Eva vs. Pepsi (2)
Robbie de Koster vertelde de vorige keer over een 3SA van zijn partner Eva, die hierin onfortuinlijk down was gegaan. Ook dit spel was een mogelijkheid om te schitteren.
Een dag na het elfhonderdje waarmee ik de vorige post afsloot, kreeg ik de volgende verzameling toebedeeld :
6 1092 VB10873 V42
In de eerste hand met gunstige kwetsbaarheid lijkt dit anno 2022 een vrij normale 3-opening. Partner vroeg via 4 optional key cards, waarop 4 een minimum belooft en de rest key cards aangeeft. Ondanks de redelijk gevulde ruitenhand leek het me alsnog een minimum. Desondanks vroeg partner alsnog om key cards, waarna ze aanlegde in 6SA. Gezien de schoppenholding van Eva leek SA een beter contract dan ruiten. De start was een kleine ruiten, waarna de dummy open ging en het spel er voor Eva als volgt uitzag:
N/OW
6
10 9 2
V B 10 8 7 3
V 4 2
H 4
A H V B
A H 9
A B 8 7
In eerste instantie lijkt het spel erom te draaien of A goed zit of H. Zoals in Polen bleek, kijkt Eva naar meer opties en ze koos ervoor eerst de hartens te cashen, waarna de ruitens volgden. In het totaal zijn dat tien slagen, wat resulteerde in de volgende eindfiguur:
N/OW
6
–
–
V 4
H
–
A B
Interessant was het afgooien van west. Op de derde harten ging er een klaveren weg. Op de vierde harten een schoppen. Op de derde ruiten gooide west wederom een klaveren af, om achtereenvolgens 10, B en V te lozen. Op dit moment ontstaat er een interessante situatie, aangezien west NIET met schoppen is gestart en wel VB10 blijkt te bezitten. Daarmee lijkt het aas gemarkeerd bij west.
Op dit moment (vóór de laatste drie slagen) is het de vraag wat oost over heeft. Gezien het weggooien lijkt het op A en Hx. Eva koos er dan ook om de strip squeeze te voltooien en speelde schoppen, inderdaad: het aas van west. Helaas resulteerde dit in één down. Oost had namelijk in slag 6 H al sec gezet, omdat hij het probleem aan zag komen. De downslag was 9. Hieronder het hele spel:
N/OW
W
N
O
Z
A V B 10 9 2
6 4
6 5
H 9 6
6
10 9 2
V B 10 8 7 3
V 4 2
8 7 5 3
8 7 5 3
4 2
10 5 3
H 4
A H V B
A H 9
A B 8 7
Eerlijk is eerlijk, goed gedaan in de verdediging (Martin Maasik (EST) en Adrians Imsa (LET)) door dit snel te zien en tijdig de koning sec te zetten. Maar wat ben ik ontzettend trots op mijn partner dat ze na zo’n korte tijd pas op serieus niveau bridgen een stripsqueeze op tafel legt. Helaas, doorzien door de tegenstander en daarmee nét geen succesverhaal.
Ik speelde hetzelfde spel tegen Alfredo Versace en zijn partner. Het bieden ging vergelijkbaar, evenals het begin van het afspel. Ruiten uit, genomen in de hand, en vier ronden harten, waarop links S2 en S9 wegdeed. Gezien het feit dat we tegen Italianen speelden (lage even discard vraagt om laagste kleur), vermoedde ik klaverenheer links (dat verklaart ook zijn passieve start).
Nu speelde ik ruitenheer, waarop mijn linkertegenstander schoppentien weggooide. Dat was natuurlijk een verzaking, en hij kwam er meteen achter. De verzaking was nog niet voldongen, werd hersteld, arbiter geroepen, en S10 is een grote strafkaart. Wat nu?
Als ik nu verderga met ruiten, gooit links verplicht als eerste zijn strafkaart weg, en schiet ik er dus niets mee op. Vervolgens kom ik in een vergelijkbare situatie met die van Eva, waarin het maar de vraag was of ik het zitsel goed had gelezen.
Ik kan nu ook proberen doodleuk schoppenheer uit de hand te spelen, dan win ik als links schoppenaas heeft gehad, want hij moet op deze slag verplicht de tien bijspelen.
Beter is natuurlijk om klaveren richting de vrouw te spelen, als die slag voor rechts is, ligt de strafkaart er nog en kan ik de schoppenswitch verbieden. Ik heb dan 0+4+6+2=12 slagen. Als de slag voor links is, wat ik dus vermoedde, win ik nog als schoppenaas links heeft gezeten.
Of moest ik ‘gewoon’ de ruitens van dummy cashen, schoppen Kx bewaren, en schoppen naar de heer spelen?
Het was even denken, maar uiteindelijk koos ik voor klaveren uit de hand en haalde ik dus mijn contract.