Uit het clubleven (41)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Vraag vooraf
Butler, je zit (gedraaid) oost (Z / OW). Zuid opent 1SA, partner west past, Noord 3SA, einde bieding.
Partner komt uit met 3 (kleintje belooft plaatje) en dummy verschijnt:
N
O
H 9
8 4 2
A 8 7
H B 10 8 4
10 8 6 3
A H 9 3
9 5 3
9 5
De leider legt op tafel de B die houdt. Dan speelt hij een kleine naar de A in zijn hand en een kleine naar de H op tafel. Dan H, jij speelt 8 bij en signaleert daarmee aan. De leider neemt afscheid van een kleine . West bekent. Dan een kleine van tafel, jij speelt 3, de leider een kleine en west neemt de slag met de V. “Nun sind wir am Backe!” zeggen de Duitsers dan. West komt met een kleine en belooft een plaatje. Welke kaart leg jij? En hoe ga je verder?
Geen problemen voor de leider
Laatste ronde butler bij BC Josephine op 2 februari. Voorzitter Gerard vraagt aandacht voor de prestaties van het eerste viertal, dat zich heeft gehandhaafd in de 2e divisie. Er volgt applaus dat ook voor hem bestemd is. En ook voor mijn partner Geurt, die met Gerard de helft van het viertal vormt.
En dan mogen we de eerste ronde aantreden tegen een paar dat een precisie-achtig systeem hanteert (1 belooft 16+, 1 12-16, elke verdeling, 1 of belooft een 5 krt). Altijd lastig. Ik zit west bij Zuid/OW. Mijn hand:
V 5 4 B 6 5 V B 2 V 6 3 2
Het bieden gaat als volgt:
West
Rinus
Noord
Oost
Geurt
Zuid
Ik mag uit. Zuid heeft een evenwichtige hand met 12 – 16 punten, noord heeft echte . Normaal kom ik uit met mijn langste kleur, maar ik wil de tegenstanders niet helpen bij het ontwikkelen van een lange kleur. Dan maar een kleine schoppen.
W
N
V 5 4
B 6 5
V B 2
V 6 3 2
H 9
8 4 2
A 8 7
H B 10 8 4
Niet zo’n gelukkige start: via de 9 en 10 van Geurt voor de B van de leider. Die vervolgt met A en kleine naar de B op tafel. Geurt bekent 2 maal en gooit op H 8 af: hij wil na. De leider legt een kleine . Ik moet bekennen, maar de volgende is voor mij: Geurt legt 3 , de leider 4. Hoe verder? Ik kan na spelen, maar dat is alleen goed is Geurt A H V heeft. Die 9 punten kan hij net hebben als oost met een minimum van 12 punten heeft geopend, maar daar geloof ik niet zo in. En ik heb ook geen zin om voor de leider een hartenslag te ontwikkelen. Met 4, 3, zeker 1 slag in is hij dan binnen. Ik speel liever 2, in de hoop dat Geurt minstens de 10 heeft. Maar helaas: leider zuid heeft de 10 en haalt 3 SA met een overslag: 4, 3 en 3-slagen. Dit was het hele spel:
Z/Allen
W
N
O
Z
V 5 4
B 6 5
V B 2
V 6 3 2
H 9
8 4 2
A 8 7
H B 10 8 4
10 8 6 3
A H 9 3
9 5 3
9 5
A B 7 2
V 10 7
H 10 6 4
A 7
Geurt neemt het woord: “Waarom sein ik eigenlijk een kleur aan? Jij doet daar toch niets mee”. Maar ik heb een weerwoord: de leider heeft V en dat wordt een slag. Het contract kan niet down. Geurt gaat akkoord, volgende spel.
Na afloop van de ronde treffen we voorzitter Gerard en zijn partner Marcel in de bar. Ze zijn in jubelstemming, want ze hebben goed gescoord. Ze zijn vooral gelukkig met de manier waarop ze 3SA down spelen in spel 2. Maar die kan toch niet down? Zeker wel, let maar op. Het bieden ging oost 1SA, west 3SA. Gerard moet uit en kiest voor een kleine . Die is voor de B op tafel. dan kleine naar het A, kleine naar de H op tafel en H. Marcel in Noord legt 8 en signaleert aan. De volgende is voor de V van Gerard. Hij speelt braaf een kleine . Marcel neemt die met de A (!) en komt met de kleine terug. De leider kiest verkeerd met de 10. Gerard neemt met de B en komt met zijn laatste , waarna Marcel nog 2 opraapt. “Wist jij dat Marcel de H nog had?” vraag ik aan Gerard. Die heeft geen moeite met deze voorzet. Bewondering mijnerzijds. Geurt laat nog weten dat hij deze kans om geniaal te zijn ook wel had willen krijgen, maar hij zit helaas met een maat die het altijd beter denkt te weten. En zo valt het aan de bar soms nog harder tegen dan aan tafel.