Uit het clubleven (12)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Vraag vooraf
N / OW en je zit zuid, met deze hand:
H V 5 8 6 2 A V B 6 A 7 3.
Noord past. Je gaat 1 SA openen, maar dan verrast oost je met een 2 SA opening: 20 – 22 punten, evenwichtige hand. Voor jou nu dus een pas. West biedt 3, transfer naar en oost biedt direct 4. Alsof het niets is.
Waarmee kom je uit en hoe denk je tegen te gaan spelen?
Viertallen op Step, maandag 11 juli.
We (Chrétienne Wiessing en ik) hebben na 11 spellen 30 impen bij elkaar gekaart: ik zit te knorren van tevredenheid, want vaak gaat het minder. Maar hallo: we leven in het moment en het moment is goed.
En dan krijg ik een mooie hand :
H V 5 8 6 2 A V B 6 A 7 3.
Partner past en oost opent 2 SA! Zonder alert. Even gluren op de systeemkaart: oost heeft echt 20 punten. Ik moet passen. West transfereert met 3 en oost beloont deze transfer met 4 . Ik zit met alle punten achter de SA bieder. Ga ik doubleren? Nee. Waarom niet? Omdat ik naar de leider toe moet spelen als ik aan slag ben en dat gaat slagen kosten. Die H V in is echt maar 1 slag waard. A B 10 zitten bijna zeker bij de leider en de dummy. En die hebben samen zeker 9 harten. En als ik doubleer weet de leider waar de punten zitten: hij kan me misschien ingooien, zodat ik zelf de ruiten moet spelen. Niet erg dapper, maar het is butler: je kunt veel verliezen en weinig winnen.
Algemene overwegingen voor het tegenspel
Partner heeft 0 punten. Je kunt misschien een slag in ontwikkelen door A en V te spelen. Die is dan voor de H van de leider, maar als leider en dummy dan beiden nog een hebben maak je een slag met de B. Dat is geen slim plan: je maakt ook 2 slagen in als je ervan af blijft: daarvoor zijn bij leider en dummy maar 2 nodig. De veronderstelling is daarbij natuurlijk dat de H bij de leider zit.
Het goede plan is hier: zo passief mogelijk tegenspelen. Ik kom uit met troef en daarna speel ik elke kleur die de leider aansnijdt door. Ik begin zelf niet aan een nieuwe kleur.
Zo gezegd, zo gedaan: uitkomst 2. Dan verschijnt de dummy op tafel:
W
Z
6 4
B 9 7 4 3
10 5 3
V B 5
H V 5
8 6 2
A V B 6
A 7 3
De leider neemt de slag in de hand met A, Chrétienne heeft de 10. Met H en V trekt de leider de uitstaande troeven: noord speelt 7 en 3. Dat is een aansignaal voor : zou ze echt B hebben? Ik word ook een beetje bang van de leider: die berooft me van mijn exitkaarten in troef. Hoewel: welke leider trekt nou niet de troeven? Dan vervolgt de leider met een kleine klaveren voor de V. Die laat ik lopen: ik wil de 2e klaveren pakken en dan de 3e naspelen. Maar de leider speelt een kleine en laat die lopen naar mijn H! Niets aan de hand. Ik kan ook zelf A slaan en een kleine na spelen. Die is voor B op tafel en ja hoor: daar komt de kleine , naar de H. Nemen is hier niet de juiste uitdrukking: ik verorber die H en raap nog 2 op. Twee down.
Zo lag het hele spel:
N/OW
W
N
O
Z
6 4
B 9 7 4 3
10 5 3
V B 5
B 9 8 7 3 2
10
8 7 4
10 8 2
A 10
A H V 5
H 9 2
H 9 6 4
H V 5
8 6 2
A V B 6
A 7 3
Nabeschouwing
We beginnen bij noord: zij opent niet met een multi 2. Niet tegen wel op de eerste hand te gortig. Toch zitten nogal wat NZ paren in een -contract en een aantal maakt zelfs 10 slagen. Maar dat ligt aan oost. Die komt een punt tekort voor zijn opening. Als oost met 1 opent zal zuid 1SA volgen. Dan komt een contract in dichtbij: N zal transfereren. Alle leiders in een -contract maken ook 10 slagen, behalve dus aan onze tafel. Maar de leider kan het beter doen: hij trekt na de uitkomst de troeven en speelt klaveren. Zuid zal de 2e nemen en terugspelen. Die is voor de H; op de 13e verdwijnt een op tafel. Nu A en na: als zuid de slag neemt gooit de leider in de dummy een af. Zuid zit dan geslacht. Hij mag kiezen tussen de dubbelrenonce of een (2e) naar de H. En als noord de schoppen dreigt te nemen – zuid kan onder de A de H gooien, omdat noord de B heeft – dan troeft de leider de slag af en speelt een kleine naar de 9: zuid kan 2 oprapen en moet de 3e brengen. Na een actieve uitkomst met H is het contract altijd down: als zuid aan slag komt met A haalt zuid eerst V op en speelt daarna door. Oost gaat dan 1 down.
Maar ik hoor u vragen: moet je met dit soort spellen nou actief of passief uitkomen? Misschien is dat meer een vraag voor de echte deskundigen. Wij wonnen 2 impen op dit spel, een beetje weinig vond ik.
Leuk verhaal en leuk spel Rinus. Ik geloof dat de echte deskundigen 3S openen met noord. Als oost dan 3SA volgt scoor je +300 of +800 als ze blijven zitten. Mochten ze naar 4H gaan dan waarschijnlijk +100. Maar als je als zuid 4S biedt dan moet oost na HA perse klaveren switchen. Wel te vinden, maar je moet dan goed de lengte harten signaleren als OW.
Goede agressie bij het bieden, Huub. Dank voor je reactie. Maar hoe kom je uit tegen 4 harten?
3S openen is tegenwoordig idd gangbaar, 1e (of 3e) hand niet tegen wel. En als je 3 niet aandurft, dan toch zeker wel 2. Mij viel op dat Chrétienne dat vorige week wél durfde met ongeveer zo’n kaart en toen ook nog na een 2/1 antwoord van rechts over de opening van links! Hou vast die jeugdige aanpak! :)
Voor wat betreft de uitkomst: ik begrijp dat je niet graag met je plaatjes start of ervan afspeelt naar de sterke hand toe, maar stuk (=H+V) van schoppen is best aantrekkelijk en ontwikkelt in ieder geval vrijwel zeker 1 slag in die kleur. One down, three to go. En die gaan er komen in de vorm van 1H+2R. Bovendien, partner hoeft niet 0 punten te hebben, want links belooft niks met zijn 3R-transferbod.
Ondanks je troefstart ging de leider down, zelfs 2, maar hij had het kunnen of misschien wel moeten maken op een eliminatie en ingooi. Maar zoals zo vaak gaat ook nu op: never argue with success!