Voor Oranje ben je er altijd
Moeten sporters onder alle omstandigheden voor hun land uitkomen, of kun je het professionals moeilijk kwalijk nemen prioriteit te geven aan een aanzienlijke inkomensverbetering?
Binnen een paar dagen beginnen de Europese bridgekampioenschappen voor landenteams in het Kroatische Opatija. Nederland doet mee, maar dit keer zonder Sjoert Brink en Bas Drijver. Buitenlandse verplichtingen vormen de reden van de afwezigheid van misschien wel het beste paar van Nederland. Concreet betreft het de Chinese competitie, waar Brink en Drijver een aanbod hebben gekregen dat ze niet konden weigeren. IMP is benieuwd naar je mening hierover. Moeten sporters onder alle omstandigheden voor hun land uitkomen, of kun je het professionals moeilijk kwalijk nemen prioriteit te geven aan een aanzienlijke inkomensverbetering? Bovendien, indien Nederland zich dadelijk voor het WK van volgend jaar plaatst, mogen Brink en Drijver dan weer in het team terugkeren? Discussieer mee over deze principiële kwestie.
Ik ben van mening dan Bas en
Ik ben van mening dat Bas en Sjoert erbij moeten. Kijk even om je heen: overal in de sport zijn er spelers in de top van hun doen die de wereldtop bereiken en daarna gewoon in het buitenland hun brood verdienen. Het WK voetbal is het perfecte voorbeeld: iemand uit Nederland mag wel voor Arsenal spelen in de UK en erna gewoon deel uitmaken van Team Oranje in Brazilië. Ik zie geen nuttige of zinnige reden waarom dit niet zal gelden voor bridgers van wereldklasse. Wat is het verschil? Bas en Sjoert zijn Nederlanders, ze blijven ook Nederlanders, ze zitten aan de top, ze blijven aan de top en Nederland roept ze niet op? Waanzin op en top!
Ik hou van Richard en Magie, Joris en Berend zijn absolout mijn favourieten, Simon en Bauke, Ricco en Loek, allemaal toppers, een voor een, maar Bas en Sjoert … Wat kan zo erg zijn dat zij niet meer mee doen voor Nederland? Brood verdienen met hun sport? Ik snap het niet. It’s like leaving Van Persie in the UK ‘cause he playes for Arsenal! Absurd!
Helaas is bridge niet te
Helaas is bridge niet te vergelijken met voetbal en de miljoenen die men daar kan verdienen, het geld moet dus op een andere manier binnen komen, ik ben er voor dat competities niet meer samen vallen met NK’s en WK’s lijkt me dat dat best te plannen valt! wat mij betreft doen ze gewoon weer mee als het WK er is maar zullen ze zich wel moeten plaatsen, net als de andere paren! Het is ongelooflijk jammer dat ze niet mee doen met het NK maar gelukkig zijn er meer goede paren
Dit soort discussies moet je
Dit soort discussies moet je niet gaan voeren vlak voor een belangrijk toernooi.
Waarom niet Cor? Volgens mij
Waarom niet Cor? Volgens mij wel hoor, altijd en overal.
Wat ik trouwens gek vind, is
Wat ik trouwens gek vind, is dat kijkend naar de ruim 7 ton van de Lotto er toch wel budget moet zijn bij de bond. Het NBB financieel jaarverslag had verleden jaar trouwens meer dan 50% daarvan begroot voor topbridge. Is het dan niet mogelijk een goede fee voor de spelers te arrangeren? Die moeten tegenwoordig wel een Lotto embleem op hun orange shirt dragen. Wat staat daar dan tegenover?
Brood op de plank of de eer
Brood op de plank of de eer van het vaderland? Lijkt me geen moeilijke keuze, uiteraard komt broodwinning eerst. Wat team selectie betreft: zolang de selectie commissie voor ieder toernooi gewoon altijd het beste team opstelt (hoe ze dat ook bepalen) lijkt me er geen enkel probleem. Een beetje een non-discussie.
Volledig eens met Rob Helle,
Volledig eens met Rob Helle, een non discussie. Iedereen roept maar wat, maar niemand is erbij geweest hoe het gegaan is, ga ik vanuit. Als je mensen hun broodwinning afpakt, dan stoppen ze toch voor Nederland. Het zal niet om kleine bedragen gaan in China en ze vanuit de Lotto “startgeld” geven zal een precedent scheppen voor andere paren. Ze hebben gewoon verplichtingen in China en daar verdienen ze hun geld, lijkt me duidelijk. Wel eens dat het bijzonder is dat de kalenders elkaar overlappen, maar ja, met voetbal is de Afrika cup ook altijd tijdens de competities.
Bij voetbal geldt de regel
Bij voetbal geldt de regel dat voor internationale wedstrijden van het landenteam het betreffende land spelers kan opeisen van de clubteams. Dit betekent dat op de belangrijke evenementen alle topspelers aanwezig zijn.
Als je een structurele oplossing zoekt voor dit probleem moet je bij de IBF zijn. In de reglementen vastleggen dat een nationale bond spelers kan ”opeisen”.
Alle bridgevolgers willen een zo sterk mogelijk veld. De professionele spelers moeten denken aan de continuiteit van hun inkomsten. De belangen liggen niet gelijk dus behoudt je altijd dit soort spanningen
Ik zie niet waarom ze een
Ik zie niet waarom ze een verplichting zouden hebben om altijd beshickbar te zijn, domweg omdat ze het eerder gedaan hebben. Hooguit zou je misschien kunnen zeggen dat het NBB in de kernploegparen investeert en dat ze dan erop willen kunnen rekenen dat ze iets terug krijgen – als mijn werkegever in een dure opleiding voor me investeert en ik vervolgens op deeltijd ga, wordt ie ook wat zuur. Dus als NBB moeite ermee heeft moeten ze duidelijke voorwaardes stellen aan de kernploegparen en dan kunnen Sjort/Bas bepalen of ze onder die voorwaarden wel in de kernploeg wilen zitten.
Maar het zou me verbazen als NBB hier een punt van zou maken. Als het te vaak gebeurt worden ze misschien uiteidenlijk uit de ploeg gezet maar zo veer zijn we natuurlijk al lang niet. En dit geval is zeker niet uitzonderlijk.
Leuk voor Richie en Magie dat ze ook een kans krijgen. Het kan geen kwaad om wat meer paren, en vooral jonge spelers, wat meer ervaring op te laten doen.
Als je als Topbridger (
Gezien het feit dat bridgers
Gezien het feit dat bridgers niet gemakkelijk voldoende geld kunnen verdienen als professionals lijkt het me begrijpelijk dat Bas en Sjoert kiezen voor et spelen in China. Het is jammer dat er niet meer moeite wordt gedaan om landelijke competities af te stemmen op EK’s of WK’s. Of ze daarna weer terug kunnen keren in team Oranje lijkt af te hangen van hun prestaties. Net als de andere paren zullen ze zich moeten bewijzen, in hun geval misschien geen al te moeilijke opgave.
Principieel volledig eens met
Principieel volledig eens met Rob Helle.
Het is begrijpelijk dat de Chinese bond geen rekening houdt met Europese Kampioenschappen of die van andere zone’s dan hun eigen. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de WBF hier een sturende rol in zou willen/kunnen spelen.
Zorg ervoor dat Nederland een
Zorg ervoor dat Nederland een behoorlijke vergoeding geeft voor deelname op uitnodiging aan internationale toernooien.
Ik begrijp trouwens van de
Ik begrijp trouwens van de NBB wel dat ze er geen vergoeding tegenover zetten. Want waar trek je dan de lijn? We hebben nog meer profbridgers. Sjoerd en Bas spelen in de Chinese ‘Meesterklasse’, die competitie wordt niet aaneengesloten gespeeld, dus dat zou betekenen dat ze voor die hele competitie gecompenseerd moeten worden. Maar niet alleen dat, ik meen me te herinneren dat ze de enige Europeanen, misschien wel buitenlanders zijn die dit jaar aan die Chinese competitie hebben meegedaan. Ook daar zal wel gelden: opgestaan plaats vergaan. Die Chinese sponsor zoekt dan voor volgend jaar, waar het qua tijd wel uitkomt, een ander paar …..
De keus om wel op de uitnodiging van de Bondscoach in te gaan is aan de spelers zelf; zij zijn de enigen die een gefundeerde afweging kunnen maken.
Maar ik blijf erbij dat de Bondcoach bij een, in dit geval dus ‘de’, volgende gelegenheid moet afwegen of ze inderdaad de beste aanvulling zijn voor het team. Het mes snijdt aan 2 kanten …..
In aanvulling op het
In aanvulling op het commentaar van Gabrielle: afgelopen mei hebben De Wijs-Muller meegedaan aan een andere Chinese competitie en die ook nog gewonnen (met hetzelfde nevenpaar als Bas-Sjoert verleden jaar!). In de aankomende IMP doet Simon daar verslag van in zijn ‘Wodka met Rijst’.
Hallo allen,
Hallo allen,
Als NBB-bestuurder kan ik de nodige zaken verhelderen.
Wij geven geen startgeld aan spelers voor grote toernooien. Dat is iets dat we volgens NOC-NSF niet mogen doen. Zij geven subsidies aan ons om ons open team naar toernooien te sturen. Zij vinden dat van dat geld geen startpremiees betaald kunnen worden. Je kan je sowieso afvragen of wij als NBB daarin zouden moeten investeren, maar zelfs al zal je het willen dan nog kan het niet.
Ik denk (maar dat is op persoonlijke titel) dat Brink-Drijver graag hadden meegedaan aan het open EK en dat zij ook niet hadden gedacht dat ze in China moesten spelen deze week. Het team waar zij in China spelen heeft het heel slecht gedaan, waardoor zij in de degradatiepoule moeten spelen.
In het voetbal worden EK’s en WK’s internationaal vrijgehouden. Het zal volgens mij niet raar zijn als de WBF deze weken vrijlaat. Met andere woorden dat er tijdens een EK of WK geen enkel ander toernooi ertegenover mag staan. Maar goed niet veel mensen zouden verwachten dat een toppaar als Brink-Drijver de degradatiepoule van een dergelijke competitie moet spelen.
Tim
In het voetbal worden EK’s en
Klinkt zinnig, Tim. De NBB houdt in zijn wedstrijdkalender ook rekening met de Amerikaanse ‘nationals’. Dus die Chinezen mogen weleens Europese kampioenschappen vrij houden.
Tim, ik meen me te herinneren
Tim, ik meen me te herinneren dat de wedstrijden om het kampioenschap zelf in dezelfde periode wordt afgewerkt. Dus spelen om klassebehoud of om het kampioenschap had qua tijd niet uitgemaakt.
Ja dat had ik fout.
Ja dat had ik fout.
ACHTERAF!!!!!
ACHTERAF!!!!!
Ik ben zeer benieuwd hoe de heren Brink en Drijver zelf over deze kwestie denken nu Nederland zich niet heeft geplaatst voor het WK en zij zichzelf niet op het hoogste bridgeniveau kunnen profileren gedurende ten minste 4 jaar!
Hilbrand Uiterwijk
Een interessante discussie.
Een interessante discussie. Er spelen een heleboel zaken, sommige zijn al vermeld, andere niet.
De relevante zaken voor mij:
1) Jarenlang zijn Bas en Sjoert (indirect) financieel ondersteund vanuit de bond.
2) Mede daardoor zijn ze zo goed geworden.
3) Met hen is Nederland normaliter sterk genoeg om zich voor het WK te plaatsen. Zonder hen niet sterk genoeg zoals nu is gebleken. Het is trouwens te kort door de bocht om dat het invallende paar aan te rekenen.
4) Ze hebben nu de bond/kernploeg behoorlijk in de problemen gebracht. Want de bijdrage van het NOC*NSF wordt gebaseerd op de verrichtingen van het open team in 2015. En dat is dan niet op het WK!
5) Je marktwaarde wordt vooral bepaald door wat je klaarspeelt op internationale toernooien.
6) Ze hebben ook hun kompanen benadeeld. Die kunnen nu ook niet het WK spelen.
7) Geld is ook niet alles. In mijn ogen is de eer om voor je vaderland te mogen spelen heel belangrijk. En heus, ze verdienen zonder China al ruimschoots genoeg.
Ik vond het van Bas en Sjoert dan ook een onjuist besluit.
Gert-Jan Paulissen