Vrouwen kansrijk, open nog kans
Opatija, 30 juni 2014. Op het Europees Kampioenschap voor landenteams blijven de Nederlandse vrouwen het uitstekend doen. Ze hebben vandaag (maandag) met 13,97 gewonnen van Zweden, met 16,42 gewonnen van Frankrijk en met 9,39 verloren van Italië, totaal vandaag dik boven gemiddeld tegen drie naaste concurrenten. Nederland staat nu op de tweede plaats met slechts 0,29 winstpunten achter Engeland en heeft morgen een relatief licht programma. Kwalificatie voor het wereldkampioenschap is al vrijwel zeker.
Met het open team gaat het minder goed. Het won vandaag nog met 10,91 van Ierland, maar leed toen in Veldhovenopstelling een zware nederlaag tegen Duitsland met 1,56 en verloor ten slotte met 6,96 van Frankrijk. Het team staat dertiende met 26,49 winstpunten achter nummer zes, de laagste plaats die recht geeft op deelname aan het wereldkampioenschap. Het team heeft nog kans, zoals dat heet, maar zal er morgen heel hard aan moeten trekken én veel geluk moeten hebben. Verklaring van captain Onno Eskes in interview: “We had kind of a struggle to score enough points.”
Morgen (dinsdag) is de laatste speeldag. Het open team speelt nog drie wedstrijden en komt uit tegen Estland, Noorwegen en Kroatië. De vrouwen spelen nog maar twee wedstrijden, namelijk tegen Kroatië en Estland, beide in de staart van het klassement. Morgenavond is de prijsuitreiking en eindigt het kampioenschap.
Vrouwen Nederland–Frankrijk
We kibitzen via BBO bij het sterkste of in elk geval ervarenste Franse paar, Benedicte Cronier en Sylvie Willard, echte veteranen die misschien nog als marketentsters hebben meegeholpen hun vaderland te verdedigen in de Eerste Wereldoorlog. Voor Nederland nemen Marion Michielsen & Meike Wortel het tegen hen op. De twee voor Oranje lucratiefste spellen:
Dit Gazzilli, een afvalbod van 2♣ na 1♥/♠-1SA en bij sommigen ook na 1♥‑1♠, is een conventie die sterk in opkomst is in Nederland en internationaal. Er bestaan allerlei varianten van, de eenvoudigste werken niet goed, de werkende zijn ingewikkeld maar nuttig.1 De situatie na 1♥‑1♠ is niet analoog aan die na een 1SA-antwoord, want: (1) in tegenstelling tot 1SA is 1♠ niet naar boven begrensd; (2) 1♠ vertelt al een reële kleur, 1SA zegt vrijwel niets over de verdeling. Maar dat allemaal terzijde. Met fraai biedwerk bereiken Marion en Meike het licht superieure 5♣. Vooral 4♦ is een mooi bod; bedenk dat noord nog niet weet dat zuid een vijfkaart klaveren heeft. Aangezien 3♣ voorstel eindcontract is, kan 4♦ geen slempoging zijn en moet het wel iets betekenen als kies de juiste manche. 5♣ is niet koud maar wel kansrijk en wordt bij dit zitsel eenvoudig gemaakt, terwijl aan de andere tafel NZ down gaan in 4♥ na een ongelukkige beslissing in die kleur: klein naar de heer. 13 imps in de tas.
Wat opvalt is dat Cronier op de oosthand geen 3♣ opent (bij hen wel gewoon preëmptief). De meeste Nederlanders zullen dat vreemd vinden. Oké, tweede hand kwetsbaar en 7222-verdeling zijn bekende contra-indicaties, maar de kleur is redelijk en een preëmptieve opening plaatst de tegenpartij toch vaak voor problemen. Hier hoort dat eigenlijk mee te vallen, maar zie: Joanna Zochowska laat zich verleiden tot een ‘balancing’ doublet dat ondanks haar gepaste hand onbesuisd mag heten. Op drieniveau betwist je namelijk niet de deelscore, maar bied je alleen nog voor de manche en die is onwaarschijnlijk als partner op 3♣ niets kan doen. Vanessa Reess als zuid besluit te passen, ook volgens de BBO-commentatoren begrijpelijk, en 3♣ gedoubleerd maakt eenvoudig. Als bovendien Marion 2♠ binnen brengt staan er weer 13 imps voor Nederland. Merk trouwens op dat de 3♣-opening nog altijd 6 imps wint als noord die ‘gewoon’ uitpast.
De door Nederland goed gespeelde wedstrijd eindigt in 43–15 imps voor 16,42 winstpunten en, na verlies van naaste concurrenten Engeland (6,25) en Italië (5,82), Nederland na deze ronde weer bovenaan.
Vrouwen Nederland–Italië
Die positie komt de volgende wedstrijd in gevaar na een onkarakteristieke ramp:
Ja, Nederland heeft een andere stijl van preëmptief bieden dan de Françaises. Dat is hier echter niet zozeer het punt. Marion en Meike lijken een misverstand te hebben over het doublet. Op 3♣ is bij hen 3♦ een vraagbod naar een driekaart hoog, maar de (verderlichte) 3♦ van oost gooit roet in het eten. Het lijkt erop dat Marion haar doublet nu bedoelt als ‘vervangt 3♦’ of in elk geval als negatief. Meike legt het echter desgevraagd uit als straf. Dat laatste is wel algemeen gangbaar. De wereldtop speelt niet veel vroege doubletten meer als straf, maar dit gewoonlijk nog wel. Zonder afspraak hierover – als dat inderdaad het geval is – doet het doodeng aan ervan uit te gaan dat partner doublet als negatief ‘vast wel snapt’. [Een paar dagen later liepen we Meike tegen het lijf: “We spelen dit wel degelijk als straf; niet zo gek met AV, AH, A en een singleton in partners kleur.]
Na klaverenstart kan 3♦ eentje down door meteen ♦A te pakken, wat Marion doet, en een kleine schoppen naar de heer te spelen voor een klaverenintroever. Commentatoren merken op dat Meike daarbij had kunnen helpen door in de eerste slag, die de leider op tafel duikt, ♣J te leggen als Lavinthal voor schoppen. Dat deed ze niet en nu probeert Marion een kleine harten naar een gehoopte ♥Q: 3♦ met overslag gemaakt en 13 imps de deur uit. Het contract kan ook down op een wat minder voor de hand liggend begin van drie keer harten. Dan komt troefnegen nog binnen als downslag na een vierde rondje harten.
Na echter vooral een knap gespeelde scherpe 4♠ van Marion op het laatste spel, volgens een van de commentatoren real world class declarer play, valt na een ruime achterstand de schade mee: 26–28 imps voor 9,39 winstpunten. Nederland staat tweede met slechts 0,29 winstpunten achter Engeland. Dat wordt morgen spannend.
Elisabeth van Ettinger maakt in Opatija voor IMP een fotogalerij van de spelers van alle landen.
1Zie ook: Lankveld, Joris van, ‘Gazzilli voor dummies [sic]’, in IMP, juni 2014, pagina 20–24.