Drie topparen
Het succes van het open team is niet aan komen waaien. Jarenlange training en oefening zijn verantwoordelijk voor het hoge niveau van Nederland. Daarnaast is het feit dat de spelers niet elke twee jaar wisselen van partner een flinke bonus. Elk duo is goed ingespeeld en met drie topparen in het team zijn we een geduchte tegenstander.
Als ze niet ergens op de wereld een toernooi spelen is vrijdag de oefendag voor het open team. Gezamenlijke discussie en oefening verhoogt het niveau. De onderlinge wedstrijd wordt deze keer vervangen door een oefenwedstrijd tegen Zweden.
Waar dat vroeger een tripje was van een paar dagen gebeurt het tegenwoordig online. Niet BBO, maar Realbridge is het platform waar gespeeld wordt. Realbridge biedt de mogelijkheid om elkaar te zien via een camera, zodat het een beetje lijkt op een echte wedstijd, je kunt lekker wauwelen met je schermmaat.
De uitzending begint een half uurtje nadat de spelers zijn begonnen. Dat gebeurt om elke mogelijkheid tot voorzeggen uit te bannen. Ik kan me overigens niet voorstellen dat er iemand extra informatie zou willen in een oefenpotje, maar ala. In tegenstelling tot de TV kun je hier de saaie gedeelten niet overslaan en vooruit spoelen, maar er is genoeg te beleven:
O/Allen
W
N
O
Z
9
9 7
8 3
A V B 10 9 8 6 4
A H 10 4
A B 3
10 9 2
H 7 3
V B 8 7 6 3
V 10 8 2
V 7
5
5 2
H 6 5 4
A H B 6 5 4
2
Een spel wordt vier keer gespeeld en ik zit te kijken bij Danny Molenaar en Tim Verbeek die bij de broers Rimstedt zitten. Danny opent in de tweede hand met 1 en west volgt 4. Tim doet een slempoging in ruiten met 4SA en na 5 van zuid wordt het eindcontract 6.
West begint met A en speelt schoppen in de tweede ronde. De leider neemt met het aas en speelt ruiten naar zijn aas. Even checken of west misschien de secce vrouw heeft. Dat blijkt niet het geval en zuid wil terug naar de dummy om een tweede keer ruiten te spelen.
Je hebt minder schoppen dan harten en je wilt de vork in harten bewaren, dus steek je over met een kleine schoppen. Zover komt het echter niet, want west troeft voor en zuid kan meteen claimen voor een down.
Het spel is te maken door H te spelen na het aas. Het is geen speelwijze die ik zou overwegen met de sloot klaveren links. Ook harten naar het aas en ruiten is een optie. Je kunt dan oost in dwang brengen in de hoge kleuren en twaalf slagen maken. Aangezien je de hartensnit toch niet gaat nemen zeker een mogelijkheid, maar met minder schoppen dan harten ligt schoppen voor de hand.
De Wijs-Muller spelen ook 6 tegen en daar heeft Bauke de oosthand wel geopend met 2. Simon begint met A en speelt de vrouw na. De leider legt slaperig de heer en is meteen kansloos. Je hebt H als slag nodig en nu zuid troeft is het einde oefening.
Van Lankveld-Bos stoppen in 5 en maken dat precies en Bob Drijver met Ricco van Prooijen, een nieuwe combinatie redden met 5. In dat laatste contract gaan zes slagen verloren voor -1100 en dat zou een goede redding zijn geweest als er ergens 6 gemaakt zou zijn.
Een paar spellen later weer gedonder:
W/NZ
W
N
O
Z
8 5 3
9 5 3
B 8 5 4 3
8 6
A H 10 9 6
7 4
A 10 9
A V 2
V B 4 2
A H V B 10 8 6
–
5 4
7
2
H V 7 6 2
H B 10 9 7 3
Bij Molenaar-Verbeek een normaal biedverloop. Tim opent met 1 en Danny biedt 5 na het 4 bod van oost. West heeft een fit en de kleur is groen en daarom biedt hij 5. Dat overtuigt noord van de korte klaveren aan de overkant en Verbeek heeft een makkelijk 6 bod.
Iedereen schrikt van het doublet van oost, maar je kunt nergens heen. De ruitenstart betekent een snelle een down. Dat is een koopje, want na de aftroever kan oost harten naar zijn partner spelen voor een tweede aftroever. Niet geheel onbegrijpelijk casht oost A en kunnen de kaarten dicht.
Van Lankveld en Bos bereiken ook 6 en Marion Michielsen doubleert dat ook. Haar partner kiest echter voor de schoppenstart en dat laat Joris alle slagen maken. Na twee keer troef volgt H en de gemarkeerde snit is genoeg voor dertien slagen.
Aan de tafel van Muller (oost) en De Wijs opent noord 2. Naast de mancheforcing handen kan het, zoals hier, ook 18-19 zijn. Muller volgt 4 en zuid vertelt zijn lage kleuren met 4SA. De Wijs doet ook een duit in het zakje (5) waarna noord het aan zijn partner overlaat.
Zuid biedt 6 en na twee passen mag Muller de balans opmaken. Zonder zekerheid over een hartenslag riskeert hij geen doublet en neemt uit met 6.
Twee schoppen, twee klaveren en een schoppenaftroever betekenen 800 in de min. Ook Van Prooijen en Drijver gooien de reddingsboei uit.
Na 1 volgt oost 4 en na 4SA van zuid, 5 van west laat noord zijn partner kiezen met 5SA. Oost doubleert dat en de boodschap is dat hij wel wil redden. Dat hoef je west geen twee keer te zeggen en 6 volgt meteen na 6 van zuid.
Zuid doubleert en dezelfde vijf slagen resulteren in 800 voor NZ.
De uitslag van de twee viertallen wedstrijden wordt 191-132 in Nederlands voordeel. Het eerste zakje vertrouwen voor Marrakesh is gevuld.
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.