Hoe speel je deze zeven schoppen?
Hartenboer uit. Hoe speel je af?
Een afspeelprobleem uit een onlangs gespeelde topwedstrijd:
Hartenboer uit. Hoe speel je af?
Zie nu de post mortem.
Hartenboer uit. Hoe speel je af?
Een afspeelprobleem uit een onlangs gespeelde topwedstrijd:
Hartenboer uit. Hoe speel je af?
Zie nu de post mortem.
Reacties zijn gesloten.
© 2024 IMP
Website door WydajnyWeb
Deze hand intrigeert me. Er
Deze hand intrigeert me. Er zijn verschillende redelijke speelwijzen, maar ik weet echt niet welke de beste is. Who helps me out?
Ik trap erin.
Ik trap erin
Ik gooi een ruiten af op ♥ A, speel meteen een schoppen naar de boer en blijf dan even van de schoppen af. Nu speel ik ♦ A, ♦ K en een ruiten getroefd met ♠ 10 (voor mijn speelplan moeten de ruiten 3‑2 zitten). Dan ♠ K en een schoppen naar het aas. Op de ruiten gaan mijn klaveren weg: claim voor contract.
Gezien het kwetsbare 3♥-volgbod zal west wel een zevenkaart hebben en eerder een singleton dan een doubleton schoppen; drie tegen een dat die singleton dan een kleintje is. Zo ja – anders ben ik al down – zal west meestal twee of drie ruiten hebben.
Na ♠ J (als die al houdt) eerst ♠ K spelen is fout als oost de doubleton ruiten heeft.
Alleen als ik tegen Zia speel, heeft hij me tuk: die volgt bij voorkeur 3♥ op ♠ Qx, ‘want dan maakt hij meestal die vrouw’.
Het 7S-bod van Zuid lijkt me
Het 7S-bod van Zuid lijkt me sowieso nogal jeugdig. 5SA of 6H lijkt me wat normaler. Blijft de vraag wat het verschil tussen deze 2 biedingen is. 6H lijkt me meer deze kaart, renonce harten en alg. poging. Noord zal dan afzwaaien.
Voorgestelde speelwijze van Rosalind lijkt me normaal. Ik zou wel als er een plaatje ruiten links valt in slag 3, schoppen heer incasseren voordat ik de ruitenkleur hoog ga spelen, anders ben ik down met sch 22 en r 14. En even klaveraas cashen voor het geval de v sec ergens valt. Maar verder lijkt het me een OK speelwijze.
Als er geen plaatje links valt kun je niet schoppen heer cashen in slag 3, want dan ben je down als rechts 2 ruitens en Qxx schoppen heeft.
Leuk variantje is wel vbx ruiten en x schoppen links, in dat geval moet w een ruitenhonneur ondergooien als je ruitenaas casht, om de leider een verliezende optie te geven, nl schoppen h cashen voor de ruitens hoog te spelen. In dat geval feliciteer je je tegenstander gewoon J
Nog iets over het bieden. Ik
Nog iets over het bieden. Ik ben het met Rob vd B eens dat zuids 7S erg aangetrokken is. En het was gezien de stand van de wedstrijd (was helemaal in het begin) niet nodig om toen al op een swing te spelen. Je mag verwachten dat de boodschap wel bij noord overkomt dat over zuids 6H (ipv meteen 7S) hij met troefaas de zevende eraan mag plakken. En dan nog even spelen..
Even los van de speelwijze:
Even los van de speelwijze: ik zit een beetje met het 5h bod van Oost. Als je links op een singleton schoppen en een zevenkaart harten zet dan zal Oost iets hebben als 3433/3424/3442 verdeling.
Is 5h dan het voor de handliggende bod?
Je mist 12 hartens, dus die
Je mist 12 hartens, dus die zitten niet 7-4… ;-) Oost heeft zeker 5 hartens, anders heeft west met een achtkaart 3H gevolgd.
Verder eens met Jan dat N met schoppenaas er de 7e aan mag plakken over evt 6h ipv 7s, maar harten aas sec is natuurlijk niet mooi, beter zijn lagekleurenplaatjes als maat renonce harten heeft (wat 6h moet impliceren) – en je hebt liever 4 troeven dan 3.. dus het blijft toch wat shaky.
West kan best 3♥ hebben
West kan best 3♥ hebben gevolgd met een achtkaart, kwetsbaar. Let ook eens op die ♥ J uit: wat voor hartenkleur zal west hebben? Bij gangbare uitkomstconventies – en anders hadden we het mogen weten – toont dat ofwel de boer aan top, ofwel ♥ KJ10+ áls OW daarvan de boer uitkomen (velen starten daarvan de tien als ‘nul of twee erboven’). In beide gevallen is de hartenkleur niet solide en lijkt een achtkaart best aannemelijk. Dat oost 5♥ zou kunnen bieden op een vierkaart, is ook wel plausibel.
Post mortem
Post mortem
In het blad IMP van juli/augustus 2014 bespreekt Jan van Cleeff het spel in het artikel ‘Bashing Weinstein’ op pagina 23. De volledige spelverdeling was:
Na harten uit voor het aas en ruiten weg vestigt Steve Weinstein zijn hoop op de schoppen 2‑2 en de ruiten rond. Daarom begint hij met ♠A; dat geeft hem nog de extra kans op ♠Q965 bij oost met ♣Q goed. Dat blijkt allemaal niet het geval te zijn, zodat Weinstein een entree te kort komt om de ruiten hoog te krijgen: down in 7♠ (toen ♣Q mis zat) kost 21 imps, doordat aan de andere tafel Ralph Katz 7♠ gedoubleerd maakte door te beginnen met ♠K. Jan van Cleeff analyseert: