EBL – 1st European Seniors Online Teams Championships

Door Rob Wijman

EBL – 1st European Seniors Online Teams ChampionshipsBaltic Express wint de finale van Zakrzes, Argentinië wint de Swiss en wordt 3e.    

 

Afgelopen donderdag eindigde het eerste officiële online transnationale kampioenschap van de EBL. Acht avonden kaarten, 24 wedstrijdjes van elk 10 spellen eindigde met een overwinning voor een combinatie van oude helden uit Estland, Letland en Oekraïne: Sergei Birins, Petro Karlykov, Maksim Karpov, Vassili Levenko, Mykola Nieskoromnyi en Bruno Rubenis. In de finale versloegen zij Zakrzes, een sterke Poolse combinatie met Roman Grzelak, Andrzej Pawlak, Bogdan Szulejewski, Marek Witek, Andrzej Zakrzewski, Mariusz Bartkowski, Zdizislaw Beling en Ryszard Palaszen.

 

Winnaars van de Swiss en de 3e plaats in de eindrangschikking was Argentinië: Hector Camberos, Walter Fornasari, Carlos Lucena, Mauricio Macri, Luis Palazzo, Juan Manuel Rueda en Arturo Muscolo.

 

HOK eindigde op een hele goede 5e plaats, Stepplus (Marten La Haye c.s.) en de Top Guys (BC 70 1) eindigden gemiddeld, als 18e resp. 20e in de Swiss. Aris Bremer en Jan van den Hoek eindigden met Reynolds – een team van voornamelijk spelers uit de VS – iets onder het gemiddelde.

 

Na een goede round robin, waarin de puur NL teams zich makkelijk plaatsten voor de knock-out fase, was het kruit wel verschoten. Alleen HOK – met dank aan Gert-Jan en John – bleef bovenin meedoen.

Nog twee aardige spellen van de laatste avond, uit de een-na-laatste pot tussen Stepplus en de “Bravehearts” uit Schotland.

 

 Spel 16

W/OW

B 8 4

B 8 7 5 4 2

A H 5 4

H V 10 7 4

7

A H V 10 9 3

10

B 9 8 6 5

H V 9 5 2

6

B 9

 

A 3 2

A 10 6 3

V 8 7 6 3 2

 

Het biedverloop aan de tafel van PapingPaternotte

West  

Noord

Oost

Zuid

Robert Ferrari

Rens

Mike Ash

Bert

1

pas

1

dbl

4

5

dbl

pas

5

pas

5

6

pas

pas

dbl

a.p.

 

De uitkomst was ♦︎6, getroefd, kleine schoppen getroefd in Noord, kleine harten naar de 10, kleine schoppen getroefd in noord, ♣︎A,  harten naar de aas, ♠︎ aas ruiten weg in noord, harten getroefd, ruiten getroefd, laatste troef getrokken en alleen nog de vierde harten afgegeven. Alleen troef uit is down, en een hartenhonneur inleggen helpt ook niet, maar dan mag noord niet eerst een rondje troef spelen. Tegenover de 5♠︎ -1 die Onno Janssens – Aris Verburgh aan de andere tafel mochten spelen leverde dit spel 14 imps op.

 

Aan vijf tafels was het eindcontract 6♣︎ gedoubleerd gemaakt, ook bijvoorbeeld voor de broers Roderik en Victor Oranje van HOK, en daar wellicht extra leuk omdat hun tegenstanders de legendarische Bob Hamman en Neil Chambers waren…

 

Dan nog spel 17:

N/Niemand

10 7 6 2

9 2

H V 10 3

A 8 3

 

A H 8 4

V B 10 7 5

A 6 2

V

 

V 9 3

H 6 4

B 9 8 7 5

9 5

 

B 5

A 8 3

4

H B 10 7 6 4 2

 

Het biedverloop aan de tafel van Janssens – Verburgh:

 

West

Noord

Oost

Zuid

Onno

Harry Smith

Aris

Roy Bennett

 

pas

pas

3

dbl

3

a.p.

 

 

De 3♦︎-bieder had na het doublet bedacht dat de tegenpartij wel zou gaan spelen en wilde met zijn ruiten bod een goede start vastleggen. Even later mocht hij in de 4-1 fit spelen en ging vijf down. De bedrieger bedrogen of? Zeven imps winst voor Stepplus omdat Ash-Ferrari aan de andere tafel in het veel modalere 4♥︎ een down gingen.

Het was zeker een bijzonder toernooi, goed georganiseerd en met een imposante lijst oude bridgehelden als deelnemers.

 

De bridgesite RealBridge kende ik nog niet, maar het was een leuke ervaring om met webcam te spelen, zodat je voor en na de wedstrijd je teamgenoten kon zien en de spellen nabespreken. De set-up tijdens de wedstrijden lijkt op die met schermen in Utrecht: zodra het spelen begint, zie je alleen nog je schermmaat, met wie je ook hardop kunt overleggen zonder dat de andere twee spelers – die op zwart gaan – je kunnen horen.

 

Ik kan wel zeggen dat ik steeds aardige schermmaten had, vriendelijk en duidelijk in hun uitleg, met één uitzondering wellicht, de Bulgaar van team Bochenski. Hij sprak amper drie woorden Engels, de meeste biedingen kon hij niet goed uitleggen: “No agreement!”, maar ze deden wel alles goed tegen René van Dijk en mij en wonnen die wedstrijd dan ook dik.

 

Terugkijkend concludeerde captain Marten dat we een prima eerste week hadden door als derde in de round robin te eindigen, dat we afgelopen maandag wat ongelukkig verloren van Duitsland, daarna verder wegzakten, maar dat een goede eindsprint ons toch nog op het midden bracht.

 

Van harte aanbevolen!

Rob Wijman

 

Voor meer informatie, zie

 

http://db.eurobridge.org/repository/competitions/25seniorsonline/microsite/Information.htm