Vrouwenbridge als aparte categorie afschaffen?
Waarom zouden we nog een aparte categorie voor vrouwen continueren?
Zowel nationaal als internationaal zijn er aparte competities voor vrouwenteams en open teams. In de open teams mogen ook vrouwen meespelen. Waarom zouden we dan nog een aparte categorie voor vrouwen continueren?
Elisabeth
Eens. Veel vrouwen spelen
Eens. Veel vrouwen spelen bovendien zo goed dat de mannen er wat van kunnen leren. Bovendien, we hebben al te veel kampioenschappen. Less is better.
Tuurlijk, het aantal vrouwen
Tuurlijk, het aantal vrouwen in de MK is ook bijna gelijk aan het aantal mannen…
De balans vrouwen/mannen in
De balans vrouwen/mannen in de MK is nog lang niet in evenwicht. Maar het contingent vrouwen neemt toe.
Helemaal mee eens. En ten
Helemaal mee eens. En ten overvloede: de gemengde kampioenschappen kunnen we ook missen als kiespijn. Zoals JanvC al zei, er zijn veel te veel kampioenschappen.
Oneens. Het zou een 33%
Oneens. Het zou een 33% verschraling zijn van de wedstrijden. Ik denk dan vooral aan het publiek, die de wedstrijden graag volgt. Maar ik ben het er wel mee eens dat het opgevat kan worden als een soort discriminatie. Maar dan denk ik, het is een klassement, net als jeugd en senioren. Voelen die zich gediscrimineerd? Of zeggen ze: lekker kaarten…
Verschraling? Tis maar hoe je
Verschraling? Tis maar hoe je het bekijkt. In sommige districten hebben ze de vrouwen- en seniorenparen al op één hoop geveegd. Aparte wedstrijden voor junioren is natuurlijk wel zinvol, maar dan niet weer aparte meisjeswedstrijden.
Dit is een inetressante vraag
Dit is een inetressante vraag. Aparte competities voor vrouwen, junioren, senioren, het is natuurlijk allemaal een vorm van positieve discriminatie. Op zich niks mis mee, als de deelnemers het (nog steeds) leuk vinden om eraan mee te doen (makkelijk te checken via een enquete). En als de bond het wil faciliteren, prima.
Een veel prikkelender – en inetressantere – vraag is of het afschaffen van een aparte vrouwen competitie er toe zou leiden dat er meer vrouwen in de top gaan bridgen. Die vraag is veel moeilijker te beantwoorden. Dan moet je het gaan hebben over de maatschappij, traditionele rolverdelingen en emancipatie als antwoord daarop. Bridge is altijd het meest elitaire kaartspel geweest, en was in de vorige eeuw lang voorbehouden aan voornamelijk herensociëteiten. Een old boys network? Logisch dat een aantal dames het aardig vond een eigen competitie te entameren.
Eind jaren zestig / begin jaren zeventig werd het bridgespel ook populair onder studenten. De jeugdige studenten, zowel mannen als vrouwen, gingen er eens goed voor zitten om te leren kaarten. De vrouwelijke intelligentie is minimaal zo hoog als de mannelijke. Toch bleven mannen de grote meerderheid van de topspelers uitmaken. Nog steeds een old boys network? Of heeft het te maken met een traditionele rolopvatting en -opvoeding, waarbij jongens geacht worden meer competitief te zijn dan meijsjes, meer opgevoed worden met “willen winnen”? Hetzelfde verschijnsel kom je overigens tegen in het bedrijfsleven. Hier wederom een old boys network, dat lastig te doorbreken blijkt, ondanks een meer en meer gepropageerde positieve discrimnatie van vrouwen. Hoe verander je traditie, hoe bereik je een “sexe-neutrale” benadering? Wie het weet mag het zeggen…
Overigens, voor de
Overigens, voor de duidelijkheid, ik ben voorstander van minder competities; ik meen dat een wildgroei aan competities leidt tot een verschraling van de bridgesport.
Wat je er ook van vindt, een
Wat je er ook van vindt, een ding blijft overeind: als je vrouwenbidge afschaft kunnen er minder vrouwen (en mannen) meedoen aan EK en WK. Tenzij je het aantal teams utbreidt.
In reactie op Wiel:
In reactie op Wiel:
a. Inderdaad hoeft de afschaffing van apart vrouwenbridge-aan-de-top niet automatisch te leiden tot vermindering van deelnemers. Op zich een punt van overdenking, maar je kwam eigenlijk zelf al meteen met een mogelijke oplossing.
b. Er is helemaal niets op tegen – mn uit pr overwegingen – het aantal kampioenschappen te minderen. Ik zei het al eerder, less is better.
Wiel, helemaal met je eens.
Wiel, helemaal met je eens. Ik zal mijn visie nog wat kracht bijzetten. Ik denk dat als er een toernooi komt voor mensen die langer zijn dan 1.90 m. dat dan die lange mensen denken: Hee eindelijk eens een kans om bovengemiddeld te presteren. in een gesegmenteerd gezelschap. Alle varianten waar klaarblijkelijk vraag naar is zouden door de bridgebond moeten worden gestimuleerd omdat het een groei veroorzaakt in de fractie bridgers die zich graag meten met anderen, met het doel eens wat te winnen. Een club heeft A,B en C afdeling, de competitie 1e, 2e hoofdklasses en divisies. Ruitenboer, marathons, paren, butler en Pattontoernooien, bridge-golf bridge-tafeltennis, stepbridge, BIC, verzin het maar. Ik kan het niet anders zien dan een verrijking dat er zo veel mogelijk verschillende vormen zijn. Prima inter pares, dat is een aantrekkelijk uitgangspunt. Wie kent er niet bridgers die zich prima vermaken in de C lijn omdat bridge daar ontspannender is dan in de competitieve A-lijn? Moraal; durf eens te vragen aan de vrouwen zelf of ze de damescompetities zouden missen als ze worden afgeschaft.
Juist door het feit dat er
Juist omdat er girls/vrouwen/mixed toernooien zijn hebben vrouwen (bijvoorbeeld Marion en Meike) van jongs af veel kunnen spelen en winnen. Winnen is nodig om enthousiast te blijven . Daarna werden ze snel voor de gelijksroortige internationale toernooien gevraagd. Dat levert uitdaging en geld op. Ik denk dat er juist minder goede vrouwen gaan zijn zonder de aparte competities.