De jeugd en de klassiekers
Na het EK voor de jeugd volgde op dezelfde locatie het Transnational WK voor jeugdteams en paren. Je moet de jongelui toch van de straat houden. Transnational houdt in dat de spelers van de deelnemende teams en ook paren niet uit hetzelfde land hoven te komen. Na winst bij de EK bleef Nederland present in Wroclaw.
Vorige week kon ik wat avonturen van Oscar Nijssen en Tim van de Paverd vertellen en deze week zijn Xavier Friesen en Ronald Goor aan de beurt. De vier wonnen goud bij het EK en zilver bij de WK.
O/Allen
W
N
O
Z
A V 6
V 9
8 2
B 9 8 6 5 2
H B 7 5 4 3 2
B 8 6
10 7
10
10 9
10 4 3
H 9 5 3
A H 7 3
8
A H 7 5 2
A V B 6 4
V 4
Goor opent de zuidhand met 1 en noord kent zijn klassiekers niet, want hij steunt met 2. Wie zei ook weer dat je geen zevenkaart hoog in de dummy moet leggen? Met een 5-5 is 4 na het steuntje vanzelfsprekend, maar dat wordt nog even werken.
Xavier had het overigens wel goed gezien, want in schoppen maak je minder slagen dan in harten.
De verdediging helpt de leider door na klaveren voor het aas, ruiten in te spelen. Zuid laat die slag lopen naar de tien en speelt in de volgende ronde een ruiten naar de vrouw. Voor hij verdergaat met de rooie kleuren speelt Ronald eerst een schoppen op.
West neemt meteen en speelt weer klaveren. De leider troeft in de dummy en casht de hoge H. Hierna gaat het makkelijker. Zuid troeft een schoppen in de hand en speelt A. West mag troeven en troef spelen, maar alles is in orde. Zuid wint met de boer en vervolgt met een vrije schoppen. Oost kan troeven, maar dan troeft zuid de laatste ruiten in noord en heeft twee hoge troeven.
Had zuid eerder de klaveren getroefd of A gespeeld, dan loopt het verkeerd af. West troeft laag af en de dummy troeft over. H is voor west die met troef na zuid kansloos laat.
De andere kant speelt 3. Tim van de Paverd neemt H in slag een en speelt meteen troef. Nadat zuid duikt, wint west met V en het hartenvervolg houdt zuid op negen slagen.
Spel twee gaat over een andere klassieker:
N/-
W
N
O
Z
V B 4 2
A 7
A 6
8 7 6 3 2
H 9 6
B 10 8 3
H V 10 8 5 4
–
10 8
5 4 2
B 9 7
H V B 9 5
A 7 5 3
H V 9 6
3 2
A 10 4
Voor Nederland opent Goor de noordhand met 1 en steunt partner na zijn 1 bijbod. Xavier Friesen heeft nu geen moeite 4 te bieden. Na A switcht west naar schoppen en zuid is al bijna klaar.
Troefaas moet er nog uit en nu de ruiten vrij zijn kan een kind de was doen. Niet meteen een spel waarbij je winst verwacht. Toch is de 1 opening niet vanzelfsprekend.
Noord heeft maar negen punten en dat zijn er bar weinig voor een een-opening. Toch is er geen alternatief. Een zwakke twee wordt verboden door de klassiekers en wat zou resten is een pas. Maar passen komt nauwelijks voor in het woordenboek van de junioren.
De Franse noord begint met een zwakke twee in ruiten en daarop heeft zuid geen boodschap. Van de Paverd geeft ze nog een herkansing door met de westhand te doubleren. Mijn partner biedt dan meestal harten, maar Nijssen doet 3. Dat is te veel voor de anderen. Een down en 9 Imps op de hele berg die de vier al hebben verzameld.
Komende week vertier uit Toronto bij de summer nationals en Deauville. Het weekje vrij is weer snel voorbij.
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.