Uit het clubleven (17)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Vraag vooraf
Je zit zuid bij N / OW. Jouw hand:
B 10 8 7 6 4 V 10 5 4 H 9 3
Noord opent 1, oost volgt met 2, uitgelegd als openingskracht met 6 kaart. 2 zou nu een 5 krt met minstens 10 punten beloven. Dus pas je. West komt erin met 4. Noord kijkt nog eens naar zijn kaart en past. Oost past ook. De denkpauze van noord was kort, maar hij was er wel.
Wat bied je?
Thuisbridge: in goede sfeer én volgens de regels
Donderdag 11 augustus thuis viertallen. Wie zijn aanwezig? Behoorlijke bridgers, die het goed met elkaar kunnen vinden. Dat doen we al zo’n 25 jaar als de clubs in de zomer stil liggen. Het gaat er serieus aan toe: tijdens de wedstrijd is de consumptie van met alcohol versterkte dranken beperkt. Na afloop gunnen we onszelf meer. Dan neemt ook het volume in de gesprekken toe. Vroeger hielden we het lang vol, maar de jaren gaan tellen.
Wij bridgen volgens de spelregels. Uiteraard. We hebben meestal ook een arbiter in ons gezelschap. Die speelt zelf mee en heeft dus een persoonlijk belang: reden om niet om arbitrage te vragen.
Halverwege de avond krijg ik de volgende hand:
B 10 8 7 6 4 V 10 5 4 H 9 3
Ik ben zuid en het is N/OW.
Het bieden gaat als volgt: partner Geurt (Boon) zit noord en opent 1. Oost volgt met 2. Dat belooft openingskracht en lengte in de geboden kleur. Als ik nu 2 bied beloof ik minstens 10 punten, dus pas ik. West komt binnen vliegen met STOP 4. Geurt denkt even en past. Oost past ook en dan ben ik. We zijn niet kwetsbaar en “hullie” wel. West heeft minstens 6 en oost heeft lengte in . Als er een snit in de rode kleuren genomen moet worden zal die wel goed zitten. Het zou zomaar kunnen dat wij een fit hebben in de zwarte kleuren. Maar ben ik er door de denkpauze van Geurt eruit gedacht? Mag ik nog bieden? En wat ook meespeelt: Geurt vindt dat wij te weinig tegenspelen omdat ik op de verkeerde momenten naast het paskaartje grijp.
Sommigen mensen vinden mij eigenzinnig en die wil ik belonen. Dus bied ik 4 . West vraagt onmiddellijk of ik me realiseer dat mijn partner heeft nagedacht. Dat beaam ik, maar het was niet lang. Hoe dan ook, het bod ligt er. West en partner passen en oost doubleert voor straf.
Het complete biedverloop:
West
N.N
Noord
Geurt
Oost
N.N
Zuid
Rinus
Het spelen
West komt uit met 8 en de dummy verschijnt:
Z/OW
A 3
5
A 10 9 6
A B 10 8 7 2
B 10 8 7 4 2
V 10
5 4
H 9 3
Jaaa……Geurt heeft 3 azen, dat zijn 3 slagen! Als de 2 – 2 verdeeld zitten gaat 4 1 down. Dat levert mij dan een preek op over mijn onbeheerst bieden. Maar er is een goede kans op een scheve verdeling van de en dan lijkt 4 gemaakt. Dat is allemaal van later zorg: eerst een speelplan. Dat is niet moeilijk: ruiten aas direct pakken, proberen een op tafel te troeven, de troeven eruit jagen en op de af.
Zo gezegd, zo gedaan: in de 2e slag een kleine voor de A van oost, die H speelt (west speelt een kleine ) en V. Die troef ik met de 10: west troeft niet over. Nu V op tafel troeven, troef A (beide bekennen) en een kleine klaveren naar mijn hand: oost legt de V! Als dat geen singleton is: mijn moed gaat beloond worden! Ik neem met de heer en speel een kleine voor de 9 en de V van oost. Die speelt B, door mij getroefd. Ik speel nogmaals troef voor de H van oost, die nogmaals met vervolgt, maar die troef ik ook en ik speel naar tafel voor de rest.
Wij 1 down voor – 100 met gegrom van de tegenstanders over de legitimiteit van mijn bod. Maar op zo’n avond drijf je zaken niet op de spits. Later scoren we 11 impen, want ons nevenpaar maakt 4 . In dat nevenpaar bevindt zich een gediplomeerde arbiter. Ik vraag hem wat hij van mijn bod vindt. Het antwoord krijgt u nog wel eens.
Wat vindt u, geachte lezer?
Hieronder het volledige spel:
N/OW-
W
N
O
Z
9 5
H B 9 7 6 4 2
8
6 5 4
A 3
5
A 10 9 6
A B 10 8 7 2
H V 2
A 8 3
H V B 7 3 2
V
B 10 8 7 6 4
V 10
5 4
K 9 3
Volgens mij mag zuid bieden wat hij wil. Vanwege de stopregel heeft maat 10 seconden denkpauze. Het maakt niet uit of west wel of niet de stopkaart gebruikt heeft.
Er staat dat noord een korte denkpauze had, dus het lijkt erop dat noord zelfs minder dan 10 seconden heeft nagedacht.
Kees-Jan heeft gelijk, de eerste vraag is of er sprake was van een tempowisseling. Als na een sprongbod normaal niet wordt gewacht, dan levert een merkbare pauze al ongeoorloofde informatie op.
De vraag is of spelers van een vergelijkbaar niveau ook zo geboden zouden hebben. Als één op de zes zou hebben gepast, komt het bod er niet door en verander je de score in het voordeel van OW.
NZ worden slachtoffer van hun afspraken. Ze hebben blijkbaar geen mogelijkheid om een zwakke hand met schoppenlengte aan te geven na 2Ru en dat levert nu een probleem op.
Ik denk niet dat een zwak 2Sch-bod hier gunstig uitpakt. Na 4H lijkt het normaal dat maat doubleert met een slecht resultaat.
Verder eens met de andere schrijvers dat een kleine denkpauze normaal is en je dus bieden mag wat je wil.
Eens met de vorige schrijvers. De denkpauze was verplicht en gaf geen informatie over de kaart van partner (zoals uit zijn kaart ook nog eens blijkt)
Lijkt me opgelegd
Vraag 1: Heeft noord nog gedacht ná de verplichte 10 seconden bedenktijd? Zo niet, dan is er sowieso geen probleem.
Vraag 2: ALS er al sprake is van een denkpauze (kort of lang, dat maakt niet uit – daarom is de Engelse term ‘break in tempo’ veel beter), wat voor informatie brengt die dan over? Overwaarde? Zal best, maar offensief of defensief?
Wil noord vier harten tegenspelen? Dan krijgt zuid de wind van voren als hij er nog in komt (zoals Rinus zelf al zei). Het zou best kunnen dat noord gespeeld heeft met de gedachte vier harten te doubleren, om vervolgens tot de conclusie te komen dat dat take out zou zijn geweest.
Kortom, zeg niet te gemakkelijk ‘partner heeft nagedacht dus je mag niet meer bieden’.
De analyse van de zuidhand in de context van het biedverloop snijdt hout, het vier schoppen bod heeft niet met eventuele OI te maken en is dus geoorloofd.