Geldt ‘2e man laag’ ook voor een vrouw?
Tweede man laag en derde man hoog. We hebben het allemaal ooit geleerd. Want ondanks dat bij bridge niks altijd geldt (of nooit), zijn dit twee regels die toch wel heel vaak opgaan. Juist de uitzonderingen maken bridge zo boeiend en daardoor wordt het nooit saai. Je kunt niet allerlei regels uit je hoofd leren en vervolgens de rest van je leven foutloos bridgen. Sommige bridgers maken weinig fouten en die zie je dan regelmatig tegen elkaar spelen, zoals nu op de EK in Herning.
Tijdens de mixed raap je als noord (niemand kwetsbaar) op: A8 976 H109852 H9. Partner past in de eerste hand en voor je komt 4; iedereen bewusteloos. Wat ga je starten tegen zo’n biedverloop? Misschien troefaas, om dummy te bekijken zodat je kunt zien wat je had moeten starten? Of ga je voor een aftroever in klaveren en leg je daarom H op tafel? Misschien wil je een slag in ruiten ontwikkelen en begin je met 10 of 9? Vind je dat allemaal niks, dan kun je ook nog passief harten starten en de ontwikkelingen afwachten. Wat kom je uit?
In de wedstrijd Frankrijk-Italië kwam noord ‘neutraal’ met harten uit. De leider had daarna geen moeite meer met het contract. Op de harten gingen drie klaveren weg en daarna werd troef gespeeld. Noord kwam aan slag en kon geen kwaad meer doen. De leider verloor twee slagen in troef en H. Toch hadden NZ na de ongelukkige uitkomst nog steeds een kans het contract down te spelen. Als zuid (lichtelijk helderziend) opstapt met H en zijn singleton ruiten naspeelt, zijn er namelijk nog steeds vier slagen voor de verdediging. Zodra noord aan slag komt met A (of H krijgt zuid zijn introever in die kleur. Een typisch geval van ’tweede vrouw hoog’.
Vanessa Reess: “Deuxième femme défoncée, dites-vous?