Uit het clubleven (85)
In deze rubriek staan spellen, anekdotes en verhalen uit het clubleven. Hebt u ook een interessant, grappig of spannend verhaal? Stuur het naar impredactie@gmail.com.
Alle ballen moeten erin!
Belangrijk: gefocust aan de start verschijnen. Altijd, overal. Op het werk, waar je tegenwoordig agile werkt. Agile: wendbaar, snel, effectief. Geen projecten waar geen eind aan komt, maar korte klappen op weg naar zichtbaar resultaat. Geen zorgen over de productowner: de scrummaster houdt hem op afstand, zodat jij en je collega’s tijdens de scrum in sprints de korte termijnsuccessen aan elkaar blijven rijgen. Of is het reigen? Geen tijd om het uit te zoeken, valt buiten de focus. Vergaderingen: staand in een kring. Koffie: na afloop. Ook focus buiten het werk: bijvoorbeeld in de supermarkt. Waar zijn aanbiedingen? Snel erop af, hamsteren. Ook bederfelijke waar, zeker. 2 kilo champignons in de koelkast. Lust iemand nog paprika’s? We zien wel wat we ermee doen of waar we het laten. En dan is er nog internet. Daar heerst FOMO: we willen alles weten en overal over meepraten. Zeker over Jutta Leerdam. Jutta heeft een nieuwe vriend. Kan die haar wel bijhouden? Leuke meid, Jutta. Eerlijk, aaibaar. En wat denk je van Daphne van Domselaar? Doet ze het goed bij Aston Villa? Effe checken.
En als je dan op de bridgeclub komt, wil je wel eens loom worden. Loopbriefje opzoeken. Woordje van de voorzitter. Ziekenboeg doornemen. Blij dat ik er nog ben. En dus weinig scherpte op het eerste spel.
Spel 17, N/Niemand. 1e ronde Butler.
Ik zit zuid en dit raap ik op:
V 8 4 2 H V 6 5 4 B 5 H 10.
Geurt past, oost ook. Ik open 1, west volgt 2. Geurt 2, oost past, ik ook. West komt nog met 3, Geurt 3. Dan vindt iedereen het goed.
West komt uit met A en Geurt laat de dummy zien:
N/-
B 7 6
A 10 3 2
8 7 2
8 5 4
V 8 4 2
H V 6 5 4
B 5
H 10
Rommel is het, zijn hand en de mijne. En voor de tegenstanders zit er niets in. Ik verlies 7 slagen als het tegenzit: 2 in , 2 in en 3 in . Maar: mijn specialiteit is een aas lucht laten happen. Kleine vanuit de hand naar de tafel. Dan een kleintje terug en ook een kleintje in de hand. Als west A of H tweede heeft is het bingo. Zo gaan we het doen. West speelt na A ook H en 4 voor oosts V. De laatste troef ik, en dan trek ik de troeven, rekening houdend met een 3-1-zitsel. Eerst de H, dan naar de A. De troeven zitten 2 – 2 en nu ben ik op tafel. Daar moet ik niet zijn als ik een aas in west lucht wil laten vangen. Ik kan met troef nog terug naar de hand, maar wacht: west heeft waarschijnlijk A, zou oost niet A en H hebben? Ja en wacht nog eens: oost wil vast aan slag om door mijn heen te spelen. Hup [S]B voor. Voor de A in west. Die komt nu met V! Dat is mooi. Oost neemt met het aas en speelt de kleur terug voor mijn H. Nu een kleine voor de 10 in oost en die haalt ook A op. De rest is voor mij: 3 – 2. Maar west had wel degelijk A 2e in . Ik had met troef weer naar de hand moeten gaan en een kleine voorspelen. Of na de direct een kleine naar de B. Maar ik geloofde het wel. Zo zat het spel:
N/-
W
N
O
Z
A 9
B 8
A H 4
V B 9 7 6 3
B 7 6
A 10 3 2
8 7 2
8 5 4
H 10 5 3
9 7
V 10 9 6 3
A 2
V 8 4 2
H V 6 5 4
B 5
H 10
Het spel levert zelfs een imp op: in hebben de tegenstanders 10 slagen. Maar één van de betere paren gaat in 3 slechts 1 down. En dat steekt. Ik wil in bridge ook vanaf de start scherp zijn. Daarom ga ik een peptalk met Geurt oefenen om dat te bereiken. “Hier moeten we zijn, jongen! Eerst spel 17! Niemand kwetsbaar, misschien is het wel slem! Na spel 17 pakken we 18 en dan 19. Maar eerst 17! Ik snap dat je liever blijft staan, maar hier moet je nu eenmaal zitten. Ben je wakker? De voorzitter is bijna klaar! Pak je kaarten! Concentratie!” Dit is niet alleen tekst voor Geurt. Het moet een dialoog worden. Ik hou u op de hoogte.
Waarom speelde je niet gewoon een kleiontje naar klaverheer?
ik verwacht klaveren aas bij west, Piet