Spel van de dag (35)
Niet dringen!
WBT toernooi Lillehammer, 31 mei 2022, RR ronde 5
Z/Allen
W
N
O
Z
A 3 2
10 8 7 5 3
A 8 6 2
6
10 8 6 5
B 9
–
A V B 8 7 4 3
H
H V 6 4
H 10 9 6 4
10 9 5
V B 9 7 4
A 2
V B 7 3
H 2
West
Harris
Noord
Lahrmann
Oost
Malhasyan
Zuid
L. Blakset
Dat was een beetje hoog. Bij een splinter worden geen eisen gesteld aan de kwaliteit van de troefsteun en dat wreekte zich hier. De tegenspelers hebben twee kansen om harten te spelen: de uitkomst zelf en nadat oost met H aan slag is gekomen. Eén (of zelfs twee) down dus, denkt u? Niets daarvan: het werd een overslag. West kan beter harten uitkomen want zijn eventuele introever loopt niet weg: zodra oost aan slag is, speelt hij alsnog klaveren – zijn entry is dan H of H. West legde echter zijn singleton klaveren op tafel (oost de negen) en toen werd alles anders. De leider nam de heer en speelde natuurlijk troef die west meteen met A nam om harten na te spelen. Zoals Hans Kreijns placht te zeggen in dit soort situaties, nadat oost bekende met H: “Niet dringen.” De leider nam A, trok de resterende troeven en draaide heel veel klaveren af. +680.
Aan de andere tafel ging het niet veel beter. Ook hier een splinter met 4 maar Steve Root en Niall Igoe stopten af in 4. Met exact hetzelfde tegenspel boekten ook zij +680 en sloeg het spel uit. Het had zo mooi kunnen zijn, zelfs met klaveren uit. Schoppen voor de heer in oost en nu eerst H na. Wat kan de leider doen? Als hij neemt en troef speelt, pakt west het aas, steekt over naar V en krijgt zijn welverdiende introever. Als de leider duikt, is de hartenslag binnen en speelt oost gewoon klaveren na. Hartenuitkomst kan met verwisseling van slagen tot hetzelfde resultaat leiden.
Waarom zou west zich zo moeten haasten met A? Twee aftroevers kan hij nooit krijgen en op deze vermelding in de pers zit hij evenmin te wachten, denk ik.