Uit het clubleven (4)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Stepbridge Butlertoernooi, 30 mei 2022
Tips niet altijd top
Afspelvraag vooraf:
W/OW
8 4 3 2
3
10 9 7
A 9 6 5 2
H V B
A H 8 5
B 4
H V B 4
De tegenstanders hebben alleen paskaartjes laten zien. Nu speel je als zuid 3SA. West komt uit met 10. Oost legt de 2 (even=af). Die slag neem je met het aas. Welke kaart speel je daarna?
Je hebt van die tips…..
Vroeger kende de bridgewereld tips: adviezen over de wijze waarop je een spel zou moeten af- of tegenspelen. Daar kon je prijzen mee winnen. Een grote Nederlandse distilleerder heeft daar een tijd zijn naam aan verbonden. We gaan zien hoe zo’n tip in de praktijk werkt.
Bovenstaande handen (spel gedraaid) kwamen voor in het butlertoernooi op Step. West is deler, OW zijn kwetsbaar. Na 3 passen open ik als zuid 2SA. In ons biedsysteem belooft dat 20-21 punten en een semi-evenwichtige hand (een singleton is acceptabel). Mijn partner is Geurt (Boon) en hij ruikt de manchepremie. Daarom zoekt hij via Niemeijer uit of we een fit in een hoge kleur hebben. Het bieden eindigt in 3SA. Wees gerust: als ik noord zou zitten, was het bieden ook in 3SA geëindigd. Aas-vijfde is een mooi bezit. En het is butler!
Nu nog afspelen!
West komt dus uit met 10. Je telt 7 slagen van kop af en je kunt ook zonder moeite 2 slagen in schoppen maken maar er is wel een probleem: de ruitenkleur is lek. Als de tegenstanders de 1e of 2e slag in schoppen nemen en switchen naar ruiten, ben je de sigaar.
Godzijdank kan ik gebruik maken van een oude tip en die luidt als volgt: als er te veel verliezers dreigen in SA, speel dan eerst je lange kleur uit. Er is een goede kans dat de tegenstanders gaan afgooien van hun lange kleur. En dan maken ze daar minder slagen in. Prachttip, dat gaan we doen.
Er volgen dus 5 klaverenslagen. OW bekennen twee maal en dan gooit west eerst 7 af en oost 5. De tegenstanders signaleren oneven=aan. Maar er is al 1 ruiten weg… We gaan door. Op de 4e klaveren verdwijnt in west 3 – alweer een ruiten weg. Oost neemt afscheid van 4. Op de laatste klaveren speelt oost 9 bij, ik 5 en west 5. Nu maar hopen dat die twee weggegooide ruitens mij aan het contract helpen. Helaas: west pakt bij 1e gelegenheid A, en speelt A en ruiten na. Oost raapt de 4 ruitenslagen op die hij nog heeft en ik ga 2 down omdat ik voor de laatste slag A vasthield en dat had B moeten zijn.
Zo lag het hele spel:
W/OW
W
N
O
Z
A 6 5
V B 10 7 6
A 8 3
7 3
8 4 3 2
3
10 9 7
A 9 6 5 2
10 9 7
9 4 2
H V 6 5 2
10 8
H V B
A H 8 5
B 4
H V B 4
Wat een tip is dat! De tegenstanders krijgen alle kans om signalen uit te wisselen en daar maken ze goed gebruik van. Bij een volgende gelegenheid kies ik toch liever voor het vrijspelen van mijn tweede kleur. Dat maakt het geven van kleurpreferentiesignalen in ieder geval moeilijker.
En de resultaten van anderen? Het spel is 22 keer gespeeld. 15 leiders zitten in 3SA en ze maken het allemaal!! Het spel kost ons 10 impen. We kijken nog eens van dichtbij en wat blijkt dan? In alle gevallen komt west uit met V behalve op mijn tafel, daar kiest west voor de 10, kennelijk de 3e van boven. Oost signaleert af met de 2 en dus is er alle reden om te vrezen voor een switch naar ruiten. Als je met V uitkomt van VB10xx, is die kans op een switch veel kleiner en kun je gerust schoppen spelen. Er zal echt wel een harten terugkomen.
Moet je vanaf nu dus tegen SA van VB10xx met de 10 uitkomen? Ik zou dat nooit doen. Ik zou wel met mijn partner goed afspreken hoe wij signaleren als we niet kunnen bekennen.