Jan Jansma en Rob Lindeman winnen Topcircuit
Amsterdam, 5 maart 2023. Dit weekeinde vond de finale van het Witte Huis Topcircuit plaats in voornoemde speelgelegenheid. Deelnemers waren de beste zestien paren na de vier voorronden (zie ook de aankondiging op de NBB-website). Winnaars werden Jan Jansma (links op foto) & Rob Lindeman (rechts) met +112 imps, gevolgd door Rens Philipsen & Dennis Stuurman met +71 imps en Rob van den Bergh & Ricardo Westerbeek met +58 imps.
Er waren beide dagen steeds twee tafels te volgen op Bridge Base Online (BBO). Opmerkelijk was dat BBO deze twee tafels behandelde alsof die samen een viertallenwedstrijd vormden, en bijvoorbeeld vermeldde wat er was gebeurd aan ‘de andere tafel’, terwijl het butler was en er in werkelijkheid zeven andere tafels waren. Ook stond er een totaalscore, terwijl de vermelde ‘Teams’ bestonden uit per ronde verschillende paren. Wel leuk natuurlijk dat de finale überhaupt online te volgen was.
Seniorencircuit
Dat ook in het Topcircuit ‘seniorenmomenten’ voorkomen, laat het volgende spel zien.
De lichte opening van zuid zal niet ieders keus zijn, maar leidt tot een opgelegd 3SA. Na de uitkomst met schoppenboer ligt de focus op oost: het aas pakken en klaveren na leidt tot onvermijdelijk een down. Oost denkt erover na – maar duikt. Nu zodoende de leider al een schoppen heeft, kan die negen slagen maken: ♥A afstaan en drie harten, vier ruiten en een klaveren erbij. Misschien voor oost niet zo gemakkelijk te zien als voor ons.
Wel te zien, ook met dichte kaarten, is voor leider zuid dat nu harten spelen leidt tot negen slagen en schoppen terugspelen tot slechts acht. Niettemin speelt zuid schoppen. Oost pakt nu wel het aas en speelt alsnog klaveren na: een down. 3SA werd nergens gemaakt.
Uitgekiende uitkomst
Op onderstaand spel bieden noord-zuid naar een scherpe 6♥ op handen waarop menigmaal twaalf slagen worden gemaakt, meestal in 4♥. Met twee schoppen aftroeven, de troeven rond en klaveren 3‑3 kan er in zuid een ruiten weg en dan hoeft alleen nog maar ♦A goed te zitten: hoeveel mazzel kun je hebben.
Zo echter niet tegen De Meester, Jan Jansma: die heeft goed naar het bieden gekeken en komt uit met zijn ♦6! De arme leider, ineens geplaatst voor een heer/boer-beslissing, laat op tafel klein leggen en is down in slag twee voor de enige minscore in NZ op dit spel.
Geen klaveren, partner?
Mazzel hadden NZ wel op dit spel:
Een dooie 4♥ + 1, zeker zoals het zit. Hier klaveren uit voor het aas, schoppen gedoken voor de heer, ruiten naar het aas, schoppen voor het aas. Nu speelt noord klaveren na en leider west troeft, verzaakt dus, en speelt tot overmaat van ramp voor de volgende slag, daarmee de verzaking voldongen makend. De regels en de arbiter zijn onverbiddelijk: herstellen niet toegestaan, twee slagen overdragen, down in een koude manche.
Het valt op hoe weinig spelers hun niet bekennende partner vragen of die inderdaad geen kaart van de voorgespeelde kleur heeft, zoals de Spelregels toestaan. En vrijwel iedereen verzaakt weleens. Vaak is het de verzakende speler zelf die zulk vragen ‘stom’ vindt staan of anderszins niet wil. Hier had het 10 imps kunnen schelen.
mooi verslag, Rosalind! Ja, de BBO vugraph is niet gemaakt voor parentoernooien maar meestal geven ze in de teamnamen aan dat het een parentoernooi is.