Las Vegas
Voor de moderne variant van het isolationisme na het aantreden van oom Donald de kop opsteekt, konden de bridgeprofs nog wat dollars ophalen in Las Vegas. De winternationals, tien dagen bridgen in de gokstad, zijn prettiger dan thuis in wind en regen fietsen.
Er zijn bij het openingstoernooi, de Soloway KO teams weinig successen te melden. Na twee dagen buffelen gaan 32 van de 103 gestarte teams door naar de tweede ronde. Daar zijn nog maar een paar Nederlandse paren bij die meteen de volgende dag sneuvelen.
Dat is geen halszaak overigens, er zijn de hele dag toernooien waar je aan mee kunt doen. Ik volg de wedstrijd vanuit mijn luie stoel en op het volgende spel hoor ik Bertheau’s vloek alsof hij bij me in de kamer zit.
O/-
W
N
O
Z
8 6 5 4
H 4
H 7 5 4
A 9 8
A 2
A 6 3 2
V
V B 6 5 3 2
H 10 9 3
V B 10 7 5
10 3 2
4
V B 7
9 8
A B 9 8 6
H 10 7
Lorenzini (zuid) en Bessis bieden na een 1 opening naar 3SA te spelen door zuid. Zagorin begint goed met schoppen en zuid neemt de tijd. Dat is begrijpelijk, want als hij de slag neemt met A en klaveren speelt, zijn er pas acht slagen. Duiken in de eerste slag leidt tot een hartenswitch en ben je meteen lek in die kleur met A nog buiten.
De Fransman kiest ervoor om te duiken. Nemen en V is het alternatief, maar met de heer fout ben je down als west naar harten switcht. Oost wint de eerste slag met H en speelt a tempo V na.
De leider duikt uiteraard en west doet zijn plicht door H te spelen. Zo blijft de kleur vloeiend en met A in west de verbinding intact.
De leider duikt de eerste harten en neemt het hartennaspel. Einde communicatie voor de verdediging. Toch is zuid nog niet uit de problemen. Nu A is verdwenen, is A de enige entree bij de lange klaveren.
Lorenzini heeft twee opties. Hij kan A cashen en oversteken naar zijn hand met H. Zit het aas bij de doubleton harten, dan kan hij V cashen en klaveren spelen. Heeft west met A, twee harten en ook nog drie schoppen dan is er geen oversteek naar oost. Een kleine kans en daarnaast moeten de klaveren ook nog 2-2 zitten, zodat hij met het 7 naar de dummy kan.
De tweede optie is een illegale kans. Zuid speelt na A een klaveren naar de heer, maar west duikt. Een tweede klaveren volgt naar de vrouw, oost harten weg, en die mag ook de slag hebben. Een derde klaveren is voor west die uitstekend ruiten speelt.
Zuid komt wel goedkoop in de dummy, maar verliest nog twee harten op het eind. Maar wacht even, oost moet nog. Een harten kan niet, de leider casht de klaveren en gebruikt de laatste harten als stepping-stone voor V of A. Een schoppen kan wel, maar Bertheau gooide een ruiten,
Lorenzini maakt meteen gebruik van die misser. Hij neemt V over met het aas en B forceert de heer en vangt de tien. In dummy verdwijnt A en de leider heeft zijn hand hoog. West met slechts schoppen en ruiten moet de leider weer aan slag brengen. Aan de andere kant begint west met ruiten voor de vrouw en dat maakt het zuid niet moeilijk.
De NBB doet veel aan opleiden. Niet alleen docenten, wedstrijdleiders en rekenwonders, ook bridgers kunnen terecht bij de bond. Er is een kernploeg voor het open team, de vrouwen en diverse groepen voor de jeugd.
Nijvere coaches bedienen hun groep van leerzame oefeningen om (inter)nationaal beter voor de dag te komen. Een onderdeel van de training is – bij elke groep – de behandeling van de kleurcombinaties.
Z/-
W
N
O
Z
V 10 8 2
H 7 4 3
7 5 4
B 3
A 9 6 4
A 9 5
A B 10 6 3
H
–
V B 10 6
9 8 2
V 10 9 8 7 5
H B 7 5 3
8 2
H V
A 6 4 2
Aan beide tafels boden NZ naar 6 en alle twee de westspelers starten goed met een hartje. Buiten de hartenverliezer heb je alleen een klein probleem in troef.
Meestal vallen onder de aas en de heer de vijandelijke troeven en kun je op je gemak de ruiten uitspelen en je hartenverliezers opruimen.
De Amerikaanse leider begon opgewekt met A en in dezelfde seconde was het contract down. Het troefbezit van west, heel soms heb je nog een eindspelletje, is plots twee slagen waard.
Alle Nederlandse studenten kennen de kleurcombinatie. Je moet beginnen met een kleintje naar de heer. Als west renonceert, speel je drie keer ruiten en gooit je hartenverliezer en speelt troef naar je hand. Zo ontsnap je met een troefverliezer.
Nu oost niet bekent, neem je de slag met H en speelt een tweede troef. West moet inleggen en je neemt met A. Nu eerst drie keer ruiten, het moet maar, volgt schoppen naar de boer. West mag V hebben, maar je troeft het hartenvervolg en haalt de laatste troef op.
De rest van de dummy is hoog en je scoort 980. De leider aan de andere kant was Versace en speelde zo. Hij heeft vroeger ook al die rijtjes geoefend.
A9xx tegenover HBxx is een bekende combinatie. Het is onnatuurlijk om met een kleintje naar de heer te beginnen, maar wel een safety-play voor een verliezer. Dat het ook een keer in de praktijk voorkomt, is leuk om te zien.
Naschrift redactie:
Peter schrijft een wekelijkse column op zijn eigen bridge-website www.drienbridge.nl. Neem daar vooral eens een kijkje. Er staat ook een link naar de site op onze Externe links pagina.