Diamond wint Spingold
Toronto (Canada), 31 juli 2017. Team ‘Diamond’ heeft de Spingold Cup gewonnen op de Noord-Amerikaanse bridgekampioenschappen (NABC) in Toronto, Canada. Het winnende team bestond uit de Amerikanen John Diamond & Brian Platnick en de Noren Boye Brogeland & Espen Lindqvist. In de finale versloegen zij gisteren het Italiaanse team ‘Lavazza’ (Alejandro Bianchedi & Agustin Madala, Dennis Bilde & Giorgio Duboin, Norberto Bocchi & Antonio Sementa) met 121–116 imps. Brogeland en Lindqvist wonnen het toernooi eerder in 2014, toen met de Amerikanen Allan Graves en Richard Schwartz en de Israëliërs Lotan Fisher en Ron Schwartz. Laatstgenoemden zijn later veroordeeld voor valsspelen, nota bene op beschuldiging van Boye Brogeland, die samen met zijn overige teamgenoten de gewonnen titel inleverde (zie ook ons artikel ‘Winnaars leveren titels in’ van 25 augustus 2015). Brogeland en Lindqvist hebben nu dus gewonnen zonder verdenking van valsspelen in hun team.
Het volgende spel uit de tweede zitting gaf spektakel en beroering:
De commentatoren op Bridge Base Online suggereerden meteen dat dit bieden vast wel een foutje van de operator zou zijn – dat gebeurt regelmatig – maar die bevestigde dat inderdaad west 1SA had geopend. Psych! Die zie je niet veel meer in het hedendaagse topbridge (en daaronder evenmin). In de jaren dertig tot en met zestig zag je ze meer. Bijgevolg waren spelers toentertijd ook handiger in de verdediging ertegen – voor zover dat nodig was, want al te vaak ontploften zulke acties in het gezicht van de plegers. Ook bleek psychen niet bevorderlijk voor het vertrouwen in een partnership. Daarom zie het dus niet zoveel meer. Maar hier in de Spingoldfinale dus wel. De situatie is ook de gunstigst mogelijke: niet kwetsbaar tegen kwetsbaar in de derde hand na twee passen.
Commentatoren opperden dat Brogeland als west zijn bluf had moeten doorzetten door op 2♣ (Stayman) ‘gewoon’ 2♥ te bieden (vier-of vijfkaart); misschien had de tegenpartij dan niets door gehad en waren OW geëindigd in 4♥ down een heleboel, niet kwetsbaar ongedoubleerd – of gedoubleerd; dat kan natuurlijk ook. Brogeland koos echter eieren voor zijn geld door op 2♣ te passen en daarmee zijn eigen psych te ontmaskeren. Ook NZ gingen voor de eieren; terecht, want tegen de kwetsbare 3SA zou 2♥ vier down gedoubleerd moeten en dat lijkt er niet in te zitten.
NZ riepen na afloop nog even de wedstrijdleider erbij. Psychen is toegestaan, echter op voorwaarde dat partner niet meer reden heeft om zich van de afwijking bewust te zijn dan de tegenstanders. Dit laatste betekent dat bijvoorbeeld oost niet even 2♣ mag bieden, ‘voor het geval partner heeft gepsycht’, op een hand waarop hij normaliter 3SA zou bieden. In het systeem van OW kan 1SA echter een vijfkaart hoog bevatten en die kan er nog uit komen na een vervolgrelay 1SA-2♣-2♥-3♣. Het gebruik van Stayman lijkt dus niet te wijzen op ‘aanvoelen’ (Engels: fielding) van een psych. De systeemkaart van OW vermeldt in het daarvoor bestemde vakje dat psychen ‘mogelijk’ is (Engels: Can occur), maar zoiets staat op de meeste systeemkaarten met zo’n vakje. Het loopt allemaal met wat sissers af en levert OW één impje op.