Hoe speel je deze 5♦️?
Het is weer viertallen op de club en je speelt met je vaste partner. Dat klinkt raar, want in plaats van in het dichte 3SA in noord te belanden, zijn jullie op onderstaand spel op avontuur gegaan in 5:
Z/OW
B 3 2
A V 9
10 7 3
A V 5 3
A H 9 5
8
A H 9 8 5 4
9 7
Dat kwam zo; Zuid bood reverse (kan lichter zijn na een MF 2-1) en gaf aan geen hand voor SA te hebben. De hand van noord schreeuwt echter om 3SA, maar noord was op zoek naar groter wild voor het geval zijn partner een 17+ reverse zou hebben.
Dit was het biedverloop:
West
Noord
Oost
Zuid
Tijdens het bieden heb je met 4 een splinter in harten gegeven en toch komt west uit met die kleur uit; 4 (1e,3e,5e).
Stel dat je geen start krijgt maar dat west B op tafel legt (kan de hoogste van een binnenserie zijn).
Ik ben benieuwd naar jouw speelwijze. Je kunt je antwoorden toelichten door hieronder een reactie achter te laten. Binnenkort zal de uitslag van de poll en de bespreking van het spel volgen.
Met een minimum en aas vrouw niet geboden kleur is 3 SA ipv 3 ru
Opgelegd. Hij kan dan op een evt 4 SA (kwantitatief) passen.
Niet eens met 2s reverse
Ik heb het gevoel dat er wel een paar speelwijzen bij hadden gekund. Als je in slag 1 de snit neemt en die lukt, dan kun je het beste een keer troef trekken en vervolgens een schoppen uitduiken, zodat je zeker de vierde schoppen op tafel kan troeven na de tweede troefronde. Aannemende dat de troeven niet 4-0 zitten en de schoppens 5-1 ben je dan altijd contract.
Als je bij klaverstart de klaversnit niet wil nemen, dan kun je ook spelen: klaveraas, gevolgd door twee hoge troeven. Zitten die rond, dan neem je natuurlijk niet meer de hartensnit. Zitten ze niet rond, dan schoppen AH: mocht de vrouw per ongeluk vallen, dan neem je ook de hartensnit niet meer. Mocht dat ook niet lukken, dan toch maar de hartensnit en hopen dat je maar één schoppenverliezer hebt.
5 B eerst 2x troef dan sch A en H. De 10 kan 2e zitten, de V ook, en ze kunnen 3-3 zitten. Van 15 4-2 zitsels zijn er 9 gunstig dwz Vx, 10x of V10 sec. Ongeveer 65 % om 1 schoppen te verliezen.
De kern van het spel is de behandeling van de troefkleur. De optimale speelwijze is:
(1) ruiten aas;
Als bij oos een honneur valt
(2) ruiten heer;
Anders
(2) ruiten 10 door laten lopen.
De kans op 6 slagen is 5,65 procent groter dan het slaan van ruiten aas en heer, nl. 46,35 procent ipv. 40,70 procent.
Ik heb geen argumenten om aan te nemen dat de harten snit kansrijker is dan de klaveren snit. Daarom (4-0 zitsels in ruiten worden buiten beschouwing gelaten):
Slag 1: harten aas
Slag 2: harten getroefd
Slag 3: ruiten aas
Als oost een ruiten honneur speelt:
Slag 4: ruiten heer
Als oost geen ruiten honneur speelt:
Slag 4: snit op klaver vrouw; als die lukt
Slag 5: ruiten 10 door laten lopen; speel de heer als oost renonceert. Als west renonceert wordt een derde troefronde gespeeld
Als klaver heer fout zit:
Slag 5: win ieder naspel in zuid;
Slag 6: klaver naar het aas;
Slag 7: ruiten 10 door laten lopen; speel de heer als oost renonceert. Als west renonceert wordt een derde troefronde gespeeld
De situatie is:
– De ruiten zitten 2-2. Sla schoppen aas en heer. De kans op geen verliezer in schoppen is 18,17 procent, de kans op minstens 3 schoppen slagen is 100 procent;
– Oost heeft een 3-kaart ruiten en klaver heer. Speel schoppen aas. Vervolg met de heer als de 10 verschijnt en met een kleintje naar de boer als de 10 niet verschijnt. De kans op minstens 3 schoppen slagen is 78,26 procent;
– Oost heeft een 3-kaart ruiten en west heeft klaver heer. Volg dezefde speelwijze als hierboven, maar noord heeft nog een entree om zonodig in de derde ronde een kleintje naar de 9 te spelen. De kans op minstens 3 schoppen slagen is 83,85 procent;
– West heeft een 3-kaart ruiten en klaver heer; volg dezelfde speelwijze als hierboven met 83,85 procent kans op minstens 3 schoppen slagen;
– West heeft een 3-kaart ruiten en ooost heeft klaver heer. Sla schoppen aas en heer. De kans dat schoppen vrouw valt is 18,17 procent.
Voor de analyse van de speelfiguren heb ik gebruik gemaakt van mijn computer programma Suitc. Hans Kappel Hansen uit Denemarken is zo vriendelijk geweest dit programma op zijn website http://www.esmarkkappel.dk/suitc te plaatsen, zodat dit programma vrijelijk beschikbaar is.
Ter aanvulling van mijn vorige reactie. Na een klaver start neem ik de snit, waarna zich dezelfde varianten voordoen. Klaver aas en daarna de hartensnit is vrijwel kansloos als de snit mis zit.
Hartenvrouw of het aas? Dat hangt er vanaf wie west is. Is dat een gemiddelde clubspeler die moeite heeft om onder een heer vandaan te starten, dan leg je het aas: west heeft nu meer kans dan 50% op klaverheer, want zonder die heer had hij ook klaver kunnen starten. Maar is west een gewiekste meesterklasser, die ongetwijfeld je hand kent, en met hartenheer in zijn hand je graag direct voor het blok zet, dan kies je voor de vrouw, zeker als hij, kijkend naar de dummy, content met zijn start lijkt: je laat je niet piepelen! Er zijn veel varianten van spelen, te veel om allemaal uit te diepen, ik beperk me tot de meesterklasser en je legt dus hartenvrouw. A: die houdt en B: oost wint de slag. Laten we beide mogelijkheden op 50% houden.
A.. Ruiten naar het aas, iedereen bekent, maar hoe, dat maakt verschil (Gerrit wees daar al op). 3 mogelijkheden: west speelt een honneur, oost speelt een honneur en oost en west bekennen klein. (Het 4-0 zitsel is hiermee uitgeschakeld en de kans op het 3-1 resp. 2-2 zitsel wordt 55 resp 45 %)
1.. west speelt op ruitenaas een honneur. Je gaat naar klaveraas, gooit op hartenaas de verliezende klaver weg en speelt ruitentien voor, oost klein en je kan claimen! Immers als de tien houdt, dan mag je 2 schoppens verliezen (zal wel 1 worden, trouwens) en als west wint, de ruitens zitten dan 2-2, blijft er in dummy een troef liggen om de 4de schoppen te troeven.
2.. oost speelt een honneur. Neem ruitenheer mee, west heeft de laatste troef. Ook nu kan je claimen: speel schoppenaas en dan naar de boer. Heeft links de vrouw, dan verlies je maar 1 schoppen en heeft rechts die vrouw, dan ook, want rechts heeft geen troef meer en je kan ook nu de 4de schoppen troeven. (Het 5-1 en 6-0 zitsel blijkt uitgeschakeld, 16%, en de kans op 3-3 resp 4-2 stijgt naar 42,3 resp. 57,7 % , maar dit terzijde)
3.. De meest interessante: oost en west bekennen op ruitenaas met de kleintjes. Speel ruitenheer; zitten de ruitens rond, dan claim je. Zitten ze 3-1 met links de laatste troef, speel schoppenaas en schoppen naar de boer, zoals in 2: je verliest 1 schoppen. Heeft rechts de laatste troef, dan AH van schoppen en schoppen door. Dat gaat alleen fout als rechts, behalve de laatste troef, ook V10xx heeft (6/15 x 57,7 : 2 = 11,54 %).
B.. Oost neemt hartenvrouw met de heer, pech, en speelt harten door (klaver weg) voor het aas. Ruiten naar aas en ook hier weer die 3 mogelijkheden, maar omdat je al een slag verloren hebt, moet je als de ruitens 3-1 zitten de schoppens anders spelen. Speelt west een honneur en wint de tien van ruiten, dan kan je nu beter AH van schoppen slaan: gaat goed met 88,46 % kans. Als de tien verliest (west had VB) ben je down, tenzij schoppenvrouw wil vallen. Met een vallende honneur rechts speel je weer ruitenheer: ruitens rond gaat goed, maar zo niet, dan moet schoppenvrouw vallen. Bekennen beide tegenstanders met de 2 kleintjes, dan ruitenheer: gaat goed als ze vallen, maar als ze niet vallen, dan moet schoppenvrouw dat weer doen.
Neem je hartenaas direct, zul je later op klaverheer moeten snijden en ontstaan er vergelijkbare varianten. Ik heb de kansen berekend, maar dat is een complex verhaal, en er komt in beide gevallen zo’n 80% maakkans uit. (Tenzij ik me ergens gruwelijk vergis, vanzelf.)
Een eenvoudiger, maar minder accurate speelwijze van de ruitens is: AH slaan en dus geen uitsplitsing in de 3 bovengenoemde mogelijkheden. Als de hartensnit lukt en de ruitens zitten rond is het contract: ½ x 45 = 22,5 %. Zitten de ruitens 3-1 (3 krt links 27,5 % kans)), dan is er een ruitenverliezer en moet je de schoppens voor 1 verliezer spelen; dat lukt altijd met S-A en schoppen naar B: V links is goed, maar ook V rechts, want rechts heeft geen troef meer en je kan de 4de schoppen troeven. ½ x 27,5 = 13,75%. Heeft rechts de laatste troef, dan AH van schoppen en schoppen door: mislukt alleen als rechts bij die laatste troef ook V10xx (11,5%) heeft. Resteert dus ½ x 0,885 x 27,5 = 12,2 %. Uit het 3-1 zitsel dus 13,75 + 12,2 = 25,95 %. Uit het 2-2 zitsel 22,5 %. Samen 48,5 % (afgerond).
Ook als hartenvrouw verliest (50 %) heb je nog kans. Zitten de ruitens 3-1, dan moet schoppenvrouw vallen 18 % van 55 % = 10%. Ruitens rond geeft 45 %, dus maakkans ½ x (45 + 10) = 27,5 %. Totale maakkans 48,5 + 27,5 = 76 %. Leg je in slag 1 hartenaas, dan geeft een vergelijkbare berekening hetzelfde antwoord. Je moet alleen uitkijken hoe je de schoppens speelt in samenhang met de klaversnit (bij het 3-1 zitsel). Zit de laatste troef links, dan eerst de klaversnit en dan de schoppens, maar zit die troef rechts en verliest de snit, dan verwijdert rechts de troef in dummy en ben je down. Dat zou zonde zijn als schoppenvrouw zou vallen, dus nu begin je met AH van schoppen: valt de vrouw, dan heb je de klaversnit niet eens meer nodig, valt ze niet, dan de klaversnit: die moet goed zitten, maar ook mag rechts geen V10xx van schoppen hebben. Niet geheel verbaasd dat hier ook 76 % (afgerond) uitkwam.
Start west klaver, dan levert de snit, denk ik, een zelfde resultaat. Echter als west zeker niet onder een heer vandaan zou komen, is de kans dat hij hartenheer heeft praktisch 100%, want als ie die heer ook niet heeft, start ie zeker harten en geen klaver. Dit vanwege de bekende singleton harten bij de leider!. Maar ja, die meesterklasser start misschien toch ook wel onder klaverheer vandaan?
Mooie casus, Marcel, was je bij het spel betrokken?
Nog even iets over het bieden. Noord kreeg zeker een visioen van partners hand met die 3R, in plaats van te vertellen wat ie zelf had met 2SA. 2S is hier geen reverse (of bedoelde je het anders, Jan ?) maar shape. Ik meen dat een van de vrouwen internationals dat in het verleden al eens heeft opgemerkt. Trouwens, Marty Bergen schrijft in zijn boek BBWB (Better Bidding With Bergen) zelfs over 1H – 2K dat nu 2S gewoon shape is met niks extra’s. In de wereld van relays kan je na 2S trouwens prima naar de sterkte vragen met 2SA. Dat komt hier wel heel mooi uit, want sans moet in de noordhand. Dat 2S een lichtere reverse zou kunnen zijn, lijkt me een slap compromis tussen 17+ en shape en niet aan te bevelen, als ik al in de positie verkeer iets aan te bevelen te hebben..
Groet,
Willem Ooiman