‘Terugblik op ruim 40 jaar WekoWijzer’ door hoofdredacteur Ad Cosijn. Hieruit citeren we:
Uit de special over dupliceermachines [2011] deze beschrijving van Marc van Beijsterveldt uit ‘Van Smoking tot Spijkerbroek’ over hoe het er in 1931 aan toe ging:
Even verderop schrijft Boekhorst: ‘Boards werden in 1931 nog niet gebruikt. Om toch alle paren dezelfde spellen te laten spelen ging men als volgt te werk: op elke tafel lagen vier spellen kaarten in vier verschillende kleuren. Men moest met het groene spel beginnen. Na het geven schreef elke speler zijn nummer 1, 2, 3, 4 (naargelang de windrichting) in medaillons op de achterzijde van de hem toebedeelde dertien kaarten. Na het spelen – de slagen werden nog in stapeltjes van vier kaarten gelegd bij het paar dat de slag had gewonnen – zocht elke speler zijn eigen genummerde kaarten weer terug en deed er een elastiekje om. De vier bundeltjes gingen in een doos en men kon overgaan tot het volgende spel, dat met de rode kaarten. In de volgende ronde troffen de twee nieuwe paren dus een doos met zestien bundeltjes (vier spellen voor vier spelers).’