Mini-interview: Wout Klarenbeek
Wout Klarenbeek uit Utrecht is pas 16 jaar, maar toch speelt hij al 8 jaar bridge. “Er werd een beginnerscursus voor de jeugd gegeven door Patrick Goor en daar deed ik aan mee” aldus Wout. “Een van de zoons van Patrick, Martijn, is mijn partner”, gaat hij verder. Wout werd al eens door het AD geïnterviewd, hij was toen pas 10 jaar. Dat interview vind je hier. Toen kon Wout nog niet winnen van zijn vader Hans, maar tegenwoordig maakt hij al meer kans. “We bridgen bijna zelden thuis omdat alleen mijn ouders en ik bridgen, mijn zus speelt niet”, vertelt hij.
Twee jaar geleden werd Wout op de WK Jeugdparen derde en ook op de EK Jeugd Viertallen haalde hij in 2022 met zijn team brons. Lezen over bridge doet Wout niet heel veel. Dat is op zich jammer, want daar kun je juist veel van leren. Wout leert liever hoe hij beter moet worden met de kaarten in handen. Zijn grote voorbeeld is Simon de Wijs. Wout: “Ik heb bij B.C. Crash in Leiden met plezier veel trainingen van hem gevolgd”.
Wout kan er goed mee omgaan, als hij een keer een blunder maakt. Toch vindt hij dat het parkeren van blunders “een partnership ding is!”. Wout en Martijn hanteren een agressieve biedstijl bij gunstige kwetsbaarheid. “We hebben op de jeugdtraining geleerd agressief te bieden en toch worden wij zelden of nooit gegrepen. Dus min 1100 of erger hoeven we meestal niet te schrijven”, vertelt Wout. Dat er geen slechte resultaten zijn, is een misverstand. Wout vertelt hierover: “Afgelopen zondag volgde de tegenstander 3 na onze 1SA. (Redactie: een doublet op 3 zou negatief zijn, dus met een hand waarmee je wilt straffen, zul je moeten passen). Na twee keer pas hield de openaar open met een doublet. De 3 bieder had kennelijk een goede kaart en kwam met een redoublet. Wat nu een pas op dat redoublet betekent, daar verschilden wij van mening over. In ieder geval paste iedereen verder en haalde de leider drie geredoubleerde overslagen. Dat was een score van -2040….!”
1SA (3) pas (pas)
dbl (rdbl) allen passen
Wout speelt bijna altijd met zijn vaste partner Martijn. “Met hem is het nooit saai aan tafel”, grapt Wout. Ik vraag hem of hij zichzelf topbridger ziet worden? Wout: “Ik zou dat wel willen proberen, maar weet niet of dat voor mij is weggelegd”. Wout zit op het Stedelijk Gymnasium en de hoeveelheid huiswerk valt hem mee. Dat komt goed uit, want naast bridgen, voetbalt en tennist hij ook graag.
Wout aan de keukentafel
Wout heeft zojuist zijn koffers gepakt, het achtste World Youth Transnational Championship staat voor de deur. Het Europees Kampioenschap voor jeugdteams wordt van 6 t/m 12 juli in Wroclaw (Polen) gehouden. Daarna wordt van 13-18 juli het World Youth Transnational gehouden.
Er zijn weer vijf categorieën en de Nederlandse teams vind je hier. Wout speelt eerst de EK Viertallen en daarna ook de (open) WK viertallen en paren.
Tot slot vraag ik wie Bridgemagazine IMP hierna zou moeten interviewen? Daar is Wout heel kort over: “Martijn Goor natuurlijk!”
heel leuk ..Ik zelf heb ook veel plezier van dat ik het ooit geleerd heb ..Maar dat jij zo jong bent begonnen kan bijna niet anders met zo’n vader en moeder ..En vergeet je opa niet ..en heel leuk ik heb hem ook nog goed gekend..