Bols Bridge Tips
Het is al weer even geleden dat Bols prijzen uitreikte voor een gouden tip aan de bridgetafel. De competitie begon in 1974 en stopte ruim 20 jaar later.
Gedurende die tijd heeft ongeveer de hele wereldtop (zowel spelers als schrijvers) bijgedragen aan de Bols serie. Deze tips zijn verzameld en toegankelijk gemaakt voor het grote publiek door Sally Brock. Inclusief biografieën en foto’s van iedereen die een tip heeft gegeven.
Weet je niet zeker wat je uit moet komen, kun je niet beslissen wat je moet bieden? Wil je meer contracten maken? Reese, Rodwell, Zia, Flint, Goren, Hamman, Wolff, Schenken, Garozzo, Belladonna, Chagas en nog veel meer wereldtoppers geven je goede adviezen in het boek .
Een van de betere (en tevens onbekende) tips komt van Benito Garozzo: Slems moeten aangevallen worden. Dus niet passief uitkomen, maar een slag ontwikkelen, door onder een honneur te starten. Dat geldt uiteraard niet voor groot slem, waar er niks te ontwikkelen valt! Je kunt hooguit proberen een entree weg te spelen, waardoor het contract niet meer te halen is.
Afgelopen weekend bleek dat ook in de Meesterklasse niet iedereen de tip van Garozzo ter harte neemt. Op onderstaand spel werd aan 7 van de 12 tafels 6 schoppen geboden, te spelen door oost.
Als zuid met harten uitkomt (tip van Garozzo; starten onder een honneur vandaan), lijkt het slem ten dode opgeschreven. De leider moet immers met troefaas van slag, waarna noord harten kan naspelen en zuid twee slagen in die kleur krijgt. Er werd echter aan geen enkele tafel met harten gestart!
In de wedstrijd B.C. Crash 1 tegen B.C. Onstein 2 opende Kiljan de noordhand, mede door de gunstige kwetsbaarheid, met 3. Hoogenkamp (oost) was niet onder de indruk en volgde 3. Bart Nab wist er als zuid nog 4 uit te persen, waarna Rob Helle (west) RKCB van stal haalde en 6 bereikt werd.
Rob Helle van Crash 1
Het was heel goed mogelijk dat NZ recht hadden op een directe ruitenslag, of er een konden ontwikkelen. Het is daarom op dit spel nauwelijks te verzinnen dat je harten moet starten. Maar wat gebeurt er na een hartenstart? De leider moet drie verliezers kwijt. Dat kan op de tweede ruiten en op de derde en vierde klaveren. Dat lukt als de leider B weet te lokaliseren (snijden over zuid of toch maar slaan?). In de praktijk moet je slaan en daarna kan noord de vierde klaveren troeven met zijn secce aas. Denk niet dat deze speelwijze met de kansen mee is, nu zuid de lange klaveren heeft (aan B vierde in noord heb je niks).
Die problemen had Hoogenkamp niet; hij nam de uitkomst op tafel en speelde troef. Kiljan nam met A en speelde een kleine harten na. Oost nam met A en raapte alle troeven en zijn tweede slag in ruiten op. Nab weigerde afstand te doen van H en deed een klaveren de deur uit. De leider besloot toen de klaveren van boven te spelen en had 12 slagen. Twee leiders gingen (na een ruitenstart) down in slem, vijf leiders maakten het.
Vind je het leuk om regelmatig uitkomstproblemen te krijgen en daarna te lezen wat experts gekozen hebben? Simon de Wijs plaatst deze problemen regelmatig op onze website. De antwoorden met uitleg en motivatie vind je even later in Bridge Magazine IMP. Neem hier een abonnement en maak gebruik van de speciale aanbieding (tot 31 december 2024).
Dat niet een speler de hartenstart vond is mij een raadsel. Deze generatie is misschien te jong om te weten van de Bols brillance tips.
Hoi Ron, De generatie is wel jong genoeg om met noord 3rui te openen op een zeskaart. Met hart H achter de sterke hand en een mogelijk ontwikkelbare rui slag, is ruitenstart vrij vanzelfsprekend. Aan 11 van de 12 tafels was oost leider in een sch contract; iedereen startte rui.