Gekleurde meesterpunten
Gekleurde meesterpunten: goed idee of niet?
Uit ons nieuwsartikel van 5 december:
De Keohane Swiss is een toernooi van de zwaarste categorie ‘NABC+’, waar je de in Amerika felbegeerde platina meesterpunten kunt verdienen. Amerikaanse meesterpunten zijn er namelijk in de ‘kleuren’ platina, goud, rood, zilver, zwart en kleurloos. Er gaan weleens stemmen op om ook in Nederland zulke ‘gekleurde’ meesterpunten in te voeren.
Wat vinden we van de idee van ‘gekleurde’ meesterpunten, waarbij sommige kleuren meesterpunten alleen te verdienen zijn in wedstrijden van de zwaarste categorieën, zoals nationale en internationale kampioenschappen? Zal dit het meesterpuntensysteem meer motiverend maken, met name voor de clubbridger? Zal het spelers motiveren om aan toernooien en competities van de NBB mee te doen, omdat daar andere kleuren punten te behalen zijn? Goed idee of niet?
Ik zie niet in welk probleem
Ik zie niet in welk probleem we hiermee zouden willen oplossen.
Populair standaardantwoord in
Populair standaardantwoord in bepaalde bridgekringen: ‘Welk probleem lossen we hiermee op?’ Misschien het probleem dat de deelname aan bondscompetities al jarenlang terugloopt, zullen voorstanders van gekleurde meesterpunten zeggen.
Ik heb nog nooit gehoord (en
Ik heb nog nooit gehoord (en loop toch al zo’n 35 jaar mee) dat (meer dan op de club) MP kunnen verdienen een reden was om aan de bondscompetities mee te doen.
Misschien is dat nou net het
Misschien is dat nou net het probleem dat we hiermee zouden willen oplossen.
Interessante gedachte. Wat
Interessante gedachte. Wat mij opvalt is dat in de Amerikaanse meesterpunten ranglijst vrouwen een veel minder hoge positie bekleden dan mannen. Komt dat omdat op Amerikaanse vrouwenkampioenschappen er minder zware meesterpunten worden uitgedeeld dan in open wedstrijden. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Weet iemand dat?
Nog even nagekeken. In de
Nog even nagekeken. In de ACBL ranglijst van afgelopen november waren in de Top 100 precies 14 vrouwen (waarvan eentje overleden) opgenomen, te beginnen op plaats 29 en de volgende pas op 53.
In NL zijn het er 12. En
In NL zijn het er 12.
En verder klopt het, in NL maar ook in de VS en internationaal zijn er met dameswedstrijden minder meesterpunten te verdienen dan met open evenementen.
Het idee is dat je aan de
Het idee is dat je aan de eene kant wil dat meesterpunten iets reels zeggen (anders dan “attendance bonus”) en aan de andere kant ook wel wil dat meesterpunten verdient kunnen worden door gewone sterfelingen. Een manier om dat op te lossen is om verschillende kleuren te maken. Je beoordeelt dan een topspeeler puur op basis van zijn goudpunten, terwijl een gewone clubbridger wel trots mag zijn op zijn bronzpunten. Ik vind het een redelijk idee maar we hebben al de NBB ranking dus om nu ook gekleurde punten erbij te doen maakt het wel erg ingewikkeld.