Eentje meer?
Dat de finale van de Spingold tussen Street en Delimpaltadakis ging, kon ons weinig schelen. Het aantal Nederlandse toeschouwers nam drastisch af, nadat de laatste landgenoten en ook het stel expats het toernooi hadden verlaten. Maar om nou naar roeien, zwemmen, paardrijden of schoonspringen te gaan kijken uit Parijs gaat net te ver.
Dus tijd om op een doordeweekse ochtend de spellen van de finale langs te lopen om te zien of er nog iets schokkends was gebeurd. Een van mijn interesses ligt bij de High Level Decisions (HLD). Zij openen hoog en de vraag is of je doubleert, past of hoger gaat.
De tendens die ik ervoer in Herning was dat men liever een half ei had dan een lege dop. Blijkbaar is het psychologische effect van een down tegenover een manche die down is pijnlijker dan de -8 van +300 ten opzichte van een kwetsbare manche.
In Amerika is het vaak alles of niets. De hele maatschappij daar is doordrenkt van winnen. Tweede plaatsen tellen niet. Spel 1 van de derde set:
Z/-
W
N
O
Z
A V 9 6
H 10 4
A B 8 7
H 4
4 2
–
H 10 5 4 2
A B 9 8 7 5
B 10 8 5 3
5 2
V 9 6 3
V 2
H 7
A V B 9 8 7 6 3
–
10 6 3
Een bloederig tafereel aan beide tafels. In de gesloten kamer zitten Duboin (zuid) en Cima tegen hun landgenoten Manno (oost) en Di Franco. Zuid opent 3SA en biedt na 4 van noord 4, zodat noord 4 kan spelen.
Nu west die 3SA niet doubleerde maar 4 wel, concludeerde oost dat west take-out deed en besluit 4 te bieden. Zonder de NZ-handen te zien, is dat een leuk contract. Je verliest de ronde azen, maar een beetje mazzel in troef of ruiten levert zo tien slagen op.
De praktijk is anders. Zuid begint met A en speelt de vrouw na. Noord troeft en na een kleine ruiten getroefd door zuid, zakt je de moed in de schoenen. Klaveren naar het aas volgt en daarmee een tweede ruitenruff. Omdat oost nog steeds niet van zijn ruitenverliezer af is kost het drie downslagen en 500.
Beetje sneu voor Manno, maar wat als west 3SA meteen had gedoubleerd en daarna 4? Zelfs zonder A uit, gaat dat niet down. De leider haalt op zijn gemak de troeven en geeft een klaveren af aan de heer. Klaveren richting dummy is al genoeg. Dat zou 590 zijn.
De andere kant, andere zeden en gewoonten. Zatorski opent met 4 en west doubleert. Oost biedt 4 en in plaats van te doubleren verzint Pachtmann 4SA met de noordhand. De betekenis zal duidelijk zijn.
Zuid heeft geen boodschap aan al die minors en herhaalt zijn achtkaart. West doubleert een tweede keer en begint met A. Dat geeft zuid H, maar het is nog niet genoeg. Na A en V voor de heer speelt west ook nog A, maar het maakt niks uit. Zuid verliest altijd nog een klaveren voor -100. 2 Imps naar Griekenland.
4SA is een dubieus bod. Je treft de jackpot als partner met een tweekleurenspel 4heeft geopend, maar anders had je beter kunnen X’en.
Frappant is overigens dat 5 na A er wel in zit. De leider wint ronde twee met H en speelt A en V. Als west duikt, gooi je een ruiten en troeft de derde harten met 7.
Oost mag overtroeven, maar je troeft het ruitenvervolg met de 3 en speelt 6. Als west duikt, blijf je aan slag en speelt harten. Legt west de heer, dan neem je en steekt over naar 10 met hetzelfde vervolg.
Alleen met troef of ruiten uit, gaat zuid down in 5.
Uit de tweede set nog een wrede:
Z/OW
W
N
O
Z
A 6
H V 8 5 4 3
H 10 2
7 2
–
A B 7
V 6 5 4
H 9 8 6 5 4
V 10 8
10 6 2
9 8 7 3
A V 10
H B 9 7 5 4 4 2
9
A B
B 3
Duboin opent de zuidhand met 4 en dat vindt iedereen best. Na H voor het aas speelt de leider een ruiten naar de boer en heer. West speelt ruiten terug voor het aas van zuid die met H verder balt.
West duikt, maar neemt de boer en speelt klaveren voor de vrouw van oost. Ruiten na in plaats van A betekent een down voor zuid. Geen disastro.
Daarvoor moeten we aan de andere kant zijn. West is niet tevreden met een paar honderd tegen 4 en ze riskeert 5. Met een minimaal puntental, evenwichtige hand en geen troefkleur die in beton is gegoten een heilloze onderneming.
Het spel ligt voor twee down, maar de leider speelt ongelukkig. Na ruiten voor het aas speelt zuid een kleine schoppen die west neemt, althans even, met het aas. Noord troeft en speelt klaveren in.
West gaat op met het aas en speelt troef. Blijkbaar was ze B vergeten, want die slag mocht noord nog bijschrijven. Het eindigt met vier down, maar die laatste twee downslagen maken nauwelijks verschil. De boosdoener was het 5 bod.
Wie het onderste uit de kan wil…
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.