Een gunstig troefzitsel
Toen de Argentijnse Agustin Madala (1986) nog maar net kon bridgen, werd hij al een wonderkind genoemd. Als je naar onderstaande spellen kijkt, kun je jezelf voorstellen hoe dat komt.
Agustin speelde tijdens de World Bridge Games in zijn geboorteland Argentinië tegen Zweden en kwam als zuid na een 3 volgbod van oost in 4 terecht. Als je naar het hele spel kijkt, zie je dat de troeven niet heel gunstig verdeeld zitten. Madala dacht daar anders over.
Ola Rimstedt was zo verstandig om niet te doubleren en kwam uit met V. Madala nam met A in dummy en raapte eerst AH en A op en troefde een schoppen in zijn hand. Nu speelde de leider H en speelde ook een derde ronde ruiten. Rimstedt troefde deze voor met 7 (V bijspelen leidt tot down) die de leider overtroefde in dummy met 10. Nu kon de leider de vierde schoppen klein troeven en daarna de vierde ruiten overtroeven met H. Op de vijfde schoppen deed Madala een klaveren weg, waarna west zat ingegooid en de tiende slag naar V mocht brengen. Het contract kan dus worden downgespeeld, maar het was voor Ola aan tafel niet makkelijk te zien hoe.
De ellende was nog niet over voor Ola:
Aan beide tafels besloot zuid zijn freakhand te verpassen, waarna NZ in de gesloten kamer in 6 terechtkwamen. Dat contract was onverwoestbaar. Madala en Bianchedi wisten als NZ 6 te bereiken, ondanks dat oost eerst harten had geboden en west deze had gesteund! OW spelen namelijk transfers na 1 (dbl) dus oost gaf zijn schoppens aan en west steunde die met 2 omdat hij een goede hand wilde aangeven. Ola wilde kijken of zijn A erdoor zou komen en de beste manier om dat te doen, was te starten met A. Tweelingbroer Mikael probeerde de slag aan te signaleren (!), maar om de leider op een zevenkaart ruiten te spelen, was voor west onmogelijk, want in slag twee probeerde hij A. Argentinië won de wedstrijd met 14,18-5,82 VPs. Toch staan de Zweden inmiddels op de eerste plaats, dus er is vast ook heel veel goed gegaan.
De stand na ronde 17: