Eight ever, nine never?

Iedere bridgedocent probeert het zijn leerlingen bij te brengen: als je samen met partner acht kaarten hebt en je mist de vrouw, dan moet je deze eruit snijden en niet AH slaan. Omdat je dat volgens deze bridgewijsheid altijd (ever) moet doen, volgen velen deze regel. Het is 19% beter om te snijden dan om te slaan en hierdoor hebben de snijders vaak succes waardoor ze de regel makkelijk toepassen en onthouden.

Met negen kaarten samen zou je nooit moeten snijden, maar hier geldt dat slaan slechts 2% beter is dan snijden. Dus als je maar een kleine aanwijzing hebt om niet te slaan, kun je die maar beter volgen. Maar hoe zit het als je maar zeven of zes kaarten samen hebt en de boer mist? En wat als je tien of elf kaarten samen hebt en je mist de heer? Grappig genoeg zit er een volgorde in deze rijtjes om te snijden of te slaan. Pete Hollands legt het allemaal uit (in het Engels, maar voor de meesten goed te volgen).

Snijden of slaan?

Pete Hollands

Een van de grootse bridgeschrijvers ooit, de Amerikaan Eddie Kantar (1932-2022) had zijn leerlingen deze regel uiteraard ook bijgebracht. Toen hij achter een leerling zat toen deze 4spade icon verdedigde zag Eddie hoe deze op heart iconAH van zijn partner van een doubleton eerst de 8 en toen de 9 gooide. Er volgde helaas geen introever. Kantar vroeg belangstellend waarom de beginner niet hoog laag had bijgespeeld? “Well, Eight ever, nine never”, was het antwoord…

Eddie Kantar