Uit het clubleven (30)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Vraag vooraf
Het is Z/ OW en je pakt – als zuid (gedraaid) – de volgende hand op:
– A 6 2 A H V 9 6 3 H V B 2.
Wat wordt je eerste bod?
Een spel zonder
Altijd gezellig, woensdagmiddag bij BOC in Haarlem. Butler op de middag!! Herman en ik hebben in 3 ronden aardig wat impen verdiend. In de 4e ronde misten we een slem en we boden een onverantwoorde manche. Volgens mij zijn we de plusscore kwijt. Maar: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Op spel 9 raap ik (gedraaid) als zuid de volgende hand op:
– A 6 2 A H V 9 6 3 H V B 2.
En ik mag openen. Ik zie 3 mogelijkheden:
- Openen met 1. Maar wat doe ik dan als Herman (ook een Louw) 1 biedt? 3? Dat kan, maar ik zie ons in 3 SA eindigen terwijl er misschien een slem in zit.
- Openen met 2, multi, onder andere voor een semiforcing hand. Maar dan bied ik na 2 of 2 van partner 3 en hoe dan verder?
- Openen met 2, mancheforcing of zwak met en . Met 3 verliezers ga ik down in 5 als partner niets meebrengt, maar hoe vaak gebeurt dat? Er ligt altijd wel iets van waarde in de dummy.
Ik open 2. West past, Herman biedt 2. In de zwakke variant heeft hij een voorkeur voor boven . En hij meldt daarbij ook dat hij geen openingskracht heeft. Zijn voorkeur voor is bijzonder, vanwege mijn renonce . De tegenstanders hebben samen een boel , maar ze zullen veronderstellen dat ik in die kleur ook iets te vertellen heb. Nu bied ik 3, mancheforcing met lengte ruiten. Herman biedt 3! Wat mooi, lengte . Nu zie ik een klein slem in aan de horizon oplichten. Maar hoe kom ik achter het aantal tophonneurs van partner? Zou 4 overkomen als een renonce met steun in ? Ik betwijfel het zeer. Ik kies voor 4 SA en besluit dat 2 van de 3 tophonneurs ( of A of H) aan de overkant voldoende moet zijn voor een slem. Herman biedt 5: 0 of 3 van de 5 tophonneurs. Desillusie! Onder deze omstandigheden speel ik liever de manche in ruiten. Ik pas dus op het 5-bod van Herman en het bieden gaat uit als een nachtkaars. En waar zitten alle ?
West komt uit met 4 en maat legt de dummy neer.
Z/OW
B 6 4
V 10 8 7 5
B 10
9 8 3
–
A 6 2
A H V 9 6 3
H V B 2
Waarom komt er altijd een dummy van niks op tafel als ik een prachthand heb? Het antwoord ligt voor de hand, ik zal het hier niet geven. En waar zijn alle schoppen? Ik neem aan dat de geachte tegenstanders eerst dachten dat ik schoppen heb en daarna niet meer in de bieding durfden te komen vanwege mijn mancheforcing hand. We hebben het bieden daarmee wel gewonnen. En zo slecht is de dummy ook niet: er liggen 2 en V. Ik heb 4 verliezers: 2 in en 2 in . Maar wellicht gebeurt er iets moois in .
Ik trek de troeven in 3 ronden, West gooit in de 3e ronde 7 af: geen . Dan nu de verliezer die ik altijd kwijt raak: H. West neemt meteen en… speelt 4 terug!! Nog steeds geen . Ik weet de verklaring: Hij heeft ongetwijfeld punten in en en durft daar niet mee te komen, uit angst voor mijn mancheforcing puntenkracht. Enfin, ik neem met de 9 op tafel. Oost bekent niet en daar ligt dan eindelijk de 1e . Ik trek de rest van de klaveren, waarbij west steeds aanseint en speel A en 6 na voor de heer in – natuurlijk – West. Die speelt nu 3. Die troef ik af en ik haal V op: contact gemaakt!
Het hele spel lag zo:
Z/OW
W
N
O
Z
V 10 3
H B 4
4 2
A 10 7 5 4
B 6 4
V 10 8 7 5
B 10
9 8 3
A H 9 8 7 5 2
9 3
8 7 5
6
–
A 6 2
A H V 9 6 3
H V B 2
Het spel werd 6 keer gespeeld: 1 maal OW 5x – 3. 1 maal NZ 4 C. 4 maal werd het contract in gespeeld. Ik was de enige die de manche bood en maakte. Wij wonnen 4 impen. Ben ik blij met die impen? Uiteraard. Trots op het spel? Dat niet. We werden nogal geholpen door de opps. Lesson learned: de kracht van je hand hangt ook af van wat de tegenstanders vrezen.