Uit het clubleven (76)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Als een boeddha
Parenwedstrijd bij BCG in Heemstede, het is O/NZ en ik zit west. Ik haal de volgende 13 kaarten uit het board:
8 5 10 6 4 3 8 6 A H V B 9
Puntje tekort voor een opening: als ik de punten en de lengte van de 2 langste kleuren bij elkaar optel kom ik aan 19. De eis is 20. Maar ik zit op de 3e hand en het is niet tegen wel: als er 2 keer wordt gepast open ik zeker 1. Het is altijd goed om indruk te maken.
Een blik op tafel: wat doet Chrétienne als oost? Zij heeft 3 als openingsbod gedaan. Dat kan nauwelijks waar zijn: ik heb 5 van de 6 hoogste! Maar zij zit er rustig bij in afwachting van een vervolg. Nu kan ik de opbrengst van mijn jarenlange ervaring aan de bridgetafel laten zien. Ik ga niet zitten schuiven en grimassen van opwinding, ik sta niet op om naar het openingsbod te wijzen en te stotteren: “Chr-Chr-Chrétienne! Dat kan toch nooit waar zijn!” Zeker niet! Ik ga me gedragen als Boeddha. Gelijkmoedigheid is een warme kwaliteit. Nu heeft Chrétienne 3 geopend, maar dat had net zo goed een ander bod kunnen zijn. Zelfs als zij had gepast had ik op mijn beurt moeten bieden. Ik moet altijd bieden, wat is dan het verschil? In mijn bewustzijn is het een komen en gaan van gewaarwordingen: ik beschouw ze allemaal als even waardevol. Eens kijken of mijn buurman rechts al een besluit heeft genomen.
En dat heeft hij: doublet. Ik blijf de rust zelf. Onaangedaan leg ik 5 op tafel. Daarmee hoop ik een gewaarwording in het bewustzijn van mijn tegenstanders op te wekken. Dat lukt prima: links biedt 5. Na twee passen ben ik weer. Het laat mij allemaal niet onverschillig. 6 is natuurlijk een prima redding. We halen altijd 7 slagen in en het moet gek lopen als Chrétienne niet ergens een slag in een zijkleur heeft. En anders troef ik wel een of een voor de 8e slag.
Maar: gaan de tegenstanders dan 6 bieden en belangrijker: gaan ze het maken? Ze hebben zo goed als zeker alle uitstaande punten en de schoppen zitten verdeeld. Bovendien heeft één van hen een renonce . Ik durf te wedden dat het slem er in zit. En ze gaan het ook bieden als ik 6 bied. Dus pas ik. Boeddha’s zijn nogal beschouwend van aard, ik nu ook.
Chrétienne komt uit met A en het hele spel lag als volgt:
O/NZ
W
N
O
Z
8 5
10 6 4 3
8 6
A H V B 9
A B 9 6 2
B 9 8
V B 9 5
3
7 3
–
A 10 7 4
10 8 7 6 5 4 2
H V 10 4
A H V 7 5 2
H 3 2
–
Chrétienne vervolgt met een kleine en u kunt zelf zien hoe dit afloopt: de leider heeft nog 14 slagen, waarvan hij er 12 kan maken. 5 + 1 levert ons maar 14% op, want het spel werd 5 maal gespeeld: 2 maal 5 + 1, 1 maal 6x – 2, 1 maal 7x – 3, en 1 maal 7 in NZ – 1.
En het stomme is: als NZ 6 zouden bieden – waar ze alle reden toe hebben – kom ik altijd met 7 om de hoek. Dat mag gedoubleerd zelfs 6 down.
Een normaal mens zou ervan rillen, Boeddha blijft onbewogen.